Select Menu


Η κλιματική αλλαγή, που έχει ως συνέπεια το λιώσιμο των πάγων, προκαλεί τη μετακίνηση του Βορείου Πόλου, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται ελαφρώς ο άξονας περιστροφής της Γης, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων.

Τα ευρήματα σημαίνουν πως μπορεί πιθανώς να παρακολουθεί κάποιος την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, μέσω καταγραφής της θέσης του Βορείου Πόλου.

Προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές έδειξαν πως το λιώσιμο των πάγων και η συνεπακόλουθη αύξηση της στάθμης της θάλασσας επηρεάζει την κατανομή της μάζας στην επιφάνεια της Γης. Αυτό, με τη σειρά του, μεταβάλλει ανεπαίσθητα τον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από επιτόπιες μετρήσεις στους δύο πόλους.

Η ταλάντωση στον άξονα περιστροφής της Γης είναι ένας συνδυασμός δύο διαφορετικών παραγόντων: του γεγονότος ότι η Γη δεν είναι απολύτως άκαμπτη και του γεγονότος ότι ο πλανήτης μας περιφέρεται σε ετήσια βάση γύρω από τον Ήλιο. Αν αφήσουμε κατά μέρος τις δύο αυτές αιτίες, πάλι ένα μέρος της μετακίνησης του άξονα μένει ανεξήγητο.

Από το 1899 που άρχισαν οι πρώτες παρατηρήσεις, ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος μετακινήθηκε προς τα νότια με μέσο ρυθμό δέκα εκατοστών το χρόνο, κατά μήκος της γραμμής του γεωγραφικού μήκους που βρίσκεται 70 μοίρες δυτικά και η οποία διέρχεται από τον ανατολικό Καναδά.

Η μετακίνηση αυτή οφείλεται στη μεταβολή της κατανομής της μάζας της Γης, καθώς ο φλοιός της Γης αναπηδά συνεχώς αλλά αργά μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Όμως, το 2005 υπήρξε μια ξαφνική και απρόσμενη μεταβολή, καθώς ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος άρχισε να μετακινείται προς τα ανατολικά πλέον και από τότε μέχρι σήμερα έχει διανύσει συνολικά περίπου 1,2 μέτρα.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Jianli Chen του πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσε δεδομένα από το δορυφόρο GRACE της NASA, που μετρά τις αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο της Γης και διαπίστωσε πως γι’ αυτή την αλλαγή του άξονα περιστροφής ευθύνεται κυρίως το πιο πρόσφατο μαζικό λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και των άλλων παγετώνων του πλανήτη μας, που είχε ως συνέπεια τη σταδιακή άνοδο της στάθμης των υδάτων των θαλασσών.

«Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορούν να εξηγήσουν το 90% της μετακίνησης προς τα ανατολικά. Η κινητήρια δύναμη γι’ αυτή την ξαφνική αλλαγή είναι η κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Jianli Chen.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, η μεγαλύτερη συνεισφορά στη μετακίνηση του γήινου άξονα και, κατά συνέπεια, των γήινων πόλων προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, η οποία χάνει περίπου 250 γιγατόνους πάγου κάθε χρόνο. Άλλος ένας παράγοντας είναι το λιώσιμο των παγετώνων των βουνών (με 194 γιγατόνους) και το λιώσιμο της Ανταρκτικής (180 γιγατόνους το χρόνο).

Υπενθυμίζεται ότι οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αλλάζουν θέση με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τους γεωγραφικούς.

Πηγή: New Scientist

enet.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top