Select Menu


Το πρόβλημα με τους άστεγους υπάρχει σε όλες τις μεγαλουπόλεις, ωστόσο η πολιτεία της Γιούτα βρήκε μια βιώσιμη λύση. Μέσα σε οκτώ χρόνια μείωσε κατά 78% τον αριθμό των αστέγων στην πόλη και υπόσχεται να εξαλείψει ολοκληρωτικά το πρόβλημα της έλλειψης στέγης μέχρι το 2015.

Πώς όμως το πέτυχε αυτό; Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο Nation of Change, η Γιούτα έλυσε το πρόβλημα των αστέγων, δίνοντας στους ανθρώπους αυτούς σπίτια.

Το 2005, η κυβέρνηση της Γιούτα συνειδητοποίησε ότι το ετήσιο κόστος των φιλοξενίας σε νοσοκομεία και κράτησης αστέγων έφτανε τα 16.670 δολάρια ανά άτομο, σε αντίθεση με τα 11.000 δολάρια που κοστίζει το να παρέχει σε κάθε άστεγο ένα διαμέρισμα και έναν εξειδικευμένο κοινωνικό λειτουργό.

Ετσι, η πολιτεία άρχισε να δίνει διαμερίσματα χωρίς να δεσμεύει τους ενοίκους τους. Κάθε άτομο που συμμετέχει στο πρόγραμμα στέγασης της Γιούτα παρακολουθείται επίσης από κοινωνική λειτουργό, η οποία τους βοηθάει να γίνουν αυτάρκεις, ωστόσο παραμένουν στο διαμέρισμα ακόμη και αν αποτύχουν.

Το πρόγραμμα έχει τόσο μεγάλη επιτυχία που και άλλα κράτη ελπίζουν να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα με τα προγράμματα, σύμφωνα με το πρότυπο της Γιούτα .

Χρησιμοποιώντας μια έρευνα του 2004 και ανεπίσημα στοιχεία από κοινωνικούς ακτιβιστές, η σχετική έκθεση της πολιτείας της Γιούτα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μόνιμη στέγαση των αστέγων είναι στην πραγματικότητα οικονομικότερη και πολύ πιο ανθρώπινη από την ποινικοποίηση τους.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε μία πολιτεία με αυστηρά Ρεπουμπλικανικές πεποιθήσεις, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι συντηρητικές πολιτείες είναι σε θέση να λύσουν κοινωνικά προβλήματα με αποφασιστικά προοδευτικές λύσεις.

iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top