Select Menu


Μεγάλη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα παρουσιάζεται κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που διαθέτει και έχει επεξεργαστεί το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, κάτι που δεικνύεται και από την αύξηση κατά 142% των συλλήψεων μεταναστών κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι συλλήψεις από άνδρες του Λιμενικού Σώματος έφτασαν τις 4.363.

Οι περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν είτε από τα χερσαία σύνορα στη Θράκη, αν και εκεί έχουν δυσκολέψει για αυτούς τα πράγματα, με την ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων και με τη σταδιακή ανάρτηση τοίχους, είτε δια θαλάσσης από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου βρίσκεται σήμερα μεγάλος αριθμός μεταναστών, περιμένοντας την ημέρα που θα μπορέσουν να μπουν σε ένα πλοίο με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία.

Εκτιμάται ότι η συσσώρευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στη Τουρκία, οφείλεται στην κρίση στη Συρία και στο γεγονός ότι, ιδίως τον πρώτο καιρό, η Άγκυρα άνοιξε τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους κινήθηκαν στη συνέχεια προς τα παράλια της Τουρκίας, αναμένοντας την ευκαιρία να προωθηθούν στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το κόστος του ταξιδιού για έναν παράτυπο μετανάστη προς ελληνικό νησί κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, από 500 έως και 1.500 ευρώ στον καθένα, ενώ το πιο μακρινό ταξίδι από 1.500 έως 4.500 ευρώ. Τα ποσά είναι διαφορετικά για τους ανήλικους.

Την εβδομάδα αυτή 22 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν στα ανοικτά της Σάμου, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές και από εκεί να προωθηθούν στα ενδότερα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν”, οι διακινητές μεταναστών, μόνο φέτος, έχουν κερδίσει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Η Τουρκία, τα τελευταία 6 χρόνια έχει λάβει από ευρωπαϊκά κονδύλια συνολικό ποσό περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, ακριβώς για να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top