Select Menu

Εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούνται να δώσουν η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση πολυεθνικών εταιρειών, που ενδεχομένως να ευνοεί τη διεθνή φοροδιαφυγή και την κατάχρηση των ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών.

Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, έθεσε το θέμα της διενέργειας έρευνας από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ «σχετικά με την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας στις περιπτώσεις φορολογικής αντιμετώπισης των εταιρειών Apple, Starbucks και FIAT, στα κράτη μέλη της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου» και συγκεκριμένα «κατά πόσο τα φορολογικά καθεστώτα των εν λόγω χωρών, που επιτρέπουν συγκεκριμένες ενδο-ομιλικές συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών, αποτελούν έμμεση κρατική ενίσχυση».

Ο Δ. Παπαδημούλης ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες, όπως και «ποιες πολιτικές σκοπεύει να αναπτύξει, αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος». Τέλος, ρωτούσε «με ποιο τρόπο εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την Αμοιβαία Διοικητική Συνεργασία σε Φορολογικά Θέματα».

Ο αρμόδιος Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χ. Αλμούνια, στην απάντησή του, αφού σημειώνει ότι οι έρευνες που ξεκίνησαν από την Κομισιόν αφορούν φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου «όσον αφορά τον εταιρικό φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβληθεί από τις εταιρείες Apple, Starbucks και Fiat Finance and Trade, αντίστοιχα», αποκαλύπτει ότι επί του παρόντος η Επιτροπή «συζητά μη εμπιστευτικά κείμενα των αποφάσεων του Ιουνίου του 2014 με τα οικεία κράτη-μέλη», καθώς επίσης, ότι «η έναρξη επίσημων ερευνών επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παράσχουν περαιτέρω εξηγήσεις για τις πρακτικές τους και στην Επιτροπή να δεχθεί σε ακρόαση τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος περιγράφει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κομισιόν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ τονίζει ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει ή επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ για τη διοικητική συνεργασία στη φορολογία.

avgi.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top