Select Menu


Στον αέρα παραμένει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2015 καθώς οι δύο πλευρές -το Ευρωκοινοβούλιο και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διαφωνούν για το ποσό των επιβαρύνσεων- δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μένει τώρα να καταθέσει νέο σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου.

Δαπάνες

«Δεν κερδίσαμε τον αγώνα ενάντια στον χρόνο» δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών Ενρίκο Ζανέτι, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Ο λόγος της διαφωνίας αφορά το επιπλέον ποσό των 6 δισ. ευρώ, που είναι οι πρόσθετες δαπάνες που ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε ο προϋπολογισμός να φτάσει τα 146 δισ. ευρώ (μία αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο). Αντίθετα, τα κράτη-μέλη θέλουν να περιορίσουν τις δαπάνες στα 140 δισ. ευρώ, δηλαδή μια αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 2014.

Η έριδα φαίνεται δε πως έχει... άρωμα Βρετανίας, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ήταν εκείνος που αρνήθηκε να καταβάλει έως την 1η Δεκεμβρίου την επιπλέον συνεισφορά των 2,1 δισ. ευρώ που αναλογεί στη Βρετανία. Στο πλευρό του έχουν ταχθεί η Ιταλία και η Ολλανδία, που καλούνται επίσης να συνεισφέρουν περισσότερα, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία απαντούν πως τα ποσά είναι προσαρμοσμένα κάθε χρόνο ανάλογα με τα εθνικά οικονομικά δεδομένα. Αλλά και ότι η αναθεώρηση του ύψους της συνεισφοράς «απορρέει μαθηματικά από μια αλλαγή των παραμέτρων υπολογισμού του ΑΕΠ» που έχει αποφασιστεί από τους «28».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Σε περίπτωση που, έως τις 17 Δεκεμβρίου, δεν υπάρξει συμφωνία και δεν εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός, τότε η Ε.Ε. θα περιοριστεί στο ένα δωδέκατο του τρέχοντος προϋπολογισμού ανά μήνα μέχρι να τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση.

dimokratianews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top