Select Menu


Μία δομή που είναι από τις μεγαλύτερες πέτρες του κομήτη 67Ρ φαίνεται από το Rosetta. Αυτή η δομή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα για το πως σχηματίστηκε ο κομήτης.

Είναι μια περιοχή που θυμίζει στους επιστήμονες τις πυραμίδες της Γκίζας, και η Esa την έχει ονομάσει η δομή του Χέοπα, προς τιμή της Μεγάλης Πυραμίδας, των Φαραώ.

Στις 11 Νοεμβρίου, το Rosetta θα στείλει τον καθετήρα Philae στην επιφάνεια του κομήτη, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο ανιχνευτής αράχνη θα τους δώσει δεδομένα, που θα μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση του νερού της Γης και ίσως ακόμη και τη ζωής.

Δείτε που βρίσκεται ο κομήτης 67Ρ:Έπειτα από ένα δεκαετές ταξίδι και απέχοντας εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, το διαστημικό σκάφος Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κατάφερε να βρεθεί στην τροχιά του κομήτη 67P/Churiumov-Gerasimenko.

Τι ελπίζουν να μάθουν οι επιστήμονες και ποια είναι η επόμενη μέρα - τόσο για το Rosetta όσο και για την πορεία του ανθρώπου στην «κατάκτηση» του Διαστήματος;

Τι αναμένεται να μάθουμε από το Rosetta;

Οι κομήτες θεωρείται ότι μεταφέρουν υπολείμματα από τα αρχέγονα υλικά που προϋπήρχαν των πλανητών και ίσως αποτέλεσαν για τη Γη την κυρίαρχη πηγή νερού, το οποίο είναι βασικός καταλύτης για την εξέλιξη της ζωής. Συνεπώς, οι μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν από το σκάφος είναι σημαντικές για ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών επιστημονικών πεδίων. Ακόμα πιο σημαντικά, ίσως, είναι τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν από κάθε παρόμοια πρωτοποριακή αποστολή και οι μη αναμενόμενες ανακαλύψεις.

Η εικόνα ανακατασκευάστηκε-χρώμα, που πριν περίπου 10 μέρες, δείχνει πόσο σκοτεινός εμφανίζεται ο κομήτης. Κατά μέσο όρο, η επιφάνεια του κομήτη αντανακλά περίπου τέσσερα τοις εκατό του ορατού φωτός που προσπίπτει.


Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερη η συγκεκριμένη αποστολή;

Το Rosetta καθώς και το σκάφος προσεδάφισης Philae είναι εξοπλισμένα με 21 πειράματα, κάτι που καθιστά την αποστολή μία από τις πιο άρτιες επιστημονικά που έχουν εκτοξευτεί ποτέ.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης συνεργιστικές παρατηρήσεις με το Philae και ο κομήτης θα ακολουθηθεί στην πορεία του προς τον Ηλιο παρατηρώντας λεπτομερώς πώς αυτός «μεταλλάσσεται» και εξελίσσεται υπό την επήρεια της ηλιακής θερμότητας. Προηγούμενες απόπειρες εξερεύνησης κομητών με διαστημοσυσκευές, αν και επιτυχείς κατά κανόνα, αναλώθηκαν σε μικρής διάρκειας παρατηρήσεις, ενώ επίγειες παρατηρήσεις με τηλεσκόπια έχουν αρκετούς περιορισμούς.

Τώρα απομένει η προσεδάφιση στον κομήτη. Είναι απλή διαδικασία;

Είναι το πιο συναρπαστικό, αλλά και το πιο δύσκολο τμήμα της αποστολής. Γι’ αυτό και διατίθεται μια περίοδος τριών μηνών μεταξύ της άφιξης στον κομήτη και της προγραμματισμένης προσεδάφισης (11 Νοεμβρίου 2014).

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιστημονικές παρατηρήσεις από το Rosetta θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία της προσεδάφισης. Για παράδειγμα, θα γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση του πυρήνα για την αναπαράσταση του ασυνήθιστου σχήματός του και του πολύπλοκου βαρυτικού του πεδίου, καθώς και για τον εντοπισμό περιοχών, που, πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος, είναι και ασφαλείς (π.χ. έχουν αραιή συγκέντρωση σε μεγάλους ογκόλιθους).

Η δομή του Χέοπα, που λαμβάνεται από την κάμερα OSIRIS Rosetta στις 19 Σεπτεμβρίου, και απόσταση 17,7 μίλια (28,5 χιλιόμετρα)


Γιατί θεωρείται τόσο δύσκολη η προσεδάφιση;

Οι κομήτες δεν είναι αδρανή σώματα. Όσο πλησιάζουν προς τον Ήλιο εκτοξεύουν υλικά από τον πυρήνα με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Αυτό διαφοροποιεί την προσεδάφιση σε έναν αστεροειδή από αυτήν σε έναν κομήτη.

