Select Menu


Επώνυμη καταγγελία από ασθενή άνεργο και ανασφάλιστο ότι τον έβγαλαν από σοβαρό χειρουργείο επειδή δεν είχε να πληρώσει δέχτηκε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Το γεγονός, σύμφωνα με το ιατρείο, επιβεβαιώνεται και από κοινωνική λειτουργό. Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε τον ασθενή ότι θα χειρουργηθεί δωρεάν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, την προηγούμενη εβδομάδα 54χρονος άνεργος και ανασφάλιστος πολίτης με βαριάς μορφής καρδιοπάθεια, που απαιτεί άμεση τοποθέτηση απιδινωτή, γιατί κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η ζωή του, εισήχθη μετά από μεγάλη προσπάθεια στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός».

Όπως αναφέρει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το νοσοκομείο αρχικά αρνούνταν να δεχτεί υπεύθυνη δήλωση ότι θα τους προσκομίσει ο ασθενής βιβλιάριο της πρόνοιας, όταν αυτό εκδοθεί, προκειμένου να προχωρήσουν στην επέμβαση τοποθέτησης. Στην συνέχεια μετά την επιμονή των θεράποντων γιατρών του ασθενή, το νοσοκομείο δέχτηκε να προχωρήσουν στην επέμβαση διότι κινδύνευε η ζωή του.

Ενώ ο ασθενής είχε ήδη εισαχθεί στο χειρουργείο και του είχε τοποθετηθεί ορός μπήκε μέσα ο υπεύθυνος λογιστηρίου του νοσοκομείου και υποχρέωσε τους γιατρούς να διακόψουν τη διαδικασία - που δεν είχε ξεκινήσει ακόμη - γιατί ο ασθενής να προσκομίσει πρώτα βιβλιάριο της πρόνοιας.

«Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου που έχει απευθυνθεί ο συγκεκριμένος ασθενής έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να μπορέσει να βγάλει άμεσα ο ασθενής βιβλιάριο της πρόνοιας, μέχρι τότε όμως ο ασθενής τι θα κάνει; Θα περιμένει με κίνδυνο της ζωής του να κινηθούν οι βραδυκίνητες υπηρεσίες του δημοσίου; Πως είναι δυνατόν ο υπεύθυνος λογιστηρίου να εισβάλει σε χειρουργείο και να ματαιώνει επέμβαση που είχαν κρίνει οι γιατροί ότι έπρεπε να γίνει ΑΜΕΣΑ διότι κινδύνευε η ζωή του αρρώστου;» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

«Ας μας πει επιτέλους το Υπουργείο Υγείας που να απευθυνόμαστε για βοήθεια, αφού το ίδιο αδυνατεί να βοηθήσει και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι οι ζωές των πολιτών είναι μόνο λογιστικά νούμερα και τίποτα παραπάνω. Περιμένουμε απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας για αυτό το απαράδεκτο περιστατικό και απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο για να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις για το σοβαρό καρδιολογικό του πρόβλημα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελικά, μετά και την έκταση που πήρε το θέμα, ο ασθενής θα εισαχθεί αύριο στο νοσοκομείο, για να κάνει την απαραίτητη επέμβαση. «Μόλις ενημερωθήκαμε από τον ίδιο τον ασθενή ότι έγινε δεκτός από τον διοικητή του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σήμερα το πρωί και αύριο θα εισαχθεί άμεσα για να γίνει η απαραίτητη, για τη ζωή του επέμβαση» ενημερώνει με νεότερη ανακοίνωση το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού προσθέτοντας ότι «ευχόμαστε οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων αλλά και το Υπουργείο Υγείας να δείξουν αυτή την ευαισθησία για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και όχι μόνο αφού δίνεται δημοσιότητα».

Λίγη ώρα αργότερα πάντως το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού επανήλθε στο θέμα καταγγέλλοντας ότι η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά να κατέβει το σχετικό δελτίο Τύπου.

«Θα παρακαλέσουμε την διοίκηση του «Ευαγγελισμού» να σταματήσει να μας καλεί στο τηλέφωνο και να ζητά να κατεβάσουμε το δελτίο τύπου για τον ασθενή που έδιωξαν την προηγούμενη βδομάδα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, και έχουμε ήδη κάνει, είναι να ενημερώσουμε το δελτίο τύπου με τις νέες εξελίξεις. Το δελτίο τύπου θα παραμείνει ως έχει για να ενημερώνονται οι πολίτες για τον ανάλγητο τρόπο που αντιμετωπίζονται κάποιοι ανασφάλιστοι πολίτες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δυστυχώς η αλήθεια πονάει. Ας κάνει κάτι το Υπουργείο Υγείας για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση αλλιώς ας παραιτηθεί ο Υπουργός Υγείας αφού δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά και βάζει το χρήμα πάνω από τις ζωές όλων μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπ.Υγείας: «Δεν πετάξαμε ανασφάλιστο καρδιοπαθή από χειρουργείο»! Τι απαντά σε καταγγελίες

Στις καταγγελίες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού απαντά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζοντας από την πλευρά της:

O ασθενής Γ.Δ. παρακολουθείται στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός εδώ και περίπου 3 μήνες, διάστημα κατά το οποίο τού έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις καθότι τυγχάνει άπορος και ανασφάλιστος. 

Όταν από τους θεράποντες ιατρούς κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση απινιδωτή, ο ασθενής ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί. Επανήλθε μετά την πάροδο περίπου ενός μήνα εκδηλώνοντας την επιθυμία να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Από ατυχή συνεννόηση θεωρήθηκε ότι ο ασθενής προσφέρθηκε να καλύψει ο ίδιος το κόστος της επέμβασης, η οποία και προγραμματίστηκε για τις 12/5/2014.

Όταν ο ασθενής δήλωσε αδυναμία να καλύψει το κόστος όπως είχε αρχικώς εννοηθεί, του γνωστοποιήθηκε στις 13/5/2014 από την Διοίκηση του νοσοκομείου ότι, δεδομένου ότι είναι άπορος, το κόστος της επέμβασης θα καλυφθεί από το νοσοκομείο. Η επέμβαση αναπρογραμματίστηκε για τις 14/5/2014, δεδομένου ότι συνέτρεχαν προϋποθέσεις για την προετοιμασία του ασθενούς (διακοπή φαρμακευτικής αγωγής κ.α.).

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 13/5/2014, κατά δήλωσή του ενώπιον της Διοίκησης του νοσοκομείου, ο ίδιος ο ασθενής ενημέρωσε τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Ιατρείου ότι το θέμα έχει διευθετηθεί ζητώντας να μη δημοσιοποιήσουν το θέμα στην ιστοσελίδα τους. Πράξη στην οποία, επίσης κατά δήλωση του ασθενούς, οι υπεύθυνοι του Μ.Κ.Ι.Ε. αρνήθηκαν να προχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δοθεί σαφής και παγία εντολή προς όλους τους Διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων της Χώρας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη μείνει η παραμικρή σοβαρή περίπτωση ακάλυπτη. Το ίδιο συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που το νοσοκομείο έπραξε σε συνεννόηση με τον ασθενή και προτού δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε και από οποιονδήποτε.

Επιμέλεια: logiosermis
Με πληροφορίες απο tvxs και iatropedia
Τελευταία ενημέρωση 14:15μμ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top