Select Menu


Σύννεφα πολέμου πλανώνται πάνω από την Ουκρανία για ακόμη μια φορά, καθώς, ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Ελαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

ΝΑΤΟ: Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος

Περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «πολύ ανησυχητική».

«Εκτιμάμε ότι πολλοί περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και μάχονται στο πλευρό τους» εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι βασίζεται «σε μια πολύ συντηρητική εκτίμηση».

«Από τη Δευτέρα παρατηρήσαμε νέες επιδρομές κοντά στην Νοβοαζόφσκ», γεγονός που ανοίγει «ένα νέο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις», που τις βάζει «σε μια τραγική κατάσταση», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος είπε ότι «από τα μέσα Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ενεργά στις μάχες». Παράλληλα εκτίμησε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι αυτή «η σημαντική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τις επιτυχίες των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» εναντίον των αυτονομιστών.

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει μια ήττα των αυτονομιστών και επιθυμεί να κρατήσει την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε σήμερα ότι είδε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτών κοντά σε ένα ρωσικό χωριό, περίπου 3 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Τα τεθωρακισμένα, που δεν έφεραν διακριτικά, κατευθύνονταν προς τα ανατολικά, μακριά από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η οχηματοπομπή αποτελούταν από δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έξι στρατιωτικά φορτηγά και έναν στρατιωτικό εκσκαφέα. Οι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτά είχαν βρώμικα πρόσωπα και ένας εξ αυτών είχε έναν επίδεσμο στο πρόσωπό του.

Ενα από τα φορτηγά είχε σπασμένο το παρμπρίζ και τα φώτα του και το ρυμουλκούσε ένα άλλο φορτηγό.

Ομπάμα: Η Μόσχα είναι υπεύθυνη για τη βία, όλος ο κόσμος είδε ότι μπήκε στην Ουκρανία

Την εισβολή κατήγγειλε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ το ΝΑΤΟ έδωσε και εικόνες από δορυφόρο που δείχνουν κινήσεις οχημάτων.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από την πλευρά του, έδειξε τη Ρωσία ως κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Δύση εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε σε διάγγελμά του ότι ο ίδιος, αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ συμφωνούν πως η Μόσα ευθύνεται για την βία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι «Οι νέες φωτογραφίες με τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλλουν στην Ουκρανία το αποδεικνύουν σε όλο τον κόσμο».

«Η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει» την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας προσέθεσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ωστόσο ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας.

Σαμάνθα Πάουερ: Σταματήστε τα ψέμματα

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.

Η Πάουερ παρουσίαζε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας έναν κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, και πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».

Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Ρωσία κωφεύει» στις προειδοποιήσεις των χωρών της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία, η Πάουερ διερωτήθηκε πώς, υπό αυτές τις συνθήκες, «να διαβεβαιώσουμε τις άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη».

«Το ερώτημα δεν είναι τι πούμε στους Ρώσους αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να μας ακούσουν» προσέθεσε η ίδια.

Επιπλέον ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κατήγγειλε μία «άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές» και ζήτησε από τη Μόσχα να «αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τα όπλα της» από το ουκρανικό έδαφος.
Για τον Γκραντ «οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες».

Ο Βρετανός πρεσβευτής αναφέρθηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ και δείχνουν συστοιχίες πυραύλων τις οποίες ανέπτυσσαν «εδώ και πολλούς μήνες» τα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Σπετσνάζ για να στηρίξουν τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιώτες και άρματα μάχης στην ανατολική Ευρώπη

Αρματα μάχης και στρατιωτικές δυνάμεις θα στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Ευρώπη, προκειμένου -όπως ανακοίνωσαν πηγές του Πενταγώνου- να καθησυχάσουν τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Βανέσα Χίλμαν, ανέφερε ότι «περίπου 600 Αμερικανοί στρατιώτες των τεθωρακισμένων θα αναπτυχθούν τον Οκτώβριο στην Πολωνία και στις χώρες τις Βαλτικής προκειμένου να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις σε συνεργασία με άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Οι στρατιώτες αυτές θα αντικαταστήσουν τους αλεξιπτωτιστές της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας που βρίσκονται ήδη εκεί».

Επίσης, διευκρινίστηκε πως οι στρατιώτες της αποκαλούμενης ταξιαρχίας των «Σιδερένιων Αλόγων» θα υποστηρίζονται από άρματα M-1 Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα του πεζικού.

Ο αμερικανικός στρατός έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στη διεξαγωγή μίας σειράς ασκήσεων στα ανατολικά σύνορα των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσινγκτον έστειλε επίσης στην Πολωνία καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 και συμμετείχε σε αεροπορικές αποστολές στις βαλτικές χώρες.

Μόσχα: Μην ανακατεύεστε τις υποθέσεις άλλων κρατών

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό να «βομβαρδίσει πολίτες» σε περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

«Το μήνυμά μου στην Ουάσιγκτον είναι το εξής: σταματήστε να αναμιγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών» τόνισε.

Ο Τσούρκιν ζήτησε από τους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνουν μία ανακοίνωση που θα ζητά «την άμεση κατάπαυση του πυρός» και έναν «ευρύ πολιτικό διάλογο» στην Ουκρανία.

Συνεδριάζει εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

logiosermis.net με πληροφορίες απο efimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top