Είναι επίσης και ένας από τους λόγους που το όλο εγχείρημα δεν μπορεί να γίνει αρκετά αργότερα από το Νοέμβριο. Γιατί τότε πιθανώς η δραστηριότητα του 67P να είναι τόσο έντονη, που να καθιστά αδύνατη την προσεδάφιση.

Οι επιστήμονες, σε συνδυασμό με τους μηχανικούς της αποστολής, θα πρέπει να δημιουργήσουν μοντέλα βάσης στα οποία να προβλέπεται η δραστηριότητα του 67P, ώστε να αποφευχθούν, για παράδειγμα, πίδακες αερίων και σκόνης που μπορεί να επηρεάσουν την καθοδική πορεία του Philae στο ισχνό βαρυτικό πεδίο του κομήτη.

Καθώς δεν έχει επιχειρηθεί ξανά κάτι παρόμοιο, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί. Γι’ αυτό, η προετοιμασία περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες και ακραίες υποθέσεις, προκειμένου οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος να μεγιστοποιηθούν ακόμη και στις πιο απρόβλεπτες καταστάσεις.

Μια κοντινή εικόνα από την επιφάνεια του Χέοπα. Οι δομές που έχουν αποκαλυφθεί από το διαστημικό σκάφος Rosetta σε πολλά σημεία στην επιφάνεια του 67Ρ/CG είναι από από τα πιο εντυπωσιακά και μυστηριώδη χαρακτηριστικά του κομήτη.


Μετά το Rosetta, τι άλλο περιμένουμε από την εξερεύνηση του Διαστήματος;

Πολλές σημαντικές αποστολές βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να φτάσουν στο στόχο τους ή να εκτοξευτούν στο άμεσο μέλλον.

Στον Άρη είναι ενεργά ήδη δύο ρόβερ στην επιφάνεια και τρεις δορυφόροι σε τροχιά, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τεθούν σε τροχιά άλλα δύο διαστημόπλοια - ένα από την Ινδία και ένα από τις ΗΠΑ.

Σε λίγους μήνες, επίσης, το διαστημόπλοιο Dawn θα μπει σε τροχιά γύρω από το μεγαλύτερο μέλος της ζώνης των αστεροειδών, τον «νανοπλανήτη» Δήμητρα, ενώ σε περίπου ένα χρόνο το διαστημόπλοιο New Ηorizons θα πραγματοποιήσει το πρώτο κοντινό πέρασμα από τον Πλούτωνα και τα πέντε φεγγάρια του, προτού συνεχίσει το ταξίδι του προς τη ζώνη Κούιπερ (που είναι η πηγή κομητών σαν και αυτόν που μελετάει η αποστολή Rosetta).

Το Voyager 1 ήδη μελετάει τον διαστρικό χώρο ενώ το Voyager 2 θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι τα επόμενα χρόνια. Η αποστολή Juno πρόκειται να μπει σε τροχιά γύρω από τον Δία σε λιγότερο από δύο χρόνια, την ίδια περίοδο που το Cassini (το οποίο ήδη συμπληρώνει μια δεκαετία παρατηρήσεων του Κρόνου, των φεγγαριών του και των δακτυλίων του) θα προετοιμάζεται για μια σειρά περασμάτων πολύ κοντά στους δακτύλιους και στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ένα συνονθύλευμα από εικόνες του κομήτη 67Ρ από απόσταση 10,5 μίλια (16,9 χιλιόμετρα) από το κέντρο του κομήτη


Τι σημαίνει αυτή η επιτυχία για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος;

Η ιδιαίτερη προβολή της επιτυχίας της αποστολής Rosetta είναι μια ευκαιρία να γίνουν γνωστά το εξαιρετικό έργο και η προσφορά του οργανισμού, που πιστώνεται τεράστιες επιτυχίες - πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Είναι, επίσης, σημαντική για τη συνέχιση της έρευνας του ηλιακού συστήματος, γιατί δείχνει πως η ESA έχει τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους (που είναι σχετικά μικροί σε σχέση με αυτούς οργανισμών όπως η NASA).

Η «πυραμίδα» ξεχώρισε ανάμεσα σε μια ομάδα από ογκόλιθους στην κάτω πλευρά του μεγαλύτερου λοβού του κομήτη 67Ρ - μια περιοχή που υπενθύμισε στους επιστήμονες τις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας κοντά στο Κάιρο της Αιγύπτου


Επιτυχίες σαν και αυτή βοηθούν, επιπλέον, να αναδειχθεί η σημασία και η χρησιμότητα των διαστημικών επιστημών και τεχνολογίας, καθώς και οι δυνατότητες σταδιοδρομίας σε σχετικούς κλάδους, από τη σπουδή των οποίων οι νέοι στην Ευρώπη φαίνεται να απομακρύνονται τα τελευταία χρόνια.

Αποκάλυψη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top