Select Menu



Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Σε αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο με τη διαδικασία της υδρόλυσης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας,δήλωσε δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW-ΟΑΧΟ), κ. Ahmet Üzümcü

Το το βασικό στοιχείο των σημαντικών δηλώσεων που προέβη ο κ. Üzümcü για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας ήταν η αναγγελία ότι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην καταστροφή των χημικών όπλων.

Ο κ. Ahmet Üzümcü είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προσφέρει «τεχνολογία εξουδετέρωσης, πλήρη επιχειρησιακή υποστήριξη και χρηματοδότηση» για την καταστροφή των πιο θανατηφόρων χημικών όπλων της Συρίας.Ο κ. Üzümcü ειπε ότι θα γίνει πιθανότατα σε αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο με τη διαδικασία της υδρόλυσης. Και αυτό διότι τα πιο επικίνδυνα από τα χημικά είναι αναγκαίο να γίνουν σε ειδικευμένες εγκαταστάσεις.

Τροποποιείται πλοίο για την καταστροφή
Στη δήλωσή του Σαββάτου, ο OPCW ανέφερε ακόμα ότι ένα κατάλληλο αμερικανικό σκάφος "υφίσταται τροποποιήσεις για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και για να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες επαλήθευσης από τον OPCW ".

Αυτές οι επιχειρήσεις εξουδετέρωσης θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με τη συνεργασία της Συρίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του OPCW.Νωρίτερα πηγή στον Οργανισμό είχε αναφέρει ότι η καταστροφή αυτή θα γίνει υπό την επίβλεψη του OPCW-ΟΑΧΟ. Επίβλεψη που - αν συμφωνήσουν για την Μεσόγειο- αναμένεται να ζητήσουν μετ' επιτάσεως τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΑΧΟ, από τους περίπου 700 -800 τόνοι δηλωμένων χημικών ουσιών της Συρίας ( πολλές από τις οποίες είναι βιομηχανικές χημικές ουσίες) μπορούν να καταστραφούν συστηματικά σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις (σε «συνήθεις εμπορικές εγκαταστάσεις») σε όλο τον κόσμο από ιδιωτικές εταιρείες ως μέρος του φιλόδοξου σχεδίου του οργανισμού να εξαλειφθεί πλήρως το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας μέχρι τα μέσα 2014 .

Στον ιδιωτικό τομέα τα πιο ''ήπια''

Ο κ.Ahmet Üzümcü ανέφερε ότι θα διαθέσουν κονδύλια - ζήτησε μάλιστα συνδρομή από τα 190 κράτη μέλη του Οργανισμού- για να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα η καταστροφή των χημικών, υπογραμμίζοντας ότι περιμένουν χρηματική στήριξη από τις χώρες μέλη του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων. Ηδη 35 εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξουδετέρωση των υπολοίπων μη ευαίσθητων χημικών ουσιών..Η Δαμασκός δήλωσε 1,3 χιλιάδες τόνους χημικών ουσιών όπως επίσης περισσότερα από 1,2 χιλιάδες κενά πυρομαχικά.
Ο OPCW είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας σύμφωνα με τους όρους της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο.

Ένα αρχικό σχέδιο για να καταστραφούν τα όπλα στο έδαφος απορρίφθηκε αφού καμία χώρα δεν ήταν διατεθειμένη να δεχθεί τα επικίνδυνα απόβλητα . 

Η γενική συνέλευση των κρατών μελών του OPCW ξεκινά σήμερα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top