Select Menu


Οι σύντροφοί του αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θυμίζουν πολυάριθμες αντίστοιχες «επιχειρήσεις» εναντίον αντιφασιστών και ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων της ρωσόφωνης μειονότητας.


Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Αντρέι Ζαρενκόφ, πρόεδρος του παραρτήματος στην Εσθονία της διεθνούς οργάνωσης «Κόσμος χωρίς ναζισμό», δημοσίευε την έκθεσή του «Προβλήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Εσθονία». Και μόλις το περασμένο Σάββατο, στις 4 το απόγευμα, η εσθονική αστυνομία τον συνελάμβανε ως κατηγορούμενο δωροληψίας υπό την ιδιότητά του ως διευθυντού του δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Μαάρντου, κοντά στην πρωτεύουσα Τάλιν. Αμέσως μετά τη σύλληψη ξεκίνησε έρευνα στο σπίτι του, που κράτησε έως τις τρεισήμισι το πρωί, ενώ συνελήφθη ακόμη ένας πολίτης, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν αυτός που δωροδόκησε τον Ζαρενκόφ για ακατανόητη προς το παρόν «διευκόλυνση» στο επίπεδο ενός μικρού επαρχιακού Πολιτιστικού Κέντρου.

Η ΜΚΟ «Κόσμος χωρίς ναζισμό» κατήγγειλε με δήλωση του προέδρου της Μπαρίς Σπίγκελ ότι οι εσθονικές Αρχές προσπαθούν, «έχοντας προφανή πολιτικά κίνητρα», να δυσφημίσουν τόσο τον ίδιο τον Ζαρενκόφ όσο και συνολικά το αντιφασιστικό κίνημα στην Εσθονία και διατυπώνει «απολύτως βάσιμες υποψίες ότι η υπόθεση αποτελεί ευθεία προβοκάτσια των εσθονικών μυστικών υπηρεσιών».

Οι επίσημες εσθονικές Αρχές αποκρούουν τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για μια μεμονωμένη και περιορισμένης τοπικής σημασίας υπόθεση διαφθοράς, αδυνατούν όμως να εξηγήσουν τη «σύμπτωση» της σύλληψης με τον δεδηλωμένο «εκνευρισμό» που προκάλεσε στην εσθονική κυβέρνηση ο Ζαρενκόφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρωταγωνίστησε στη διοργάνωση διεθνούς αντιφασιστικής διάσκεψης στο Τάλιν, όπου καταδικάστηκαν τόσο οι πολιτικές διακρίσεων έναντι των εθνικών μειονοτήτων, όσο και η συστηματική υποστήριξη της ηρωοποίησης του ναζισμού και των συνεργατών με τους ναζί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ομοϊδεάτες του Ζαρενκόφ, ο οποίος προέρχεται από το ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού της χώρας και συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Ομογενών από τη Ρωσία, η σύλληψη έγινε λίγο πριν ο ακτιβιστής ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές, γεγονός που ενθάρρυνε όσους υποστήριζαν ότι έπρεπε από καιρό «να του δοθεί ένα μάθημα». Οι σύντροφοί του αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χώρα της Ε.Ε. που διακρίνει αντίστοιχα προβλήματα μόνον εκτός και ποτέ εντός της αυλής της, δεν αμφιβάλλουν ότι τη στιγμή αυτή επιχειρείται ο «παραδειγματισμός» του Ζαρενκόφ, χρησιμοποιούν μάλιστα σκληρές εκφράσεις περί «αστυνομικού, δήθεν δημοκρατικού καθεστώτος» στην Εσθονία και θυμίζουν πολυάριθμες αντίστοιχες «επιχειρήσεις» εναντίον αντιφασιστών και ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων της ρωσόφωνης μειονότητας.

Ένας από τους ηγέτες του αντιφασιστικού κινήματος στην Εσθονία, Μαξίμ Ρεβά, που είχε επίσης παραπεμφθεί σε δίκη, αλλά αθωώθηκε, για τη «νυχτερινή περιπολία» φρούρησης του περίφημου αγάλματος του Σοβιετικού στρατιώτη Αλιόσα, που είχαν μετακινήσει οι εσθονικές Αρχές, είπε ότι γνωρίζει πολύ καιρό τον Ζαρενκόφ και είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση «ασκεί πίεση με σκοπό να περιορίσει την ενοχλητική κοινωνική δραστηριότητα ενός ενεργού πολίτη».

Ο «Κόσμος χωρίς ναζισμό» ιδρύθηκε το 2010 στο Κίεβο, ανήμερα της 22ας Ιουνίου, επετείου της εισβολής των χιτλερικών στρατευμάτων στην ΕΣΣΔ, και συνενώνει 140 εθνικές αντιφασιστικές οργανώσεις από πλειάδα χωρών της Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θέτοντας στόχο του την καταπολέμηση του φιλοναζιστικού αναθεωρητισμού στην ιστορία του Β” Παγκοσμίου και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την υπεράσπιση των εθνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μειονοτήτων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top