Select Menu


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκο Λουκάκη μια μέρα μετά την αντίστοιχη κλήση του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την τουρκική οδηγία περί ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Έλληνας πρεσβευτής συναντήθηκε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι κατά την κλήση του Τούρκου πρεσβευτή Κερίμ Ουράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιος Μητσιάλης «προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

Σε ανακοίνωσή του στις 4 Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τη «διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημειώνοντας: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για να κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της επί των πηγών αυτών»

Δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Για πρόθεση επέκτασης της κατοχής στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μέσα από οδηγία προς ναυτιλομένους έχει δεσμεύσει περιοχές στα νότια της Κύπρου και μάλιστα μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μέσα στα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε οικόπεδο που βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Εκτός από την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αποφασίστηκε και αριθμός πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων τα οποία, όπως είπε «θα ανακοινώνονται όταν τίθενται σε εφαρμογή».
Εξήγησε ότι είναι μια ενέργεια από την Τουρκία που «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν μπορεί να στηριχθεί σε κανένα επιχείρημα, νομικό, πολιτικό ή άλλο και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπήρχε άλλη επιλογή στην κυπριακή κυβέρνηση». Τόνισε, επίσης, πως υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

e-dragoumanos

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top