Select Menu



Ενώ οι αναφορές από το κουρδικό Κομπάνι στη βόρειο Συρία μιλούν για κατάληψη ακόμη και σχεδόν της μισής πόλης από την ISIS, αμερικανοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαρχία του Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Τουρκία, η οποία συμφώνησε μεν σε υποστήριξη εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης αλλά ο Λευκός Οίκος επιμένει «στην επιτάχυνση της τουρκικής βοήθειας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ανμπάρ προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην επαρχία «είναι εύθραυστη», επισημαίνοντας ότι η διεθνής προσοχή έχει στραφεί κυρίως στη βόρεια Συρία και την κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου κούρδοι μαχητές προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

Οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες στο δυτικό Ιράκ, περιλαμβανομένων αυτών εναντίον της πόλης Ραμάντι πρωτεύουσας της αλ Άνμπαρ, βοήθησαν τον ιρακινό στρατό να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές και έτσι η Βαγδάτη παραμένει ασφαλής, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε πως το δυτικό Ιράκ είναι μια πηγή ανησυχίας και «η κατάσταση δεν είναι καλή».

Ο ιρακινός στρατός, ανέφερε, έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις οι οποίες απέτυχαν. «Ξεκινούν μια επιχείρηση, όμως σταματά έπειτα από ένα χιλιόμετρο» πρόσθεσε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία σύγκριση» με τις δυνατότητες των Κούρδων, οι οποίοι από την πλευρά τους καταφέρνουν να επανακατάλαβουν περιοχές.

Αργά βήματα της Τουρκίας προς τη «συμμαχία προθύμων»

Παράλληλα, η Τουρκία συμφώνησε να «υποστηρίξει» την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ενόπλων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, την ώρα που οι ΗΠΑ την πιέζουν επίμονα για ενεργή εμπλοκή στην στρατηγική κατά της ISIS.

Όταν ρωτήθηκε αν οι επαφές με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και αξιωματικούς του τουρκικού στρατού απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ απάντησε θετικά.

«Η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης», ένα από τα στοιχεία της αμερικανικής στρατηγικής στη Συρία, όπως την παρουσίασε στις 10 Σεπτεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

O αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ από την πλευρά του σημείωσε ότι μένει να φανεί εάν η εκπαίδευση των Σύρων θα γίνει σε τουρκικό έδαφος ή όχι: «Τα πιο συγκεκριμένα σημεία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό θα είναι μέρος των συζητήσεων» των επόμενων ημερών στην Άγκυρα, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός.

Ο Χέιγκελ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιδρομές εναντίον της ISIS. Σε ερώτηση εάν η Τουρκία έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, περιορίστηκε να πει πως «θα μας βοηθούσε πολύ».


Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη σημασία που δίνει στην εμπλοκή της Τουρκίας. Η Λίζα Μόνακο, υψηλόβαθμη σύμβουλος ασφαλείας στο προεδρικό επιτελείο συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν ως μέρος των επαφών.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπογραμμίστηκε ότι η Μόνακο «εξέφρασε την εκτίμηση του Λευκού Οίκου στην τουρκική υποστήριξη στις επιχειρήσεις και υπογράμμισε τη σημασία επιτάχυνσης της τουρκικής βοήθειας ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για υποβάθμιση και τελική εξόντωση της ISIS».

Μαίνονται οι μάχες Κούρδων Τζιχαντιστών.

Οι κούρδοι μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι στη Συρία κατάφεραν να απωθήσουν επτά επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε μια κουρδική πηγή, ενώ τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές ενέτειναν τις επιθέσεις τους την Παρασκευή έχοντας δημιουργήσει μέτωπα νότια, δυτικά και ανατολικά του Κομπάνι, δήλωσε ο κούρδος ακτιβιστής Φάρχαντ αλ Σάμι.

«Σημειώνονται σφοδρές μάχες γύρω από το Κομπάνι από όλες τις πλευρές, όμως οι σφοδρότερες σήμερα το πρωί είναι στα ανατολικά», είπε ο αλ Σάμι.

«Το ΙΚ εξαπέλυσε μια ευρεία επίθεση από το νότιο τμήμα της πόλης σε μια προσπάθεια να προωθηθεί προς το κέντρο, όμως οι κούρδοι μαχητές την απέτρεψαν έπειτα από σφοδρές μάχες», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Χθες Παρασκευή οι μαχητές του ΙΚ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι και επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στο συνοριακό πέρασμα προς την Τουρκία, τη μοναδική οδό από την οποία τροφοδοτείται η πόλη. Μετά την είσοδό του στην κουρδική αυτή πόλη, το ΙΚ ελέγχει το 40% του Κομπάνι.

Παράλληλα κούρδοι μαχητές διεξήγαγαν «ειδικές επιχειρήσεις» στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με στόχο να διεισδύσουν στις ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και να σκοτώσουν μέλη το ΙΚ προτού επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Εξάλλου ο Ισμάτ Χάσαν, επικεφαλής του συμβουλίου άμυνας της πόλης, δήλωσε στον κουρδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ουελάτι ότι οι μαχητές του κατάφεραν νωρίς σήμερα το πρωί να αποτρέψουν τουλάχιστον δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από μαχητές του ΙΚ στο κέντρο του Κομπάνι.

Ο Άσια Αμπντουλά, συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι κούρδοι μαχητές «θα παραμείνουν ακλόνητοι για μήνες και (…) θα πολεμήσουν μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός τους».

Στο μεταξύ ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπέλυσε τουλάχιστον δύο αεροπορικές επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας στον ανατολικό και νότιο τομέα του Κομπάνι, όπως επεσήμανε ο Άμπντελ Ράχμαν.

www.geopolitics.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top