Select Menu

Ένα τραγούδι που καλεί τους εργάτες να διαλέξουν πλευρά. Γράφτηκε το 1931 από τη γυναίκα ενός συνδικαλιστή-εργάτη, τη Florence Reece στα ανθρακωρυχεία στο Χάρλαν Κάουντι του Κεντάκι. Οι ανθρακωρύχοι της περιοχής είχαν ξεκινήσει ένα αγώνα ενάντια στους ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Ο Σαμ Ρης ήταν από τους πρωτοστάτες του αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως ο «πόλεμος του Χάρλαν Κάουντι».

Στην προσπάθειά τους να τον εκφοβίσουν ο σερίφης της περιοχής εισέβαλε παράνομα στο σπίτι του Ρης μαζί με άντρες μισθωμένους από τους ιδιοκτήτες των ορυχείων. Δεν βρήκαν τον ίδιο αλλά τη γυναίκα με τα παιδιά του τους οποίους τρομοκράτησαν για να εξαναγκάσουν τον Ρης να σταματήσει τον αγώνα. Η σύζυγός του Florence όμως κάθε άλλο παρά φοβήθηκε. Μόλις έφυγαν οι μπράβοι ξεκρέμασε ένα ημερολόγιο από τον τοίχο και άρχισε να γράφει τους στίχους του μετέπειτα πασίγνωστου τραγουδιού που καλούσε τους εργάτες να πάρουν θέση.

Which side are you on boys?
Which side are you on?

Στην αρχή τραγουδήθηκε από την ίδια στο ντοκιμαντερ "Harlan County USA",που σύντομα έγινε ύμνος της εργατικής κίνησης και αργότερα διασκευάστηκε σε μία πιο folk έκδοση από διάφορους καλλιτέχνες και τελευταία από την Natalie Merchant.



http://folkmusic.about.com
https://www.youtube.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top