Select Menu

Οι συμφωνίες με την τρόικα είναι απάνθρωπες και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων.

Και η ζωή των ανθρώπων είναι πολυτιμότερη από τα όποια χρέη σε τράπεζες και εφορίες.Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Με το απόλυτα νομικά τεκμηριωμένο αυτό σκεπτικό, εκατοντάδες δικαστές σε όλη την Ελλάδα εκδίδουν αποφάσεις που απαλλάσσουν χιλιάδες πολίτες από τον κίνδυνο φυλάκισής τους, κατάσχεσης σπιτιών ή ακόμα και απειλή για την επιβίωση των ίδιων ή των οικογενειών τους, λόγω χρεών σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Το newsbomb.gr με μία μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα σε πρωτοδικεία και πλημμελειοδικεία όλης της χώρας, συγκέντρωσε ήδη πολλές δικαστικές αποφάσεις που «κουρεύουν» ή ακόμα και διαγράφουν χρέη πολιτών προς τις τράπεζες, αθωώνουν οφειλέτες για ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο ή για μη καταβολή ΦΠΑ, κρίνουν ως αντισυνταγματική την αυτόφωρη σύλληψη για χρέη στην εφορία και γλιτώνουν τα σπίτια χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν ήδη ένα σοβαρό δεδικασμένο για παρεμφερείς υποθέσεις πολιτών και ανοίγουν το δρόμο για μία ουσιαστική απονέκρωση των απάνθρωπων μέτρων της τρόικα, που βάζουν ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Το newsbomb.gr από σήμερα θα παρουσιάζει τμηματικά αυτές τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που μπορεί να αποτελέσουν οδηγό για νομικούς και δικαστές.

Το καλοκαίρι του 2013 το Ειρηνοδικείο Καβάλας απάλλαξε με απόφασή του μία οικογένεια που κινδύνευε να χάσει το σπίτι της από χρέη 120.000 ευρώ σε τράπεζες που προήλθαν από στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο η οικογένεια αυτή, λόγω πλήρους ανεργίας επί τριετία των δύο συζύγων, δεν μπορούσε να καταβάλει ούτε μία ελάχιστη δόση 50 ευρώ. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας στηριζόταν στο γεγονός ότι εάν έπρεπε να πληρώσουν έστω και μία ελάχιστη δόση για το χρέος της στην τράπεζα, η οικογένεια αυτή θα λιμοκτονούσε και άρα βρισκόταν υπό απειλή η ζωή των μελών της. Και επειδή πάντα η ζωή των ανθρώπων είναι πιο πάνω από οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση και συναλλαγή, το δικαστήριο προχώρησε σε μία ολική διαγραφή του χρέους παρόλο που η οικογένεια αυτή είχε ένα μικρό ιδιόκτητο σπίτι στο οποίο κατοικούσε και θα το έχανε εάν το δικαστήριο δεν προχωρούσε στην ολική διαγραφή του χρέους.

Ειρηνοδικείο της Πρέβεζας επέβαλε κούρεμα 96% σε χρέος άνεργου επί τριετία δανειολήπτη, ύψους 180.000 ευρώ. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου ορίζει ότι πρέπει να αποπληρώσει μόνο το ποσό των 7.200 ευρώ και μάλιστα σε 48 δόσεις, διαγράφοντας το ποσό των 172.800 ευρώ.

Ο δανειολήπτης ήταν ένας 40χρονος βιολόγος, γραμμένος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, χωρίς περιουσιακό στοιχείο και με δύο γονείς που ζούνε με μία αναπηρική σύνταξη. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι είχε απόλυτη ευθύνη η τράπεζα για ανακυκλούμενες πιστώσεις στον άνεργο βιολόγο, ο οποίος έπαιρνε δάνεια για να αποπληρώνει προηγούμενα αυξάνοντας έτσι τα χρέη του σε επιτόκια, καθώς παράλληλα δεν μπορούσε να βρει δουλειά για να εξοφλήσει τις οφειλές του.

Και άλλες πολλές παρόμοιες περιπτώσεις με δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν και προστατεύουν τον πολίτη από αποφάσεις και μέτρα της τρόικα, θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στο newsbomb.gr.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top