Select Menu


Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες ότι η Τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο πήρε «κοψοχρονιά» έναντι μόλις 95 εκατ. ευρώ τα περιουσιακά στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας, η αξία των οποίων ανερχόταν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά επίσης ότι απαλλάχθηκε από τους αντίστοιχους φόρους και τα τέλη μεταβίβασης.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών να διευκρινίσει αν έχουν εισπραχθεί τα αντίστοιχα ποσά από την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και τα σχετικά έγγραφα αποτίμησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η εταιρία Grant Thornton προχώρησε πρόσφατα σε αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής που μεταβιβάσθηκαν στην Πειραιώς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαφορά Ενεργητικού - Παθητικού (funding gap των υγιών στοιχείων ενεργητικού της Αγροτικής που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς) σε 7,47 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο πιστοποιήθηκε και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αποφυγή φόρων επετεύχθη με το να θεωρηθεί η εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας, συγχώνευση πιστωτικών ιδρυμάτων! Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η μεταγραφή των ακινήτων και λοιπών εμπράγματων δικαιωμάτων πραγματοποιείται χωρίς την καταβολή τελών. Επί του προκειμένου όμως, η μεταβίβαση της Αγροτικής είχε χαρακτηρισθεί ως «εξυγίανση», κατά την οποία χαρίστηκαν περιουσιακά στοιχεία, από το ένα πιστωτικό ίδρυμα στο άλλο, χωρίς την ανταλλαγή μετοχών.

Ούτως ή άλλως ο Όμιλος Πειραιώς, από το καλοκαίρι 2014, έχει απαλλαγεί «με σκανδαλώδη τρόπο», όπως αναφέρουν οι βουλευτές, από φόρους και τέλη μεταβίβασης για τα καταστήματα των Κυπριακών τραπεζών, με το ποσό που «γλίτωσε» η Πειραιώς να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών αν έχουν εισπραχθεί από τον όμιλο Πειραιώς οι σχετικοί φόροι και τα λοιπά τέλη, ποια είναι αυτά τα ποσά, και σε περίπτωση που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη, αν έχουν επιβληθεί τα νόμιμα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Ζητούν επίσης να κατατεθούν τα αντίστοιχα έγγραφα μεταγραφής των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που «εξαφανίστηκαν» με βάση το νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών καθώς επίσης και οι αποδείξεις καταβολής των φόρων και λοιπών τελών μεταβίβασης.

efsyn.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top