Select Menu


Στο πόθεν έσχες του πρώην υφυπουργού, εντοπίστηκε «τρύπα» 500.000 ευρώ! Το εν λόγω ποσό δεν δύναται να δικαιολογηθεί από τα δηλωθέντα εισοδήματα του πρώην υπουργού, ενώ ήδη διώκεται από τις δικαστικές αρχές για το αδίκημα της τοκογλυφίας.!

O πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος που διετέλεσε την περίοδο 1993 – 1994 υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αμέσως μετά την περίοδο 1994 – 1996 υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και στην συνέχεια 1996 – 2000 και πάλι υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ένα από τους 455 πρώην πολιτικούς που διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί και σε πολιτικές θέσεις ευθύνης από το 1974 μέχρι το 2012 και ελέγχθηκαν αναδρομικά από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής και βρέθηκε να είναι «ανοικτός» από τους ορκωτούς ελεγκτές.

Η επιτροπή Πόθεν έσχες αποφάσισε για τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει φάκελο και να τον αποστείλει στη Δικαιοσύνη καθώς οι ορκωτοί λογιστές φέρεται να εντόπισαν περίπου 35 τραπεζικούς λογαριασμούς του οι οποίοι την περίοδο 2001 – 2006 δέχθηκαν ανύνυμες καταθέσεις συνολικού ύψους περίπου 500.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του. 

O πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, να υπενθυμίσουμε ότι έχει «ανοικτούς» λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη καθώς ελέγχεται από το Τριμελές Εφετείο για υπόθεση συμμετοχής σε τοκογλυφίας ύστερα από μήνυση που υπέβαλε εκπρόσωπος εταιρείας καπνεμπορίου της Καβάλας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Σερραίος πρώην πολιτικός φέρεται ότι ως δικηγόρος να συμμετείχε σε δανεισμό της εταιρείας λαμβάνοντας ως αμοιβή τοκογλυφικής αμοιβής 10% ύψους 1.757.800 ευρώ. 

Ο κ. Γιάννης Ανθόπουλος στην απολογία του φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι το επίμαχο χρηματικό ποσό ήταν δάνειο που του χορηγήθηκε από τη συγκεκριμένη επιχειρηματία για την κατασκευή σπιτιού στην περιοχή της Βούλας, χωρίς όμως να εμφάνισε κάποια σχετική δανειακή σύμβαση. Οι δικαστικές αρχές για την πληρέστερη διερεύνηση των καταγγελιών προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου του ελεγχόμενου πρώην πολιτικού και φέρεται να έχει εντοπιστεί εμβάσματα περίπου 700.000 ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν έσχες αποφάσισαν να αποστείλουν άμεσα το ειδικό πόρισμα των ορκωτών λογιστών στη Δικαιοσύνη ώστε να το λάβουν υπόψη τους στην ήδη ποινική διαδικασία που έχει κινηθεί εναντίον του κ. Γιάννης Ανθόπουλος, γιού του πρώην βουλευτή Ευστάθιου Ανθόπουλου, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και σε όλες τις υπόλοιπες εθνικές εκλογές μέχρι το 2000.

Ο κ. Γιάννης Ανθόπουλος όμως, δεν είναι ο μόνο που φαίνεται να έχει πιαστεί στην «τσιμπίδα» του αναδρομικού ελέγχου καθώς φαίνεται να υπάρχουν κάτω από 10 ακόμη πρώην πολιτικοί που τα «πόθεν έσχες» τους χρήζουν περαιτέρω ελέγχου βάση των προβλεπόμενων του νόμου. Για δύο δε από αυτούς, η Επιτροπή αποφάσισε να θέσει και ερωτήματα στις εισαγγελικές ζητώντας αποσαφηνίσεις για το εάν και πως πρέπει να κινηθεί. Γι αυτό και η Επιτροπή αποφάσισε να αναμένει τις απαντήσεις που θα λάβει από τις εισαγγελικές αρχές και στην επόμενη συνεδρίαση να αποφασίσει για τις ενέργειές της.

Ο διενεργηθείς πάντως αναδρομικός έλεγχος των 455 πρώην πολιτικών που κόστισε στην Βουλή των Ελλήνων περίπου 800.000 ευρώ για αμοιβές ορκωτών λογιστών αποτέλεσε και χθες στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2015 «πέτρα σκανδάλου» για τον Πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης από το βήμα της Βουλής χαρακτηριστικά αμφισβήτησε ότι έγινε έλεγχος, δεν άνοιξαν είπε τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε ζητήθηκαν στοιχεία από τράπεζες και δεν έγιναν διασταυρώσεις της πραγματικής περιουσίας και των εξόδων διαβίωσης των πρώην πολιτικών καταλογίζοντας και ευθύνες ανεπάρκεια στον Β Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Εσχες Γιώργο Καλαντζή. Κάτι που έκανε λίγο αργότερα και η βουλευτής των ΑΝΕΛ και μέλος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Γιάννης Απέργης, Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top