Select Menu


Το «κατώφλι» του εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος πέρασε σήμερα το πρωί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνοδευόμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να κληθεί η διευθύντρια του ΔΝΤ ως μάρτυρας καθώς όπως είπε «η παρουσία της είναι δικονομικώς επιβεβλημένη», ενώ θύμισε πως και τον Ιανουάριο του 2013 οι βουλευτές που συμμετείχαν επιτροπή είχαν ζητήσει κάτι ανάλογο, αίτημα το οποίο απερρίφθη.

Επιπλέον, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να διερευνηθεί η υπόθεση της μεγάλης φοροδιαφυγής 3 σημαντικών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα, καθώς και να πληροφορηθούν την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλλει ο κ. Κουρουμπλής κατά του κ. Προβόπουλου (για τις ευθύνες μετατροπής του ιερού χρήματος των καταθέσεων σε ρευστό των Ασφαλιστικών Ταμείων, των μικροομολογιούχων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων χρονίων παθήσεων, σε ομόλογα) και τέλος κατέθεσαν την εξής αναφορά:

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ:

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Ύστερα από:

• τη δημοσίευση των δηλώσεων της Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, σε συνέντευξή της στους Financial Times στις 12/9/2014

• την από 16/9/2014 Επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου προς την κ. Λαγκάρντ με την οποία ζήτησε «πρόσθετα στοιχεία προκειμένου οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε νόμιμες ενέργειες»

• την από 17/9/2014 Παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης
και προς αποφυγήν δικονομικών αντιπερισπασμών και φαλκίδευσης της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας σε σοβαρότατες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς, θέτουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:

- η κ. Λαγκάρντ είναι ουσιώδης μάρτυρας στην υπόθεση που αφορά την διαχείριση από τις ελληνικές Αρχές του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων ελλήνων καταθετών της Τράπεζας HSBC («λίστα Λαγκάρντ»)

-η ανωτέρω υπόθεση ξεκίνησε να διερευνάται κατόπιν του από 25/9/2012 Διαβήματός μας προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος

-από τον Ιανουάριο 2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμμετέχοντες στην «Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά του πρώην Υπουργού, κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC», είχαμε προτείνει εγγράφως την κλήση και εξέταση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, πλην όμως προσκρούσαμε στην επίμονη άρνηση των μελών της Επιτροπής που προέρχονταν από την κυβερνητική πλειοψηφία (βλ. συνημμένα έγγραφα)

-εν αντιθέσει με τις ελληνικές αρχές, οι αντίστοιχες γαλλικές έχουν επανειλημμένως καλέσει την κ. Λαγκάρντ προς εξέταση και, μάλιστα, ως ύποπτη, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και έρευνα στην οικία της.

Θεωρούμε ότι η κλήση της κ. Λαγκάρντ προς κατάθεση είναι δικονομικώς επιβεβλημένη σε μία ευνομούμενη πολιτεία προς διαλεύκανση ανοιχτών ποινικών υποθέσεων και όχι προς διευθέτηση κυβερνητικών λογαριασμών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top