Select Menu


Η συμπεριφορά χρηστών στο Ίντερνετ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας ασφαλής τρόπος για την ταυτοποίηση χρηστών και την είσοδό τους (logging in) σε υπολογιστές και smartphones, χάρη σε δουλειά ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης- οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορούν επίσης να εντοπίσουν πότε κάποιος είναι πιωμένος ή έχει κάνει σεξ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε άτομο δημιουργεί ένα μοτίβο φυσικής συμπεριφοράς, που περιλαμβάνει την ταχύτητα με την οποία πληκτρολογεί, το πώς κινεί ένα mouse ή το πώς κρατά ένα τηλέφωνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν 500 διαφορετικές συμπεριφορές που είναι μοναδικές για κάθε άτομο, και το σύνολό τους συνθέτει το αποκαλούμενο«eDNA» (electronically Defined Natural Attributes- φυσικά χαρακτηριστικά τα οποία «μεταφράζονται» στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με ηλεκτρονικές συσκευές). Πιθανές αλλαγές σε αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να υποδεικνύουν πότε κάποιος προέβη σε χρήση ναρκωτικών, έκανε σεξ ή μπορεί να κινδυνεύει από καρδιακές προσβολή μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

«Το ηλεκτρονικό DNA μας επιτρέπει να δούμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για εσάς» υποστηρίζει ο Άντριαν Νιλ, ο οποίος ανέπτυξε την τεχνολογία ενώ έκανε το MSc του στο πανεπιστήμιο και είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της Oxford BioChronometrics. «Σαν το DNA είναι σχεδόν αδύνατον να πλαστογραφηθεί, καθώς είναι πολύ δύσκολο να είσαι online και να μην είσαι ο εαυτός σου. Είναι τόσο μεγάλο άλμα όσον αφορά στην ποσότητα των πληροφοριών που μπορούν να συλλεχθούν για ένα άτομο όσο και το άλμα από τα δακτυλικά αποτυπώματα στο DNA. Πρόκειται για τέτοιας τάξης έκταση».

Η Oxford BioChronometrics είναι μία startup του Πανεπιστημίου η οποία αποσκοπεί στην εμπορική εκμετάλλευση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όπως προσθέτει ο Νιλ, «είναι εύκολο να διακρίνουμε πότε κάποιος έχει κάνει χρήση ναρκωτικών μέσω αυτής της τεχνολογίας. Αλλά κάτι τέτοιο θα μας έφερνε σε δύσκολη θέση, οπότε είναι καλύτερα να μην το κάνουμε. Απλά θέλουμε να συλλέξουμε δεδομένα για να διασφαλίσουμε ότι ο “Χ” είναι αυτός που λέει ότι είναι». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το eDNA κάποια στιγμή θα φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιείται για το login σε desktop υπολογιστές και φορητές συσκευές, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητα των χρηστών.

Κατά τον Ντέιβιντ Σέκελ, πρόεδρο της Oxford BioChronometrics, το eDNA επίσης θα είναι σε θέση να υποδείξει επίσης πότε ένα κλικ σε μία διαφήμιση ή μια ιστοσελίδα προέρχεται από ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα (bot) ή από πραγματικό χρήστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες της ίδιας της εταιρείας, το 90-92% των κλικ σε διαφημίσεις και το 95% των logins προέρχονται από bots. Το πρώτο προϊόν της, NoMoreCaptchas, το οποίο εμποδίζει τα bots να κάνουν register και login έχει ήδη διατεθεί σε περίπου 700 εταιρείες.

Σύμφωνα με τον Νιλ, πρώην ειδικό κρυπτογράφησης, το πρόγραμμα του eDNA έχει τις ρίζες του σε έρευνες δεκαετιών πάνω στη βιομετρική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πατήματα κουμπιών ή κινήσεις του mouse, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν πιστευόταν ότι μπορεί κάτι τέτοιο να παρέχει επαρκή επίπεδα ασφαλείας για login. Αυτό αλλάζει, χάρη στην άνοδο της υπολογιστικής ισχύος και στη δυνατότητα συλλογής μεγάλων όγκων δεδομένων από χρήστες, που επέτρεψαν στους ερευνητές τον εντοπισμό πολύ πιο πολύπλοκων και ευρέων μοτίβων αλληλεπίδρασης χρηστών με τις συσκευές τους.

naftemporiki

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top