Select Menu


Το βασικό σενάριο θέλει στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 να αποτυγχάνει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στις 25 Ιανουαρίου να προκηρύσσονται οι εκλογές.

Με βάση τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση με την Τρόικα ώστε πριν τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 που εκπνέει η παράταση του μνημονίου να έχει συμφωνηθεί ή νέα παράταση του μνημονίου ή μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL ή μια άλλη εναλλακτική λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφέρει ότι πρώτα θα υπάρξει ένταση και μετά συμφωνία με την Τρόικα αλλά ποια είναι τα ενδεχόμενα; 

1)Σενάριο πρώτο 

Η Τρόικα αποδέχεται μικρό μέρος των προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίζει να υπογράψει ECCL γραμμή λήγοντας έτσι την ομηρία της Ελλάδος.
Σε ένα τέτοιο σενάριο οι αγορές θα εκτονωθούν και θα…λησμονήσουν ακόμη και ότι στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Θα υπάρξει άνοδος στο χρηματιστήριο και πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. 

2)Δεύτερο σενάριο 

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τρόικας και αποδεικνύεται ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών που είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να γεφυρωθεί.

Η κόντρα αυτή κρατάει για εβδομάδες και οι αγορές σε ένα τέτοιο σενάριο θα καταρρεύσουν.

3)Τρίτο σενάριο

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τρόικας και με εκατέρωθεν υποχωρήσεις οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς συμφωνία, παρέρχεται η 28η Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου του 2015 ημέρα Δευτέρα….οι ελληνικές τράπεζες καταλήγουν στον ELA προσωρινά καθώς τα collaterals των ελληνικών τραπεζών καταπίπτουν καθώς το μνημόνιο έχει λήξει και η Ελλάδα βρίσκεται στον αέρα.

Στο σενάριο αυτό θα υπάρξει πολιτική και χρηματιστηριακή αναταραχή.

4)Τέταρτο σενάριο

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τρόικας και η ελληνική πλευρά φέρνει μια νέα πρόταση διαφοροποιημένη από την πρόταση ECCL της Τρόικα.

Εμπρός στο διαφαινόμενο αδιέξοδο και οι δύο πλευρές κάνουν ένα βήμα πίσω και στο τέλος επέρχεται συμφωνία και το αδιέξοδο.

5)Πέμπτο σενάριο

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τρόικας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να τραβήξει την κόντρα στα άκρα ρισκάροντας τα πάντα.

Σε αυτή την περίπτωση θα επικρατήσει χάος και θα υπάρξει συστημικού τύπου κραχ παντού.

6)Έκτο σενάριο

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τρόικας και η ΕΚΤ αποφασίσει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις παρέχοντας επιπλέον χρόνο στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Λόγω της γραφειοκρατικής λογικής και τυπολατρίας της ΕΚΤ το σενάριο αυτό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, ωστόσο και η ΕΚΤ δέχεται…πολιτικές πιέσεις.

7)Έβδομο σενάριο

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τρόικας και παρά τις φήμες και τα σενάρια ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την ECCL γραμμή τροποποιώντας μέρος των μέτρων που ζητάει η Τρόικα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδανική εκατέρωθεν αλλά επίσης δεν φαίνεται πιθανή καθώς η Τρόικα θα αποδειχθεί πολύ σκληρή στις διαπραγματεύσεις.

To συμπέρασμα

Σε όλα τα σενάρια δεν περιλαμβάνεται bank run, εκροές καταθέσεων.

Ως δυνητικός κίνδυνος υπάρχει αλλά δεν θα εκδηλωθεί γιατί οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ που σημαίνει ότι οι 4 ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα τις αφήσει να καταρρεύσουν.

Αν υποχρεωθούν να δανειστούν από το ELA δεν θα είναι η καταστροφή.

Ωστόσο αν προσφύγουν στο ELA στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας θα πρέπει να ξεχάσουν τα business plan για το 2015 και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν να δανείζονται μέσω ELA πάνω από 6 μήνες.

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top