Select Menu


Τρία χρόνια σέρνεται στα συρτάρια του υπουργείου Άμυνας (ή την κρύβουν;) υπουργική απόφαση που θα έβαζε στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2 δισ. από ανεκτέλεστες συμβάσεις των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τις αγορές-μαμούθ, που έγιναν επί Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το 2010, επί υπουργίας Βενιζέλου στο υπουργείο Άμυνας, νομοθετήθηκε μία ειδική ρύθμιση (ν. 3883/2010-αρθρ. 87) για τις συμβάσεις των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που είχαν λήξει χωρίς να εκτελεστούν, μία ρύθμιση που προέβλεπε την αντικατάστασή τους με νέες. Με τον τρόπο αυτό το δημόσιο θα διασφάλιζε τα συμφέροντά του από τις ληγμένες συμβάσεις και παράλληλα θα εξασφαλίζονταν νέες παραγγελίες για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία που πεθαίνει.

Από το 2010 όμως μέχρι σήμερα η απόφαση αυτή δεν έχει υπογραφεί. Ανώτατοι αξιωματικοί στο υπουργείο εκτιμούν ότι αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε ανώτατους υπαλλήλους του υπουργείου, που άφησαν πολλές συμβάσεις να λήξουν και αν ενεργοποιηθούν, θα πρέπει τώρα να απλωθούν ευθύνες. Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάλληλοι του υπουργείου έχουν αφήσει ακόμα και εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης να καταθέσουν σε συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με συνέπεια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να καταλήξουν στα ταμεία ξένων και ελληνικών εταιρειών οπλικών συστημάτων.

Μόνο από τις 85 ληγμένες και ανεκτέλεστες συμβάσεις, το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει άμεσα 290 εκατομμύρια ευρώ από τις εγγυητικές επιστολές των προμηθευτών, που έχουν καταπέσει.

Η κατάσταση που παρουσιάζουν σήμερα οι συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απορρέουν από τα χρυσοπληρωμένα εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ των Ενόπλων Δυνάμεων από το 1996 και μετά, είναι οι εξής:

85 συμβάσεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ έχουν λήξει και από αυτές αντισταθμιστικά έργα αξίας 2,9 δισ. δεν έχουν εκτελεστεί ποτέ.

33 συμβάσεις αξίας 16,3 δισ. ευρώ παραμένουν ενεργές, αλλά έργα αξίας από 4-7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις αυτές είναι ανεκτέλεστα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top