Select Menu

Σε πολύ δύσκολη θέση έρχεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό ένα από τα σημαντικότερα μέτρα λιτότητας του νέου προϋπολογισμού, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, διαμαρτυρόμενοι κατά των δημοσιονομικών περικοπών.

Το συγκεκριμένο μέτρο, προβλέπει την περικοπή κατά 10% των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση 380 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ότι παραβιάζεται η «αρχή της αξιοπιστίας», που πρέπει να διέπει τη σχέση των συνταξιούχων με την πολιτεία.

Η απόφαση απειλεί να τινάξει στον αέρα το στόχο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο μέχρι τα μέσα του 2014.

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε στα τέλη Νοεμβρίου έναν προϋπολογισμό λιτότητας, που προβλέπει περικοπές και αυξήσεις φόρων, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νέο κύμα λιτότητας πλήττει κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι προγραμματίζουν την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top