Select Menu


Ο Αργύρης Κουμτζής, μαθητής της τρίτης λυκείου από τη Θεσσαλονίκη, ονειρεύεται να σπουδάσει φυσική. Έχει κερδίσει δεκάδες κύπελλα και βραβεία στο σκάκι αλλά και στη φυσική, όμως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν τον δέχεται, επειδή είναι τυφλός εκ γενετής. «Δεν έχουμε περιθώριο να νιώσουμε ούτε απογοήτευση, ούτε πικρία γιατί τόσα χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αν δίναμε αυτό το περιθώριο στον εαυτό μας δεν θα μπορούσαμε ν” αντέξουμε. Αυτό που έχουμε μάθει είναι δυστυχώς να παλεύουμε για τα αυτονόητα» δήλωσε ο 18χρονος στο Mega.

Από την πλευρά του πανεπιστημίου ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής, Κωνσταντίνος Χρυσάφης, υποστηρίζει πως στη σχολή δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι με ειδικές ανάγκες που έχουν ολική τύφλωση και ολική αναπηρία άνω άκρων, εκτιμώντας πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο 30% των μαθημάτων της σχολής που είναι εργαστηριακά. «Πρέπει ο ίδιος μόνος τους να κάνει το εργαστήριο αλλιώς δεν μπορεί να το περάσει, να πάρει βαθμό και στα πειραματικά μαθήματα ακόμα δεν υπάρχει τεχνολογία, δεν υπάρχουν όργανα ειδικά για τους τυφλούς» υποστηρίζει.

«Πρακτικές δυσκολίες πιστεύω ότι δεν υπάρχουν σε όλα τα εργαστήρια ακόμα και εκεί που υπάρχουν πιστεύω ότι λύνονται με τη βοήθεια κάποιοι τρίτου που μπορεί να βλέπει και να μου περιγράφει τι γίνεται», είναι η απάντηση του Αργύρη.

Ο Αργύρης Κουμτζής έχει πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της ελληνικής μαθηματικής εταιρίας και της Ένωσης Ελλήνων φυσικών. Οι γονείς του είναι τυφλοί ενώ έχει έναν αδελφό επίσης τυφλό. Έχει μάθει να μην το βάζει κάτω και ζητά να γίνει δεκτός στη σχολή, αφού στα αντίστοιχα τμήματα σε Αθήνα και Ιωάννινα, φοιτητές με ολική τύφλωση σπουδάζουν χωρίς προβλήματα, επισημαίνοντας ότι «φυσική δεν είναι οι αισθήσεις, είναι το μυαλό γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν αισθήσεις αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλοι φυσικοί».

Οι γονείς του είναι στο πλευρό του και όπως λένε θα τον βοηθήσουν να εκπληρώσει το όνειρό του είτε στην Αθήνα, είτε στα Ιωάννινα είτε στο εξωτερικό.



Επανεξετάζει το θέμα το υπουργείο Παιδείας
Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν οι συγγενείς του νεαρού στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να επανεξετάσει το ζήτημα εισαγωγής φοιτητών με ειδικές ανάγκες σε ορισμένες σχολές των πανεπιστήμιων και ΤΕΙ της χώρας.

Σήμερα δεν ισχύει ενιαίο σύστημα, καθώς σε άλλα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν αποκλείουν φοιτητές με κάποια πάθηση (π.χ. πανεπιστήμια Πάντειο, Πειραιά, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου) ενώ άλλα κλείνουν την πόρτα σε άτομα κάποιες παθήσεις.

Στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστούν ενιαία κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται αν ένας υποψήφιος με ειδικές ανάγκες μπορεί ή όχι να φοιτήσει σε μια συγκεκριμένη σχολή σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην εν λόγω επιλογή του, και όχι αυτό να αποφασίζεται από την κάθε σχολή ξεχωριστά όπως συμβαίνει σήμερα.

tribune.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top