Select Menu


Σάλος έχει ξεσπάσει από δημοσίευμα των New York Times στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά σε απόρρητα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που σχετίζονται με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαρροή εγγράφων, που επιπλέον αποκαλύπτει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής κατά τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρακτικά της ΕΚΤ πρέπει κανονικά να παραμένουν εμπιστευτικά και εκτός δημόσιας θέας για 30 χρόνια, ενώ πρόσβαση σε αυτά έχουν μόνο έξι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι 18 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ελάχιστοι επίλεκτοι σύμβουλοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου φέρεται να «φούσκωνε» τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας, για να συνεχίσει να λαμβάνει έκτακτη ρευστότητα (ELA) ύψους 9 δις ευρώ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως υπήρξε έντονη αντίδραση της Γερμανίας στην παραχώρηση του ELA, προς την καταρρέουσα τότε Λαϊκή Τράπεζα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Δημητριάδη ότι η τράπεζα κατείχε πέραν πάσης αμφιβολίας τα περιουσιακά στοιχεία για να επιβιώσει.

Ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γένς Βάιντμαν τόνιζε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής «είχαν παραφουσκωθεί, από τον τότε διοικητή Πανίκο Δημητριάδη, κατά τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμπιστεύθηκε τον κύριο Δημητριάδη και, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Bundesbank , παραχώρησε έκτακτη ρευστίτητα, ύψους 9 δις, στη Λαϊκή!.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top