Select Menu


Η ανεργία των νέων είναι μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια των κοινωνιών η οποία, εάν δεν απενεργοποιηθεί σύντομα, θα τις καταστρέψει ολοσχερώς - όταν δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα, η οποία θα προκαλέσει τη βίαιη έκρηξη της

Όπως όλα τα προβλήματα, έτσι και η ανεργία (ανάλυση), δεν είναι ομοιόμορφη. Δεν είναι οριζόντια δηλαδή και ταυτόσημη για ολόκληρη την κοινωνία, αλλά διαφοροποιείται σε πολλά της σημεία. Για παράδειγμα, είναι διαφορετικά τα συναισθήματα των νέων ανέργων, οι οικογένειες των οποίων ήταν ανέκαθεν φτωχές, έχοντας ως εκ τούτου συνηθίσει σε δύσκολες καταστάσεις - σε σύγκριση με αυτά της «γενιάς της ευφορίας», η οποία μετατράπηκε ξαφνικά σε «γενιά της κρίσης».

Τόσο οι δυνατότητες, όσο και οι κίνδυνοι για τους τελευταίους είναι εντελώς διαφορετικοί, αφού είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Η περιθωριοποίηση, η βαθιά απογοήτευση σε σημείο κατάθλιψης, η φυγή από την πραγματικότητα με τη βοήθεια του αλκοόλ ή των ναρκωτικών νέων ανέργων, οι γονείς των οποίων έχασαν την επιχείρηση ή την υψηλά αμειβόμενη θέση εργασίας τους, είναι απειλές εκθετικά μεγαλύτερες. Τα αποτελέσματα δε για τις κοινωνίες που βιώνουν τέτοιου είδους «καταρρεύσεις» είναι επώδυνα, τραυματικά, εξαιρετικά δύσκολα στη διαχείριση τους.

Η μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλες, σε μία χώρα που δεν μπορεί να θεωρηθεί φτωχή και χρεοκοπημένη, όπου πάνω από 100.000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους, τεκμηριώνουν τα συμπεράσματα μας - σύμφωνα με τα οποία «η γενιά της ευφορίας και της κρίσης» αποτελεί τη μεγαλύτερη βόμβα στα θεμέλια αρκετών κρατών, ειδικά των περισσότερο πλούσιων. Αυτή θα οδηγήσει τελικά τις εξελίξεις και από αυτήν θα κριθεί το σύστημα, με τις προοπτικές να μην είναι καθόλου ευοίωνες - όπως φαίνεται και από τη βίαιη διαδήλωση στο Λονδίνο (πηγή).

Περαιτέρω, επειδή η Ελλάδα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην ανεργία των νέων, έχουμε την εντύπωση πως οι άλλες χώρες δεν βιώνουν ανάλογα προβλήματα. Εν τούτοις, το παράδειγμα του Καναδά, όπου η νέοι άνεργοι πλησιάζουν το ποσοστό του 20% (36,7% στο Οντάριο, 56,5% στο Τορόντο), αποδεικνύει πως δεν έχουμε καθόλου δίκιο.

Οι αντιδράσεις τους δε, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας τους προέτρεψε να εργασθούν χωρίς αμοιβή, έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τουλάχιστον το βιογραφικό τους, αντί να τεμπελιάζουν καθημερινά, ήταν πολύ έντονες. Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη,

"Όταν διαπιστώνεται από το βιογραφικό κάποιου ότι εργάσθηκε χωρίς μισθό, είναι θετικό αφού είναι το μοναδικό που μπορεί να κάνει ένας άνεργος, για να αποφύγει τη φθορά. Επί πλέον, συγκεντρώνει πραγματικές επαγγελματικές εμπειρίες, ακόμη και όταν απογοητεύεται επειδή δεν πληρώνεται".

Επίσημα, η ανεργία στον Καναδά είναι 6,8% - με αυτήν των νέων να τοποθετείται στο 13,5%. Εν τούτοις, όπως συνήθως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι στατιστικές χειραγωγούνται ακόμη περισσότερο, από όλα τα υπόλοιπα - έτσι ώστε να καθησυχάζουν οι άνθρωποι και να μην επαναστατούν.

