Select Menu


Την αρπαγή και των τελευταίων αποθεματικών των επικουρικών ταμείων, ύψους 3 δισ. ευρώ, κρύβει πίσω από την προωθούμενη διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων η συμφωνία κυβέρνησης – «τρόικας» στο Ασφαλιστικό.

Η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ από το 2015 θα οδηγήσει σε εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων, αποκαλύπτει στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάσης Καποτάς, προσθέτοντας ότι με δεδομένη τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα οδηγηθούμε σε δραματική συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Καλάκος τονίζει στο «ΠΑΡΟΝ» πως «οδηγούμαστε σε μια παρά φύσιν ενοποίηση ανταποδοτικών ταμείων (επικουρικά – εφάπαξ) με ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ) και η εξέλιξη σε βάθος χρόνου θα έχει αποτέλεσμα την εξαφάνιση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ, κάτι που αποτελεί άλλωστε και τον απώτερο στόχο της »τρόικας»». Αναλυτικά, ο Θ. Καποτάς σημειώνει πως στόχος του σχεδίου είναι «η προσαρμογή κάθε υψηλότερης συνταξιοδοτικής παροχής στα -χαμηλότερα- συνταξιοδοτικά επίπεδα παροχών του ΙΚΑ και η σταδιακή ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων και των αποθεματικών τους (ΕΤΕΑ: ΤτΕ 1,4 δισ., ομόλογα 1,5 δισ.) στην κάλυψη των ελλειμμάτων των κύριων συντάξεων».

Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο…

Το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ» θα ψηφιστεί ως μεσοπρόθεσμο μαζί με τον νέο προϋπολογισμό την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου, προβλέπει:

1. Τη «Διοικητική Αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης» (με βάση το τρίτο σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ) για την «Οριζόντια Διοικητική και Λειτουργική Ενοποίηση» με κάθετη διοικητική συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ.

Στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο κύριας ασφάλισης θα ενταχθούν τα επικουρικά και τα ταμεία εφάπαξ παροχών όπως: ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όπου έχουν ενταχθεί Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα), ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα), ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων στις Τράπεζες και στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας) και ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).

2. Από 1.7.2015 όλα τα εναπομείναντα Ταμεία (κύρια και επικουρικά) θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ (σ.σ.: που θα συγχωνευθεί στο ΙΚΑ) υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ μέχρι 30.6.2015. Σημειώνονται χαρακτηριστικά τα ταμεία ΕΤΑΑ (Ανεξάρτητο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων – Επιστημόνων), ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΚΕΑΝ (Επικουρικό Ναυτικών) ενώ διευκρινίζεται ότι «η συμπερίληψη των προαναφερθέντων Ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των Ταμείων αυτών».

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι από τα μέσα περίπου του 2015 διαμορφώνεται η νέα ασφαλιστική «υπερδομή», ένα Ταμείο – γίγας (το ΙΚΑ) όπου θα συγχωνευθούν όλα (πλην ΟΓΑ) τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και τα επικουρικά και τα ταμεία εφάπαξ παροχών, των οποίων καταργείται η αυτοτέλεια.

Η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων θα πλήξει πρώτα και κύρια τις συνταξιοδοτικές παροχές.

Έτσι, σε ταμεία μισθωτών, όπου οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν παροχές καλύτερες από αυτές του ΙΚΑ, στο πλαίσιο της ενοποίησης, θα πρέπει να αναμένουν επιδείνωση, αφού όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα θα πάνε στο χαμηλότερο επίπεδο, πάντα στη λογική της εξίσωσης με αυτές που παρέχει το ΙΚΑ. Για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων αυτό σημαίνει μείωση των κύριων συντάξεων μέχρι και 35%.

Με τη σειρά τους οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές θα εξαερωθούν μέχρι σημείου εξαφάνισης, ενώ τα αποθεματικά τους θα πέσουν στη «μαύρη τρύπα» του ΙΚΑ.

Μόνο από το Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) θα μεταφερθούν 630 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια μιλάμε για κανονική αρπαγή των εισφορών των εργαζομένων και μεταφορά στη νέα υπερδομή, την ώρα που οι συγχωνεύσεις και οι «κοινοί όροι και κανόνες εισφορών – παροχών» θα διαμορφώσουν έναν μόνιμο μηχανισμό μείωσης των συντάξεων.

online-pressblog

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top