Select Menu


Τα ιλαροτραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες, με την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των βεβαιωθέντων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 72 έως 100 δόσεις, περίτρανα αποκαλύπτουν την υποτέλεια της κυβέρνησης στην τρόικα, την ασχετοσύνη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου και την ανεπάρκεια σε τεχνοκρατικό επίπεδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ).

Δυστυχώς για μας τους πολίτες, το παρόν και το μέλλον μας, εξαρτάται από τις βουλές ανίκανων πολιτικών προσώπων. Ο καρνάβαλος της υπόθεσης έγκειται στο εξευτελιστικό για τη Βουλή των Ελλήνων γεγονός, ότι, η συγκεκριμένη ρύθμιση ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο τέλος Οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους (ΦΕΚ) στις 10.11.2014 (Νόμος 4305/2014) και στις 12.11.2014, η τρόικα με ηλεκτρονικό γράμμα (email) διαμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, πως η ρύθμιση που μόλις θεσμοθετήθηκε πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και να βελτιωθεί με νέα τροπολογία. Η τρόικα διαπίστωσε ότι οι «τεχνοκράτες» που επεξεργάστηκαν τη ρύθμιση, δεν αντιλήφτηκαν πως ο κρατικός προϋπολογισμός στο σκέλος των άμεσων φόρων, θα είχε απώλειες ένα δις ευρώ (€) το 2014 και 1,5 δις € το 2015, δημιουργώντας έτσι ένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό κενό της τάξης των 2,5 δις €.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε συγνώμη, αποδίδοντας το λάθος σε γραφειοκρατικούς λόγους και εκτελώντας τις εντολές των υπαλλήλων της τρόικας, είπε στον κ. Χαρδούβελη να ετοιμάσει την τροπολογία. Πράγματι, η τροπολογία ετοιμάστηκε αυθημερόν και χθες το μεσημέρι ψηφίστηκε από τα παλικαράκια και τις παλικαρούδες της Βουλής. 

Το κομβικό σημείο της τροπολογίας, είναι ότι από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εξαιρούνται οι οφειλές που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου του 2014. Αυτό σημαίνει ότι από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, μόνο η πρώτη μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, όπως αυτή αποτυπώνεται πλέον στο άρθρο 51 του Νόμου 4305/2014. Ο χειρισμός και η κατάληξη της όλης υπόθεσης, γελοιοποίησε τόσο τη δικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, όσο και τα κόμματα των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, που αρχικά είχαν ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι τεχνοκράτες οικονομολόγοι του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, γιατί δεν είχαν εντοπίσει την τρύπα των 2,5 δις €, που θα δημιουργούσε στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού η εφαρμογή της ρύθμισης;

Πολλές φορές από τις στήλες της Kontranews, έχουμε στιγματίσει την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων κατά την άσκηση της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Η ανεπάρκεια του στελεχιακού δυναμικού των κομμάτων εξουσίας, συνιστά το πρωτεύων αίτιο πρόκλησης του σημερινού δημοσιονομικού αδιεξόδου. Στην ανικανότητα και την ασυνειδησία των ατόμων, που στελεχώνουν τα εκάστοτε κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία, αποδίδεται η αδυναμία της δικομματικής κυβέρνησης, να βγάλει το σκάφος της εθνικής οικονομίας από το έλος της ύφεσης. 

Επίσης, τα μικρά κόμματα των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, που καθαρά για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους υπερψήφισαν την αρχική ρύθμιση, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν διαθέτουν ικανό στελεχιακό δυναμικό.

Γιατί οι οικονομολόγοι των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, δεν πήραν χαμπάρι την ύπαρξη της δημοσιονομικής τρύπας των 2,5 δις € στο σκέλος των κρατικών εσόδων; Ψήφισαν ότι τους είπε ο Χαρδούβελης; Και μάλιστα μια ρύθμιση, η οποία κινείται στο πνεύμα της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής, που ο κ. Καμμένος χαρακτηρίζει πλήρως αποτυχημένη; 

Με κομπογιαννίτες οικονομολόγους και τσαρλατάνους πολιτικούς, δεν δύναται να εφαρμοστεί αποτελεσματική οικονομική πολιτική και παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να ασκήσουν αξιόπιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο στους κυβερνώντες.

kontranews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top