Select Menu


Η κρίση που ξέσπασε στη χώρα τους προηγούμενους μήνες υποχρέωσε τον ουκρανικό στρατό να «ξεσκουριάσει». Αλλά τα παμπάλαια σοβιετικά όπλα ήταν το λιγότερο από τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες. Χωρίς κράνη, καύσιμα για τα τανκ, αλλά ακόμη και φαγητό, ήταν ένα διαλυμένο σύνολο. Για αυτό έγινε έρανος για την ενίσχυσή τους.

Η εκτεταμένη διαφθορά που είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη την Ουκρανία τα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορούσε να μην αφήσει τα σημάδια της και στις ένοπλες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι πως πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι σε ένα εργοστάσιο αμυντικής βιομηχανίας γινόταν κατάχρηση 81 δολαρίων για κάθε παραγγελία 100 δολαρίων, όπως αναφέρει η Washington Post. Οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν.

Πρώτα στην Κριμαία, όπου ο στρατός δεν μπορούσε να αντιδράσει στην επέλαση των φιλορώσων και στη συνέχεια σε αρκετές πόλεις της χώρας όπου οι αυτονομιστές πήραν τον έλεγχο κρατικών κτιρίων τις τελευταίες εβδομάδες. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι στρατιώτες ήταν να σταθούν μπροστά τους, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Με τα ταμεία της Ουκρανίας άδεια όμως, η ενίσχυση του στρατού ήταν απαγορευτική σκέψη. Το υπουργείο Αμυνας ήταν τόσο απελπισμένο, που ζήτησε βοήθεια από τον κόσμο.

Αρχισε λοιπόν έρανος σε όλη τη χώρα. Ακόμη και τα παιδιά βοήθησαν. Πουλούσαν κέικ για να μαζέψουν χρήματα, ενώ στην πόλη Ζιτομίρ- δυτικά του Κιέβου- έκαναν παζάρι στο οποίο πούλησαν ζωγραφιές και κάρτες μαζεύοντας 500 δολάρια. Ενήλικες πήγαιναν φαγητό και νερό στους στρατιώτες, ομάδες συγκέντρωναν παπούτσια και ρούχα για να τους δώσουν. Επιχειρηματίες και πολίτες συγκέντρωσαν περίπου 9 εκατ. δολάρια από τον έρανο όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο μεταβατικός υπουργός Αμυνας, Πέτρο Μέχεντ. Από αυτά, τα 2 εκατομμύρια προήλθαν από SMS που έστελνε ο κόσμος σε έναν ειδικό αριθμό.

Τα χρήματα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα. Τα τανκ δεν είχαν καύσιμα, οι αποφάσεις που λαμβάνονταν στο Κίεβο κατά την κρίση της Κριμαίας δεν μπορούσαν να μεταφερθούν καθώς είναι ανύπαρκτα τα συστήματα επικοινωνιών του στρατού. Η κατάσταση ξύπνησε τον οίκτο του κόσμου, που παρά τα προβλήματα άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα σε τοπικές ομάδες για την αγορά στολών και πυρομαχικών. Χρειάστηκε η ενίσχυση Ουκρανών που ζουν στο εξωτερικό για την αγορά 14 ασυρμάτων για ένα στρατόπεδο.

Βοήθεια έρχεται και από άλλες πλευρές. Η Γαλλία δώρισε στολές, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν εξοπλισμό που περιλαμβάνει κράνη και στρώματα τα οποία δεν υπήρχαν, ενώ ήδη έχουν σταλεί 300.000 έτοιμα γεύματα.

iefimerida

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top