Select Menu


Ως λαγός της τρόικας φαίνεται να λειτουργεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ζητάει ανατροπές στα εργασιακά, προτείνοντας να εφαρμοστεί εξαήμερη εργασία και να υπάρξει διπλασιασμός του ετήσιου χρόνου απασχόλησης που αφορά τις υπερωρίες.

Με υπόμνημά του προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης προτείνει μια σειρά από αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την εργασία στις βιομηχανίες, όπως αυτές καταγράφηκαν στο Δ.Σ. του συνδέσμου και οι οποίες αφορούν τα εξής θέματα:
  • Απασχόληση: Οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδος επιθυμούν τη θεσμοθέτηση της εργασίας και την έκτη ημέρα της εβδομάδας.
  • Υπερωρίες: Ο ΣΒΒΕ επιθυμεί να αυξηθούν οι υπερωρίες σε ετήσια βάση σε 120 ώρες. Σήμερα, με βάση στοιχεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, οι 120 ώρες ετησίως ισχύουν μόνο για μη βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ανάλογα με την κατηγορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων, επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση από 25 έως 30 ώρες το εξάμηνο, σύμφωνα με σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Ουσιαστικά, δηλαδή ο ΣΒΒΕ ζητάει διπλασιασμό του ανώτατου ορίου υπερωριακής απασχόλησης για τις βιομηχανίες.
  • Εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου.
  • Εξορθολογισμός του μέτρου της καταβολής 20 ευρώ υπέρ παιδικών κατασκηνώσεων στις εποχικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για το μέτρο της επιβολής εργοδοτικής εισφοράς 20 ευρώ που καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων και αφορά όσους εργοδότες επιβαρύνονται με εισφορά υπέρ της Εργατικής Εστίας.
  • Δυνατότητα αναγγελίας πρόσληψης εργαζομένων εποχικής απασχόλησης εντός τριών ημερών από την ημερομηνία πρόσληψης.
  • Λευκό Μητρώο για συνεπείς επιχειρήσεις.
  • Επαναφορά του προγράμματος επιδότησης έως 100% των εργοδοτικών εισφορών με διατήρηση των θέσεων εργασίας και άμεση εκταμίευση της καταβολής των επιδοτήσεων (12%) του κόστους εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ, στις επιχειρήσεις της Θράκης. Ας σημειωθεί ότι ειδικά για το ζήτημα των επιδοτήσεων, ο ΣΒΒΕ επισημαίνει ότι οφείλονται τα ποσά από το β΄ εξάμηνο του 2010 για τις επιχειρήσεις της Θράκης που συμμετείχαν σε προγράμματα του οργανισμού.
dimokratianews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top