Select Menu

Πολλά λέγονται περί "καινοτομίας" και άλλων trendy λέξεων τελευταία, όμως όσοι τις κραδαίνουν το κάνουν άτσαλα και χωρίς να καταλαβαίνουν τί πραγματικά ευαγγελίζονται.

Ειδικά οι πολιτικοί έχουν τα πρωτεία της άγνοιας. Λένε "καινοτομία" και στάζει μέλι το στόμα τους, όμως αν η καινοτομία τούς χτυπούσε στο κεφάλι με ένα βαρύ μαξιλάρι, δεν θα ξέρανε τί τους χτύπησε.

Για να τελειώνουμε λοιπόν, καινοτομία είναι να κάνεις κάτι που ήδη γίνεται με διαφορετικό τρόπο, ή κάτι που δεν γίνεται να ξεκινήσεις εσύ να το κανείς. Τελεία. Αυτό είναι.

Ο λόγος για να κάνει κάποιος μια καινοτομία, δηλαδή να φύγει από τη σιγουριά της πεπατημένης, είναι για να κερδίσει παραπάνω απ’ όσο αν έμενε στην πεπατημένη.

Όμως, η αρχιτεκτονική του ελληνικού συστήματος δεν επιδέχεται τίποτα που να μην είναι στην πεπατημένη, ή προβλεπόμενο! Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνει μια χώρα που θέλει καινοτομία, είναι να γκρεμίσει τους φράχτες που εμποδίζουν κάποιον να ξεφύγει από την πεπατημένη!

Τόσο απλό, όμως οι ίδιοι πολιτικοί που σκίζουν τα ιμάτιά τους για την καινοτομία, είναι αυτοί που τον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικρομεσαίο από τους οποίους συνήθως προέρχονται οι καινοτομίες, τους κυνηγάει σαν να ήταν απατεώνες, για να τους ξεζουμίσει.

Προχθές μου είπε ένας πιτσιρικάς (24 ετών) που έχει μια καταπληκτική ιδέα στο χώρο της τεχνολογίας, ότι θα προσπαθήσει να φύγει από την Ελλάδα για να φτιάξει την ιδέα του.

Μου πρόσθεσε ότι αν καθίσει εδώ, θα τον κάνουν να τρέχει από γραφείο σε γραφείο του δημοσίου, αντί να τον αφήσουν να υλοποιήσει την ιδέα του.
Δεν είχα αντίλογο!

Καινοτομία, σε ένα περιβάλλον όπου η γραφειοκρατία απαιτεί το μισό χρόνο και τους μισούς πόρους μιας νέας προσπάθειας, αδοκίμαστης ποτέ ξανά (αυτό σημαίνει το νέο), είναι καταδικασμένη.

Όσοι λοιπόν ευαγγελίζεστε την καινοτομία, ξεκινήστε να καταργείτε γραφειοκρατικές διαδικασίες και κόστη! Αν θέλετε ο επόμενος Μπιλ Γκέητς να είναι Έλληνας, φροντίστε να μπορεί ένας πιτσιρικάς να φτιάξει στο υπόγειο της γιαγιάς του τη νέα Microsoft χωρίς να είναι παράνομος!

Φροντίστε να μπορεί να απασχολήσει 10-15 άλλους νέους ανθρώπους άμισθους, με προοπτική εισοδήματος αν πιάσει η ιδέα τους, χωρίς να τον βάλετε φυλακή!

Φροντίστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί με crowdfunding χωρίς να δώσει μετοχές σε κανέναν, και χωρίς να του πάρετε τα μισά λεφτά ως φόρους, γιατί δεν θα του φτάσουν για να υλοποιήσει την ιδέα του!

Πολύ σημαντικό επίσης, δημιουργήσετε διαγωνισμούς με έπαθλο τη χρηματοδότηση της ιδέας που θα αναδειχθεί καλύτερη, σε θέματα που χρειάζεται η Χώρα μας.

Παράδειγμα: Συστήματα ποτίσματος θερμοκηπίων

Η διάδοχος της Αγροτικής τράπεζας, που λογικά θα έπρεπε να χρηματοδοτεί εγκατάσταση συστημάτων ποτίσματος ελληνικής κατασκευής, θα μπορούσε να κάνει ένα διαγωνισμό για την καλλίτερη σχεδίαση συστήματος για τα ελληνικά δεδομένα και κλίμα.

Κατόπιν, τα 2-3 καλλίτερα σχέδια να χρηματοδοτηθούν, και να εξασφαλιστεί η διάδοσή τους, αφού όσοι αγρότες θέλουν να στήσουν θερμοκήπιο με δάνειο θα περνάνε από την τράπεζα.

Αντί να γίνουν οι αγρότες μηχανικοί-αξιολογητές, η τράπεζα θα τους έχει έτοιμες 2-3 εναλλακτικές, από ελληνικά συστήματα ποτίσματος, άριστης κατασκευής και χαμηλού κόστους λειτουργίας, αφού θα ελέγχει χρηματοδοτικά την εταιρία κατασκευής.

Με τον παραπάνω τρόπο θα δημιουργηθούν καινοτόμα θερμοκήπια με χαμηλή κατανάλωση νερού, θα δουλέψει η ελληνική μεταποίηση, θα πέσει το κόστος λειτουργίας θερμοκηπίων για τους αγρότες άρα θα βοηθηθεί η πρωτογενής παραγωγή, θα μειωθούν οι εισαγωγές ντομάτας από βορειοευρωπαϊκές χώρες, και θα έχει ευκαιρία η Ελλάδα να εξάγει και συστήματα ποτιστικά, και οπωροκηπευτικά.

Ένα πρόσθετο όφελος της διαδικασίας αυτής θα είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική παραγωγή.

Φτάνουν τα ευχολόγια λοιπόν!

Κόψτε γραφειοκρατία, και ράψτε ευκαιρίες για τους πιτσιρικάδες με τις μεγάλες ιδέες που μόνο αυτές τελικά αλλάζουν τον κόσμο.

Βάλτε μπρος!

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top