Select Menu


Σύμφωνα με τον βουλευτή των Ανεξ. Ελλήνων, Ν.Νικολόπουλο, πριν αρχίσει ο διαγωνισμός για τους «έξυπνους» μετρητές της ΔΕΗ, ξεκίνησε ο διαγωνισμός συμφερόντων για τημεγάλη «πίτα», που θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, μέχρι το 2030.

Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από τις συνεχείς αναβολές στην κατάθεση των προσφορών για το πρώτο πιλοτικό έργο, που αφορά την εγκατάσταση 200.000 μετρητών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι προσφορές, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, έπρεπε να είχαν κατατεθεί, αλλά τελικά, η ημερομηνία κατάθεσης μετατέθηκε κατά 40 ημέρες, καθώς, αρκετοί ενδιαφερόμενοι ζητούν διευκρινίσεις και πιέζουν για τροποποιήσεις στη σχετική προκήρυξη. Μάλιστα,ορισμένοι θεωρούν, ότι η προκήρυξη περιέχει «φωτογραφίες» σε επίπεδο προδιαγραφών, οι οποίες οδηγούν στον αποκλεισμό τους από τον διαγωνισμό, πρινκαν καταθέσουν προσφορά.

Αρκετή συζήτηση γίνεται στην αγορά ενέργειας και για το γεγονός, ότι αντικαταστάθηκε λίγες ημέρες πριν απότην προκήρυξη του έργου ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ (της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα χαμηλής τάσης), Γ. Κόλλιας. Στηθέση του τοποθετήθηκε ο Κ. Ζωντανός, ο οποίος ήταν για δεκαετίες στέλεχος τουΟΤΕ και τα τελευταία χρόνια, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ. Ο κ.Ζωντανός είναι ένα από τα πρόσωπα που ανήκει στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού,Αντώνη Σαμαρά, όπως μας λένε οι γνωρίζοντες.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη,η πρώτη φάση του έργου είναι προϋπολογισμού 86.500.000 ευρώ και περιλαμβάνει τηνεγκατάσταση 60.000 μετρητών στην Ξάνθη, 80.000 στη Λέσβο, 20.000 στη Λευκάδα,7.000 στην Αττική, 3.000 στην Κύθνο και 10.000 στη Μύλο.

Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι από την Ελλάδα και την Ευρώπη ετοιμάζονται να δώσουν ομηρική μάχη, με έπαθλοπου ξεπερνά το ένα δις ευρώ. Εδώ και μήνες, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι από τους χώρους της ενέργειας, της τεχνολογίας και των κατασκευών ετοιμάζονται γιατη σκληρή κόντρα, που θα κρίνει, ποιος θα αναλάβει τις νέες συμβάσεις.

Εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», όπως η «Intracom», η «Siemens», η «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» κ.λπ., στο παιχνίδι των«έξυπνων» μετρητών ετοιμάζονται να μπουν και νέα ονόματα.

Για παράδειγμα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Vodafone Ελλάδος», Γιώργος Κορωνιάς, μέσω δύο εταιριών (της«Meazon» και της «Inaccess»), φέρεται να έχει τοποθετηθεί γερά στην αγορά, ενόψει των διαγωνισμών. Στην «Inaccess», εκτός από τον Γ. Κορωνιά, συμμετέχει καιο πρόεδρος της «Quest Συμμετοχών» (και πρόεδρος του ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας. Στο παιχνίδιφαίνεται ότι επίκειται να μπουν και πανίσχυροι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης,που έχουν αναπτύξει συστήματα και τεχνολογίες διαχείρισης των «έξυπνων»μετρητών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτά ο βουλευτής:

1. Αληθεύει,πως πριν αρχίσει ο διαγωνισμός για τους «έξυπνους» μετρητές της ΔΕΗ, ξεκίνησε οδιαγωνισμός συμφερόντων για τη μεγάλη «πίτα», όπως εγράφη στη «Δημοκρατία» στις20.9.2014 και πότε δεν διεψεύσθη;

2. Αληθεύει,πως θα φτάσει η προμήθεια το ένα εκατ. ευρώ για το πρώτο πιλοτικό έργο, που αφορά την εγκατάσταση 200.000 μετρητών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

3. Γιατί η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών για το ως άνω έργο μετατέθηκε κατά 40ημέρες;

4. Αληθεύει,ότι κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι ενδιαφερόμενοι ζητούν τροποποιήσεις στη σχετικήπροκήρυξη;

5. Αληθεύει,ότι η προκήρυξη περιέχει «φωτογραφίες» σε επίπεδο προδιαγραφών, οι οποίες οδηγούν στον αποκλεισμό όσων επιχειρήσεων είναι έξω από ένα κλειστό κύκλο«προνομιούχων» ή «ημετέρων», πριν καν καταθέσουν προσφορά;

6. Γιατί αντικαταστάθηκε, λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη του έργου, ο πρόεδρος καιδιευθύνων σύμβουλος του «ΔΕΔΔΗΕ», Γ. Κόλλιας;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top