Select Menu


Ο νέος φόρος ακινήτων θα επιβάρυνει περισσότερο τους ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, ιδιοκτήτες οικίων σε δημόσιους χώρους. Άλλη ομάδα, που θα επιβαρυνθεί θα είναι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων-οικοπέδων με οικία σε αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση οι συντελεστές θα επηρεάσουν αμεσότατα την φορολόγηση τους και είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Το νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο ωσονούπον θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Γενάρη του επόμενου έτους, έρχεται για να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από χιλιάδες Έλληνες, κατόχους διαμερισμάτων, πολυκατοικιών, κληροτεμαχίων (εκτάσεις υπάρχουσες νομίμως καταχωρημένες στο κράτος), καταστημάτων, οικοπέδων εντός και εκτός ορίων πολεοδομικών σχεδίων, καθώς και ιδιοκτήτες γραφείων θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βαριά φορολογία που θα επέλθει και θα τους επιβαρύνει με πρόσθετους φόρους και χαράτσια ανά τετραγωνικό μέτρο της ιδιοκτησίας που κατέχουν.

Για να τεθεί σε ισχύ όμως ο φόρος των ακινήτων, η κυβέρνηση πέραν των απαιτήσεων της πιεστικής τρόϊκας, πρέπει να ακολουθήσει και ν α λάβει υπόψει φυσικές παραμέτρους της κάθε ιδιόκτητης ζώνης και του κάθε οικοπέδου, τα οποία χαρακτηρίζονται από ειδικούς συντελεστές οικοδομικότητας, απο τους οποίους εξαρτάται απόλυτα η αντικειμενική αξία τους, βάσει της οποίας θα επέλθει ο ανάλογος φόρος.Το τελικό ποσό επιβάρυνσης βγαίνει αφου συνυπολογιστούν όλα τα παραπάνω. Ο νέος φόρος ακινήτων θα επιβάρυνει περισσότερο τους ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, ιδιοκτήτες οικίων σε δημόσιους χώρους (επηρεάζεται άμεσα από το συντελεστή παλαιότητας κτιρίου και το συντελεστή εμπορικότητας, μπορει να φτασει και το 0,6). Άλλη ομάδα, που θα επιβαρυνθεί θα είναι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων-οικοπέδων με οικία σε αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση οι συντελεστές θα επηρεάσουν αμεσότατα την φορολόγηση τους και είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Αντιθέτως, χαμήλότερη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα και οι οικίες τους καταλαμβάνουν θέσεις σε πρώτους ορόφους. Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την φορολογία σε τέτοια περίπτωση είναι οι προσόψεις των εν λόγω οικίων ( εάν το κτίσμα έχει πρόσοψη σε δημόσια οδό ο συντελεστής επιβάρυνσης μπορεί να αγγίξει και τη μονάδα).

Έχοντας λοιπόν λάβει, τα απαραίτητα στοιχεία της εκάστοτε ιδιοκτησίας, δηλαδή της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνει ένα ακίνητο, των συντελεστών παλαιότητας που το χαρακτηρίζουν, τον όροφο που στεγάζεται, του συντελεστή προσόψεως, του συντελεστή των γύρω χωρίων, έχουμε με ένα σώστο και με μαθηματική ακρίβεια υπολογισμό του φόρου που τους αναλογεί.

Η αλήθεια είναι ότι με την ψήφιση οποιοδήποτε νομοσχεδίου κάποιοι είναι οι ηττημένοι και κάποιοι κερδισμένοι. Με την εφαρμογή του παραπάνω νόμου, αυτοί που μάλλον θα επιβαρυνθούν είναι η κάστα συμπολιτών μας που κατέχουν μικρομεσαίες οικίες στα αστικά κέντρα και οικόπεδα εκτός πολεοδομικών σχεδίων. Για τα οικόπεδα δε η φορολογία που θα επέλθει θα είναι διπλάσια (Φόρος Ακίνητης περιουσίας και Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτου).

Ενδεικτικά και υποδειγματικά ένας πίνακας με την κοστολόγηση του ακινήτου ανάλογα με τον συντελεστή παλαιότητας:

Παλαιότητα Συντελεστής Παλαιότητας
26 έτη και άνω 1
20 μέχρι 25 έτη 1,05
15 μέχρι 19 έτη 1,10
10 μέχρι 14 έτη 1,15
5 μέχρι 9 έτη 1,20
Μέχρι 4 έτη 1,25

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, από τον παραπάνω πίνακα πως επηρεάζεται ο φόρος από τον συντελεστή παλαιότητας του κτίσματος. Οικίες νέες, με διαφορά έως και 25% επιβάρυνση.

Το νέο νομοσχέδιο αναφέρεται ανεξαιρέτως σε όλα τα ακίνητα που είναι εμφανή στο Ε9 και τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ο μοναδικός ευνοημένος από τη θέσπιση του νόμου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας θα είναι το ίδιο το κράτος. Αφού οι απολαβές από αυτό θα είναι τεράστιες, προς ζημία όμως του απλού φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος άρχεται να επιβαρυνθεί με ακόμη έναν φόρο, αυτή τη φόρα για την ίδια την ιδιοκτησία του.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top