Οι απολύσεις όμως που συνεχώς αυξάνονται, ακόμη και στις Η.Π.Α., οι οποίες είναι στην έκτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παιδική φτώχεια (γράφημα), δίνουν μία άλλη εικόνα - ενώ η χειραγώγηση έχει πάντοτε ημερομηνία λήξης. 


Κόσμος, φτώχεια - το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα 60% πιο χαμηλό από τον μέσο μισθό.

Περαιτέρω ο Καναδός τραπεζίτης, ο μισθός του οποίου είναι 435.000 $ ετησίως, συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον των νέων ανέργων λέγοντας ότι: όλοι γνωρίζουν οικογένειες, οι οποίες συντηρούν τα ενήλικα παιδιά τους που μένουν ακόμη μαζί τους, σαν να ήταν πρόωροι συνταξιούχοι. Τόνισε δε πως η συμπεριφορά αυτή επηρεάζει αρνητικά το ΑΕΠ της χώρας, οπότε πρέπει να καταπολεμηθεί με κάθε τρόπο. 

Υπήρξαν βέβαια πολλοί, οι οποίοι επέκριναν τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι, η εργασία χωρίς αμοιβή, την οποία ουσιαστικά προτείνει για όλους τους ανέργους και όχι μόνο για τους νέους, αυξάνει περισσότερο τις εισοδηματικές ανισορροπίες - κάνοντας ακόμη πιο φτωχό το 99% του πληθυσμού, συγκριτικά με το πλουσιότερο 1%. Εν τούτοις αυτός επέμεινε, παρά το ότι είναι εμφανές πως μόνο οι νέοι που κατάγονται από πλούσιες οικογένειες θα μπορούσαν να εργασθούν χωρίς χρήματα - ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν καν τη δυνατότητα, αδυνατώντας να επιβιώσουν. 

Ολοκληρώνοντας, αυτό που δυστυχώς δεν μπορεί να κατανοηθεί από την παγκόσμια ελίτ είναι το ότι, η ανεργία είναι η απειλητικότερη, από τις τρεις μεγάλες πληγές του πλανήτη (ανάλυση). Πρόκειται δε για μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια των κοινωνιών η οποία, εάν δεν απενεργοποιηθεί σύντομα, θα τις καταστρέψει ολοσχερώς. Ειδικά αυτή των νέων «κατασκευάζει» μία γενιά που δεν θα υπολογίσει απολύτως τίποτα στο ξέσπασμα της, όταν δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα, η οποία θα προκαλέσει τη βίαιη έκρηξη της.


Μία γενιά που θα εκθρέψει το ρατσισμό, την οργή, τη βία και την εγκληματικότητα, η οποία δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί με τη νομιμοποίηση των παραισθησιογόνων - ως μέσον για την εξουδετέρωση των υγιών αντιδράσεων των νέων ανθρώπων, κατά το επαίσχυντο παράδειγμα των Η.Π.Α. (άρθρο).

Εάν λοιπόν τα κράτη δεν αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος, μία από τις λύσεις του οποίου είναι η αύξηση των μισθών (ανάλυση), θα βρεθούν αντιμέτωπα με καταστάσεις που θα είναι αδύνατον να διαχειρισθούν. Ενδεχομένως με τη βίαιη κατάρρευση του συστήματος, με αποτελέσματα που κανένας δεν έχει αρκετή φαντασία για να τα περιγράψει.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι Πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργοποιηθούμε με κάθε τρόπο, τουλάχιστον για τα παιδιά μας, στα οποία αναμφίβολα το οφείλουμε - παύοντας να περιμένουμε τον «φωτισμένο ηγέτη» ή τον «από μηχανής Θεό» και «εγκαταλείποντας» τα χωρίς αποτέλεσμα παράπονα, τη μιζέρια, τις κενές συζητήσεις, καθώς επίσης την αποστασιοποιημένη ηττοπάθεια, τα οποία δεν οδηγούν πουθενά.

Οι επαναστάσεις του καναπέ, μπροστά στους δέκτες της τηλεόρασης, όπου δημοσιογράφοι κερδίζουν το μισθό τους βρίζοντας τους πολιτικούς για να εκτονώσουν την οργή μας, σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος - όσο και αν μας βολεύει.

www.analyst.gr - Ιάκωβος Ιωάννου
Ειδικοί συνεργάτες του www.logiosermis.net

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top