Select Menu

Προσπάθησε να χειραγωγήσει τη διαμόρφωση ψυχολογίας μέσω θετικών και αρνητικών μηνυμάτων!

Εκτός από το να είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, το Facebook είναι επίσης το όνειρο κάθε μελετητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

 Με 1,28 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, το κοινωνικό δίκτυο έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει για διεξαγωγή πειραμάτων και ερευνών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ που πρώτο το NewScientist δημοσίευσε, αυτή η βάση χρησιμοποιείται. 

Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν, το Facebook χειραγώγησε το newsfeed των ειδήσεων σε 689.003 χρήστες ώστε να μελετήσει κατά πόσον τα συναισθήματα που διοχετεύονται διαδικτυακά μπορούν να είναι μεταδοτικά. Επί μια εβδομάδα, ορισμένοι χρήστες έβλεπαν στο timeline τους περισσότερες ειδήσεις με θετικό προσανατολισμό στα σχόλια ενώ μια άλλη μερίδα είχε γίνει στόχος της αντίθετης πλευράς. 

 Η μελέτη διαπίστωσε και αναφέρει: 

 Οι χρήστες που ήταν αντιμέτωποι με τις θετικές ειδήσεις και τα ενθαρρυντικά σχόλια διαμόρφωσαν ένα αντίστοιχο προφίλ αναπαράγοντας θετικές θέσεις και κοινοποιώντας μηνύματα με τον ίδιο προσανατολισμό. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη με το υπόλοιπο μισό της βάσης που δέχθηκε βομβαρδισμό αρνητικών μηνυμάτων, σχολίων και ειδήσεων. 

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συναισθήματα που εκφράζονται στο Facebook επηρεάζουν και τα δικά μας συναισθήματά και αποτελούν πειραματικές αποδείξεις για μαζική κλίμακα μετάδοσης τους μέσω των κοινωνικών δικτύων. 

 Αυτό το είδος πειραμάτων δεν είναι καινούργια τακτική του Facebook και στο παρελθόν ακόμη και ο ίδιος ο Mark Zuckerberg είχε παραδεχτεί πως χρησιμοποιήσει την επιρροή του κοινωνικού δικτύου για τη διεξαγωγή προσωπικών πειραμάτων. Δεδομένου ότι το Facebook έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2014, προσπαθώντας να διαβεβαιώσει τους χρήστες του πως θα προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα, πειράματα όπως αυτό, τα οποία διεξάγονται εν αγνοία των χρηστών και κάνουν χρήση των δεδομένων τους ενδέχεται να έχουν κόστος στην φήμη του. 

Αν και η εταιρεία ισχυρίζεται πως όλα αυτά τα πειράματα έχουν σκοπό την εξέλιξη ενός καλύτερου Facebook και το πώς θα διαμορφωθεί μια καλύτερη εμπειρία για κάθε χρήστη, αρκετοί ήταν εκείνοι οι φορείς που το κατηγόρησαν για εκμετάλλευση και οι χρήστες που δηλώνουν οργισμένοι. Σύμφωνα με το Business Insider ακόμη και οι ερευνητές που συνέταξαν, συντόνισαν και μελέτησαν την έκθεση για το πείραμα θεωρούν πως είναι λογικό να θυμώνουν οι χρήστες όταν μαθαίνουν πως χρησιμοποιήθηκαν. 

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Fiske η οποία επιμελήθηκε τη δημοσίευση της έκθεσης, ακόμη και αν ο νόμος δεν επιβάλει σε μια ιδιωτική εταιρεία να ζητά έγκριση από ανθρώπους που οικειοθελώς χρησιμοποιούν το Facebook, το φρονιμότερο θα ήταν να το πράξει. "Αν και όλοι πια γνωρίζουν πως αντίστοιχα πειράματα διεξάγονται συνεχώς στο Facebook, το να ενημερώνεται κανείς για κάτι τόσο στοχευμένο είναι κάτι που σίγουρα δεν αρέσει," ανέφερε η Fiske. 

Αν και σε κανένα δεν αρέσει να χειραγωγείται συναισθηματικά, μέρος της οργής φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι το Facebook έχει τεχνικά το δικαίωμα να το κάνει, με τη συγκατάθεση των ίδιων των χρηστών. Κατά την εγγραφή στο Facebook όλοι οι χρήστες έχουν ίσως άθελά τους ή εν αγνοία τους παραχωρήσει στο δίκτυο το δικαίωμα να το κάνει. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top