To DNA της μύγας “κλειδί” για την εξάλειψή της και τη διαχείριση των αποβλήτων μας
Το γονιδίωμα της οικιακής μύγας (Musca domestica) κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν αμερικανοί επιστήμονες ανοίγοντας τον δρόμο τόσο για την εξάλειψη του μολυσματικού εντόμου όσο και για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στη διαχείριση των ανθρώπινων αποβλήτων.
Η οικιακή μύγα, όπως το δηλώνει απερίφραστα και η κοινή έκφραση “σκατόμυγα”, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα κόπρανα ανθρώπων και ζώων. Ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός στην αποσύνθεση και τη διάσπαση αυτών των περιττωμάτων, αλλά ευθύνεται για τη τη μετάδοση περισσότερων από 100 ανθρωπίνων νόσων, μεταξύ των οποίων η φυματίωση, ο τυφοειδής πυρετός και το τράχωμα, μεταδοτική λοιμώδης νόσος που τυφλώνει περίπου έξι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Τα γονίδια της μύγας
Η κοινοπραξία των ερευνητών με επικεφαλής τον Τζεφ Σκοτ του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα της οικιακής μύγας και εντόπισε τα γονίδια εκείνα, μοναδικά στο ενοχλητικό έντομο, που σχετίζονται με τοανοσοποιητικό σύστημα και την εξουδετέρωση τοξικών ουσιών.
Έτσι, οι επιστήμονες θα κατανοήσουν πώς η μύγα επιβιώνει σε ιδιαιτέρως μολυσματικά περιβάλλοντα.
«Οι οικιακές μύγες αποτελούν ένα γοητευτικό έντομο για τους επιστήμονες σε πολλά επίπεδα, όπως η αναπτυξιακή βιολογία, ο προσδιορισμός του φύλου, η ανοσολογία, η τοξικολογία και η φυσιολογία. Το πλήρες πλέον γονιδίωμά της θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές σε όλα αυτά τα πεδία και θα επιταχύνει τις επιστημονικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο Τζεφ Σκοτ.
Άλλωστε, το γονιδίωμα της κοινής μύγας είναι σχεδόν επταπλάσιο από εκείνο της μύγας δροσόφιλας (Drosophila melanogaster), η οποία συνήθως χρησιμοποιείται στα επιστημονικά πειράματα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό γενετικής “Genome Βiology”.
Σε τι θα χρησιμεύσει
Οι εφαρμογές από την αποκωδικοποίηση του DNA της μύγας εκτείνονται από την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων για τις ανθρώπινες παθήσεις έως την ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης των ανθρώπινων αποβλήτων.
Σε τελική ανάλυση, η μελέτη του DNA θα μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους ώστε να μειώσουμε δραστικά την παρουσία αυτού του ιδιαιτέρως επικίνδυνου εντόμου στον πλανήτη.
econews
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.