Select Menu


Στο... απόσπασμα μπαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι οι οποίοι, στον βωμό της συλλογής εσόδων και πάταξης της φοροδιαφυγής, κινδυνεύουν να διωχθούν μέχρι και για το εάν έχουν χρήματα «κάτω από το στρώμα του κρεβατιού τους», αντί να τα έχουν σε τράπεζες.

Η πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου, από την Τρόικα, την Αντιπολίτευση, μέχρι και από τον κόσμο για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, είναι τέτοια που ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να καταφύγει σε... αθέμιτες μεθόδους. Από εκεί που επί δύο χρόνια δεν είχε ελεγχθεί καμμία μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, οι ελεγκτικές αρχές σκοπεύουν τώρα και με τις εκλογές να πλησιάζουν, να καθίσουν στο «σκαμνί» όσο το δυνατόν περισσότερους.

Οι νόμοι, οι διατάξεις, αλλά και οι παροτρύνσεις της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, είναι τόσες που πλέον το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σχεδόν ακαθόριστο! Χαρακτηριστική είναι περίπτωση μεγαλογιατρού από τα βόρεια προάστια, ο οποίος προχώρησε σε αγορά ακινήτου αξίας 500.000 ευρώ. Γιατί όμως ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε στο στόχαστρο;

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, ο εν λόγω γιατρός και η σύζυγός του δήλωναν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο την περασμένη πενταετία. Οι ελεγκτικές αρχές όμως αντί όμως να ελέγξει τα εισοδήματά του, ήλεγξε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Ο γιατρός δεν είχε καταθέσεις τέτοιου ύψους και τελικά του ζητήθηκε να αποδείξει πού ήταν όλα αυτά τα λεφτά προτού τα καταθέσει στον λογαριασμό της τράπεζας για να κάνει τη συναλλαγή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω του κινδύνου να κατηγορηθεί για κακούργημα, η οποία συνίσταται για φοροδιαφυγή άνω των 175.000 ευρώ, ζήτησε προθεσμία να φέρει συμπληρωματικά στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων πέντε ετών πίσω, για να αποδείξει ότι είχε υψηλές αποταμιεύσεις προτού αποσύρει τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες λόγω κρίσης. Ο έλεγχος του αναγνώρισε μεν το δικαίωμα αυτό, αλλά ταυτόχρονα ενημερώθηκε από τον λογιστή του ότι ίσως μπλέξει χειρότερα επειδή η Εφορία θα επεκτείνει την έρευνά της και στα αντίστοιχα εισοδήματα και στοιχεία που χάνονται στο πέρασμα των ετών.
Πολλαπλασιάζουν τις προθεσμιακές καταθέσεις

Για να δείξουν ότι έχουν τις κατάλληλες ικανότητες στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών υπολογίζουν κατά το δοκούν και τις πάσης φύσεως καταθέσεις φορολογουμένων. Γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις προσθέτουν ακόμα και τις ανακυκλούμενες καταθέσεις προθεσμίας, χωρίς όμως να υπολογίζουν τις αντίστοιχες αναλήψεις! Αν και εξ ορισμού αυτό το «τυφλό σύστημα» είναι λάθος, αφού με πολλαπλασιασμό των προθεσμιακών καταθέσεων βγάζει… περισσότερους εκατομμυριούχους και από την πιο τρελή απόδοση στο «Πάμε Στοίχημα», η λογική των ιθυνόντων είναι «ας βάλουμε εμείς τώρα τα πρόστιμα και ας δικαιωθεί μετά ο πολίτης στα δικαστήρια»! Η διαφορά όμως είναι ότι με το νέο σύστημα θα πρέπει πρώτα ο πολίτης να πληρώσει το 50% του βεβαιωμένου φόρου και για να κάνει ένσταση ή να προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να δικαιωθεί και να του επιστραφούν αργότερα.
Ύποπτοι και όσοι δεν είχαν λεφτά στο εξωτερικό

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, οι ελεγκτικές αρχές βάζουν πλέον στο στόχαστρο και όσους είχε εμπλακεί το όνομά τους στη λίστα Λαγκάρντ ακόμα και αν έχουν μηδενικά υπόλοιπα. Παρότι δεν προκύπτει κάποια ασυνήθιστη οικονομική δραστηριότητα από πλευράς τους, οι ελεγκτές θεωρούν ότι ακόμα κι αν δεν προκύπτει άμεσο αδίκημα -επειδή οι λίστες περιήλθαν στα χέρια των ελληνικών αρχών ύστερα από συνεργασία με ξένες διωκτικές αρχές- πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλοι μόνο και μόνο επειδή είχαν ανοίξει λογαριασμό στην HSBC Ζυρίχης ή όπου αλλού στο εξωτερικό.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top