Select Menu


Την έντονη δυσαρέσκειά της για τη ματαίωση της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα σχετικό με τις αποκρατικοποιήσεις 28 ακινήτων του Δημοσίου, που παραδόθηκαν σε επιλεγμένους ιδιώτες με τη μέθοδο της πώλησης και επανενοικίασης («sale-and-lease-back») τον Νοέμβριο του 2013, εξέφρασε η Νάντια Βαλαβάνη

Το Δημόσιο από ιδιοκτήτης μετατράπηκε σε ενοικιαστή καθώς πήρε μόλις 261,31 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 960 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που κατατέθηκαν απευθείας στον ειδικό λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δεσμεύτηκε να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, ανοίγοντας μία «μαύρη τρύπα», συνολικά 600 εκατομμυρίων ευρώ. 

Τώρα αποκαλύπτεται ότι το Δημόσιο δεν έχει να καταβάλει τα μισθώματα και οι νέοι ιδιοκτήτες και μισθωτές έχουν εμφανισθεί από τον Ιούνιο στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών, διεκδικώντας τα ενοίκιά «τους», ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να βρουν τρόπο να καλύψουν απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν προϋπολογισθεί στον προϋπολογισμό 2014!

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν εμφανίζεται στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στην ερώτησή της.

«Για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα μήνα ο νέος Υπουργός Οικονομικών «κωλύεται» να παρευρεθεί στη Βουλή προκειμένου ν’ απαντήσει, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στην Επίκαιρη Ερώτηση μου σχετικά με την καταβολή ενοικίων για την εκμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ανάμεσα στους κτίρια 5 Υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτίρια ΔΟY, το κτίριο της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κ.ά., που πωλήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ με τη μέθοδο του sale-and-lease-back. Για τα οποία, βέβαια, μέχρι σήμερα το Δημόσιο δεν πλήρωνε νοίκι στον εαυτό του»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ερώτηση που δεν έχει απαντήσει ακόμη ο κ. Χαρδούβελης ήταν απλή: Πού θα βρει το Υπουργείο Οικονομικών - για να καταβάλλει στους νέους ιδιοκτήτες, που ήδη εμφανίστηκαν στους διαδρόμους του και ζητούν τα «νοίκια τους» - 30 εκ. ευρώ ετήσια μισθώματα, τα οποία δεν προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2014 ούτε στο Μεσοπρόθεσμο 2014-2018;

Φυσικά η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια: Είναι η «πεπατημένη οδός» του προκατόχου του κ. Στουρνάρα, ο οποίος σε όλες τις σχετικές με τις ιδιωτικοποιήσεις Επίκαιρες Ερωτήσεις μου επικαλέστηκε «κώλυμα» και δεν παρέστη στη Βουλή κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Πιστεύει, αλήθεια, ο κ. Χαρδούβελης ότι θα καταφέρει να μην απαντήσει ποτέ σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα;», κατέληξε η κυρία Βαλαβάνη.

Υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο κτηματικές εταιρείες, που απέκτησαν τα εν λόγο ακίνητα μέσω σχετικού διαγωνισμού, είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (της Πανγαίας της Εθνικής και της Eurobank Properties της Eurobank), ανακεφαλαιοποιημένων με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. 

Στην πραγματικότητα, τα 28 ακίνητα προστέθηκαν στην «προικοδότηση» των δύο κτηματικών εταιρειών για την πώλησή τους, καθώς έχει κλείσει η πώληση της Πανγαίας στο ισραηλινών συμφερόντων fund «INVEL» με έδρα την Ολλανδία, ενώ η Eurobank Properties πέρασε στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. 

Με το πέρας των 20 χρόνων, το Δημόσιο αποκτά δικαίωμα προαίρεσης αγοράς, δηλαδή δικαίωμα να εξαγοράσει όποια από αυτά τα κτήρια το ενδιαφέρουν, όχι όμως στην «τιμή ευκαιρίας», στην οποία πουλήθηκαν τα 28 ακίνητα, αλλά στην τότε αγοραία τιμή τους, αλλιώς οι σημερινοί αγοραστές μπορούν πλέον να τα διαθέσουν όπως θέλουν.

www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top