Select Menu


Ο Γιάννης Μανιάτης διεκδικεί με το σπαθί του τον τίτλο του μεταλλαγμένου υπουργού, του πρώτου στην Ελλάδα μεταλλαγμένου υπουργού, αφού έσπασε την παράδοση ετών που ήθελε τους υπουργούς Περιβάλλοντος να αφουγκράζονται τους φόβους των πολιτών και τις επιταγές του αγροτικού κόσμου και να είναι στην πρωτοπορία της αντίστασης κατά της εισβολής των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Όπως έλεγαν στο «Π» στελέχη που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Μανιάτης ως προεδρεύων αρμόδιος υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτούργησε φοβικά, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του μεταλλαγμένου προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, που στο τέλος της θητείας του θέλει να κάνει το απόλυτο δώρο στις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας.
Έτσι ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, άνοιξε την πόρτα στα μεταλλαγμένα, συμβάλλοντας στο να πέσει το τελευταίο οχυρό προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Υπόκλιση

Όσο κι αν ο Γιάννης Μανιάτης προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο, η αλήθεια είναι μία. Έπειτα από 14 χρόνια και μέσω της ελληνικής πρότασης δίνεται το πράσινο φως προκειμένου όσα κράτη - μέλη το επιθυμούν να μπορούν να καλλιεργούν μεταλλαγμένα.
Οι θιασώτες της βιοτεχνολογίας υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση είναι δίκαιη, αφού όποιο κράτος δεν το επιθυμεί μπορεί να κρατήσει έξω από τα σύνορά του τα μεταλλαγμένα. Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος λένε ότι, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν κράτη - μέλη (όπως το Βέλγιο και η Γαλλία) που διαφωνούν, καθώς και οργανώσεις πολιτών, με την τροποποίηση της Οδηγίας που προτείνεται ενδυναμώνεται το «οπλοστάσιο» των χωρών που δεν θέλουν στο έδαφός τους μεταλλαγμένα. Το πρόβλημα είναι ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και άκρως επικίνδυνα είναι τρία σημεία. Συγκεκριμένα:
  • Εάν μια χώρα θέλει να απαγορεύσει στο έδαφός της τα μεταλλαγμένα, θα πρέπει να ζητήσει από κάθε εταιρεία βιοτεχνολογίας να εξαιρέσει το κράτος από το γεωγραφικό της πεδίο. Με απλά λόγια, χρειάζεται την άδεια της εταιρείας!
  • Οποιαδήποτε απόπειρα απαγόρευσης, όπως επισημαίνει η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα μπορεί να γίνει «υπό την προϋπόθεση ότι (τα περιοριστικά ή απαγορευτικά μέτρα) δεν αντικρούουν την αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων και κινδύνων υγείας που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)». Και αξίζει να σημειωθεί πως – μέχρι σήμερα – η EFSA δεν έχει γνωμοδοτήσει ποτέ αρνητικά για κάποιο μεταλλαγμένο οργανισμό. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια εθνικής απαγόρευσης μεταλλαγμένων, πρακτικά, θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη!
  • Εφόσον δίνεται το πράσινο φως για μεταλλαγμένα στην Ευρώπη, ακόμα κι αν μια χώρα απαγορεύσει την καλλιέργεια στο έδαφός της δεν μπορεί να απαγορεύσει την εισαγωγή μεταλλαγμένων φυτών και προϊόντων. Και αυτό γιατί η Ε.Ε. επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προϊόντων σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοτικές χώρες.
Αντίθετα, τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι, εκτός από τους λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, με την πρόταση της ελληνικής προεδρίας μπαίνει μια ακόμα ασπίδα κατά των μεταλλαγμένων, αφού οι χώρες θα μπορούν να επικαλεστούν λόγους αστικής ανάπτυξης, κοινωνικοοικονομικούς λόγους καθώς και χρήσεων γης.

Τελευταία ευκαιρία
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, με αιχμή στη χώρα μας την Greenpeace, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ζητούν έστω και αυτή την ώρα από τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος να ανταποκριθεί στο αίτημα της πλειοψηφίας των κρατών - μελών που δεν θέλουν να καλλιεργούν μεταλλαγμένα και να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα μετατρέψουν την ελληνική πρόταση σε αυστηρό Κανονισμό για την απαγόρευσή τους, προστατεύοντας πραγματικά τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

Παράλληλα καλούν τον Γιάννη Μανιάτη να εθνικοποιήσει την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων και να θέσει πραγματικό εμπόδιο στις εταιρείες αγροβιοτεχνολογίας που θέλουν να εισβάλουν στην Ευρώπη. «Ο κ. Μανιάτης έχει την ιστορική ευκαιρία να κλείσει τις πόρτες της Ελλάδας και της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα και αυτή δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο και το χωράφι μας», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας κατά των μεταλλαγμένων της Greenpeace.

RAMNOUSIA

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top