Select Menu

Ομάδα δημοσιογράφων του BBC , γύρισε όλο το Ντονέτσκ για να μάθει πώς ζουν οι άνθρωποι εκεί .

Καθημερινά γίνονται ανακοινώσεις νέων καταστροφών και νεκρών στην περιοχή . Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή .

Τα μέσα μεταφοράς ακολουθούν το καθορισμένο πρόγραμμα δρομολογίων και σε πολλά σχολεία γίνονται μαθήματα .

Καθηγητές τοπικού σχολείου λένε πως καθημερινά μεγαλώνει ο αριθμός των προσερχόμενων μαθητών . Τα παιδιά επιζητούν το σχολείο , γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της παιδικής τους πραγματικότητας , σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπαιδευτικού . Παραβλέποντας τις εφιαλτικές εικόνες των πολεμικών συρράξεων τα παιδιά θέλουν μια κανονική ζωή , όπως και οι μεγάλοι άλλωστε . Αξιοσημείωτες είναι οι υποσχέσεις των μικρών για συνεχή βελτίωση όσον αφορά την επίδοσή τους , αφού γινόμενοι οι μαθητές καλύτεροι πιστεύουν πως η ζωή τους θ’ αναβαθμιστεί επίσης και θα επιστρέψει στους παλιούς ρυθμούς της .


Σε κλινική του Ντονέτσκ σε καθημερινή βάση φέρνουν νέους τραυματίες από τα πυρά , ωστόσο για πρώτη φορά , σύμφωνα με τα λεγόμενα του ανταποκριτή , είναι κατειλημμένα τα μισά κρεβάτια του νοσοκομείου κι έχει ελεύθερα κρεβάτια και στην εντατική . (Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ενθαρρυντικό κάτι τέτοιο δεδομένου ότι πλέον ο αριθμός των κατοίκων θα έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με πριν και το σημαντικότερο όλων είναι ότι σε περίοδο « ανακωχής » συνεχίζονται οι απώλειες μειωμένες και μη .)

Οι απλοί πολίτες εδώ νοσηλεύονται χωριστά από τους συμμετέχοντες σε πολεμικές επιχειρήσεις . Το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να βοηθήσει το ίδιο και τις δυο πλευρές . Όπως δήλωσε υπάλληλος του νοσοκομείου , όλο το προσωπικό είναι μη πολιτικοποιημένο με την έννοια της μη ταύτισης με κάποια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη , αλλά όλοι τους είναι επαγγελματίες που κάνουν απλώς τη δουλειά τους . Έχουν αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις με ανθρώπους πανικόβλητους , με δάκρυα στα μάτια και χωρίς αντοχές , αλλά παρ’ όλες τις ψυχολογικές συν τοις άλλοις επιπλοκές ήταν δίπλα στους ασθενείς τους όσο μπορούσαν.

Δεν είναι τόσο ο αριθμός των προβλημάτων του νοσοκομείου όσο η σοβαρότητά τους , αυτή που θέλει προσοχή. Τελειώνουν τα φάρμακα για τις διάφορες μορφές νάρκωσης κι αναισθησίας .   Επίσης , κάπως θα πρέπει να επισκευαστούν οι φθορές από τους πυροβολισμούς, όσο ακόμα δεν άρχισαν τα μεγάλα κρύα.

Στο βίντεο εκπρόσωπος ιατρικού προσωπικού αναλαμβάνει την περιγραφή της κατάστασης λέγοντας πως θραύσματα από οβίδες έπεσαν πάνω στα τζάμια κι αν και τρεις φορές μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν έρθει διάφορες εταιρείες για να τα αντικαταστήσουν ή μάλλον για να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς, το τζάμι συνεχίζει να είναι σπασμένο με το κρύο να μπάζει σ’ όλο του το μεγαλείο . Ο δημοσιογράφος ολοκληρώνοντας το θέμα υπονοεί πως είναι άσκοπο έτσι κι αλλιώς κάτι τέτοιο αφού « και να φτιαχτούν τα τζάμια κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσουν » .

Τη στιγμή της περιγραφής δίπλα στο παράθυρο ακούγονται εκρήξεις από τις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο όπου συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιθέσεις. Οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ προσπαθούν να κάνουν τον ουκρανικό στρατό να αποσυρθεί , σύμφωνα με το δημοσιογράφο . Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο , όπου σε μισοερειπωμένα σπίτια χωρίς ηλεκτρισμό κι ύδρευση συνεχίζουν να ζουν άνθρωποι .

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς απλώς δηλώνουν πως δεν έχουν πού να πάνε . Οι πυροβολισμοί ακούγονται συχνά , τα μαγαζιά , τα φαρμακεία κλειστά , αλλά παρ’ όλα αυτά δε φεύγουν κάπου αλλού γιατί εκεί γεννήθηκαν , εκεί είναι τα παιδιά τους , εκεί και τα οστά των θανόντων συγγενών τους .

Όταν αρχίζουν τα πυρά , όπως αναφέρει άλλη κάτοικος της πόλης, διακόπτονται όλες οι εργασίες , δεν μπορείς να δουλέψεις και γενικά να κάνεις το ο,τιδήποτε .

Μερικοί προσπαθούν να καταστήσουν τα σπίτια τους πιο ασφαλή . Όσο ακόμα τα πυρά είναι μακριά έχουν τη δυνατότητα να επισκευάσουν κάτι, μόλις όμως αυτά αρχίζουν και πλησιάζουν , όσοι από τους πολίτες είναι έξω πέφτουν στο έδαφος για να προστατευτούν .

Η κοινοποιημένη ανακωχή του Σεπτεμβρίου δεν έφερε τον Οκτώβριο το πολυαναμενόμενο αποτέλεσμα της ειρήνης . Οι δυο πλευρές της διένεξης κατηγορούν η μια την άλλη για τη μη τήρηση της εκεχειρίας κι ενισχύουν παράλληλα τις στρατιωτικές τους θέσεις . Διέξοδος απ’ αυτή την παρατεταμένη κρίση δεν έχει βρεθεί ακόμα κι άρα όλες οι προσπάθειες των πολιτών να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους μπορούν ανά πάσα στιγμή να πέσουν στο κενό .

Πηγή: bbc.co.uk
Μετάφραση : Το ιδιόμελο για το logiosermis.net
 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top