Select Menu


Η σύγκρουση με τη Ρωσία που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στις εφ' όλης της ύλης συζήτηση που θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, μαζί με τα θέματα της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά και το «αγκάθι» των παρακολουθήσεων της NSA.

Τέσσερις ώρες αναμένεται να κρατήσει η συνάντηση των δυο τους όπου Μέρκελ και Ομπάμα θα συζητήσουν εκτός από το ουκρανικό, και για την ευρωπαϊκή κρίση αλλά και τον "Μεγάλο Αδελφό" των ΗΠΑ που έφερε σε δεινή θέση την κυβέρνηση Ομπάμα. Όπως υποστηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μία "εναία γραμμή" για την ουκρανική κρίση, θέμα που θα κυριαρχήσει κατά τις σημερινές συνομιλίες τους.

Οι ΗΠΑ έχουν εμφανιστεί πιο αποφασιστικές στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας από ό,τι η ΕΕ, επιδιώκοντας συντονισμό των «28» στην άσκηση πίεσης στο Κρεμλίνο. Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία εμφανίζεται να έχει τις περισσότερες επιφυλάξεις.

Ενδεικτική της εικόνας του «διστακτικού εταίρου» που έχει το Βερολίνο στις ΗΠΑ είναι τα ελάχιστα κολακευτικά λόγια με τα οποία την υποδέχεται ο ρεπουμπλικάνος Tζον Μακ Κέιν: «Η στάση τους είναι ντροπιαστική» είπε, υποστηρίζοντας πως η γερμανική κυβέρνηση φοβάται να συγκρουστεί με τη Μόσχα εξαιτίας των συμφερόντων των γερμανικών επιχειρήσεων.

«Διοικούνται από τη γερμανική βιομηχανία, ας τους βάλουν [τους γερμανούς βιομηχάνους] στο υπουργικό συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο Μακ Κέιν μιλώντας στο Κογκρέσο. Ο γερουσιαστής, που έχει τη φήμη «γερακιού», θα συναντηθεί και εκείνος με την Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.

Όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος εν όψει της συνάντησης, το κυρίαρχο είναι ένα «ενιαίο μέτωπο» ΗΠΑ και ΕΕ στις ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία. «Θα συνεχίσουν το στενό συντονισμό τους για τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Ρωσία εξ αιτίας της συνεχούς παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς επίσης και την αποτυχία της Μόσχας να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη στις 17 Απριλίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και θα απασχολήσουν τη συνάντηση Ομπάμα –Μέρκελ είναι αν και πότε θα επιβληθεί στη Μόσχα ένα τρίτο επίπεδο κυρώσεων που θα αφορά πέραν των ιδιωτών και τις επιχειρήσεις με στόχο να πληγεί η ρωσική οικονομία.

Η Μέρκελ και ο Ομπάμα θα επιχειρήσουν επίσης να ξεπεράσουν και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις διμερείς σχέσεις με την υπόθεση κατασκοπείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου.

Συνάντηση Μέρκελ- Λαγκάρντ.

Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία σε Ευρωζώνη και Ρωσία αναμένεται να εξετασθούν σήμερα, Παρασκευή, στη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Αν και πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έφεραν τις κ.κ. Μέρκελ και Λαγκάρντ να συζητούν για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικά για το ελληνικό χρέος, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα της συζήτησης.

Χθες, Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας, ύψους 17 δισ. δολαρίων, θα τροποποιηθεί σε περίπτωση που απολεσθεί ο έλεγχος του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκίβ) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 21% του ΑΕΠ της χώρας και το 30% της βιομηχανικής παραγωγής της και σε περίπτωση εκτεταμένων συγκρούσεων η οικονομική και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπεται και ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τις επενδυτικές προοπτικές.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη μια «αύξηση» της οικονομικής βοήθειας η οποία χορηγείται στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το δάνειο των 17 δισ. δολαρίων, που χορηγείται με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 27 δισ. δολαρίων το οποίο έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα.

Αλλά ανησυχίες εκφράζονται και για την οικονομία της Ρωσίας. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η ρωσική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει οικονομική ανάπτυξη 0,2% φέτος, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,3%.

Το Ταμείο υπογραμμίζει πως η συνέχιση της διαμάχης θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις και σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης που θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων προς τη Ρωσία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top