Select Menu


Θα συνοδεύεται από «τρίτο μνημόνιο» με διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Στα 30 δισ. ευρώ θα ανέλθει τελικώς το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που «ράβει» η ευρωζώνη για την Ελλάδα και το οποίο θα συνοδευτεί από νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου. 

Το νέο δάνειο μαζί με το «τρίτο μνημόνιο» σχεδιάζονται ήδη από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ’ εντολήν της κυβέρνησής του, η οποία φαίνεται να αναλαμβάνει αποκλειστικά την… κηδεμονία της χώρας, μετά την προαναγγελθείσα εδώ και μήνες πιθανή αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μπορεί επισήμως να μη διοχετεύονται λεπτομέρειες από τη γερμανική πλευρά για το νέο πακέτο βοήθειας και τα… παρελκόμενα, όμως ο σχεδιασμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο καθώς φαίνεται να καταλήγουν στο ποσό των 30 δισ. ευρώ από 20 δισ. ευρώ που ξεκίνησε το «παζάρι».

Οι αποκρατικοποιήσεις
Και μόνον η αποτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (το 2013 εισπράχθηκαν μόλις 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος) αύξησε στα 14 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη διετία 2014-2015. Το αρχικό σχέδιο είχε υποεκτιμήσει τις ανάγκες στα 11 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Το ύψος του νέου δανείου κρίνεται πλέον επαρκές για να καλυφθούν οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Μάιο του 2014 έως και τους πρώτους μήνες του 2016. Μόνο το τρέχον έτος η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει χρέη και ομόλογα 28,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,6 δισ. από τον ερχόμενο μήνα. Ο Μάιος και ο Αύγουστος αποτελούν τους μήνες με τις βαρύτερες υποχρεώσεις της χώρας, αφού το Δημόσιο θα πρέπει να «ξηλωθεί» πληρώνοντας τίτλους αξίας 16,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τίτλους που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης, ομόλογα «ειδικού σκοπού» όπως αυτά του Γιώργου Αλογοσκούφη, δόσεις προς το ΔΝΤ και διάφορες «ακούρευτες» εκδόσεις ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες. Μόνο τα «ομόλογα Αλογοσκούφη», με τα οποία αγοράστηκαν το 2009 από το Δημόσιο οι προνομιούχες μετοχές από τις τράπεζες, ανέρχονται σε 4,4 δισ. ευρώ και το Δημόσιο έχει περιθώριο μέχρι τις 21 Μαΐου να τα αποπληρώσει. Επιπλέον, τον Μάιο πρέπει να καταβληθούν 700,2 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 653 εκατ. ευρώ για τόκους. Ετσι, μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα καλείται να εξοφλήσει 9,85 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνόλου των υποχρεώσεών της για όλο το 2014 (28,7 δισ.).

Ο δεύτερος πιο φορτωμένος με λήξεις μήνας του τρέχοντος έτους είναι ο Αύγουστος με συνολικές υποχρεώσεις ύψους 7,206 δισ. ευρώ (3,9 δισ. ευρώ τα «ακούρευτα», 1,5 δισ. ευρώ οι εγγυήσεις για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, 700 εκατ. του ΔΝΤ και 946 εκατ. ευρώ τόκοι).

Ο νέος Γολγοθάς
Από τον Ιούνιο του 2014 ξεκινά ο νέος Γολγοθάς για τους Ελληνες φορολογουμένους. Το ποσό του νέου δανείου είναι υψηλό και σε καμιά περίπτωση οι δανειστές δεν θα αποδεσμεύσουν χρήματα χωρίς να υπάρχουν σκληρές εγγυήσεις, όπως και στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Τα περί διαρθρωτικών μόνο μέτρων που διέρρευσαν χθες από κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών είναι, όπως φαίνεται, ευσεβής πόθος της ελληνικής πλευράς και δεν θα έχουν καμιά τύχη. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα συνοδευθούν και από μνημόνιο διαρθρωτικών αλλαγών στη βάση των 300 προτάσεων του ΟΟΣΑ. Με την ανακοίνωση του νέου πακέτου λιτότητας θα… κληρώσει και για το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα ταξιδέψει για άλλη έδρα αφού οι δανειστές κρίνουν ότι απέτυχε στον ρόλο και στο έργο του.

Αλλες παρεμβάσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιωτικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η δημιουργία μιας υπηρεσίας εσόδων εκτός αρμοδιότητας του Δημοσίου και η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης, όπως οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

efsyn.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top