Select Menu

Όπως ακριβώς είχε προβλέψει στις αρχές του έτους ένας Βρετανός οικονομολόγος που είχε αντιπαραθέσει τα στοιχεία του, με του Στουρνάρα, ο τομέας της μεταποίησης και της βιομηχανίας στην Ελλάδα πέφτει, ενώ η ανεργία αυξάνεται..

H ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο προβληματικός αυτός τομέας είναι απίθανο να ανακάμψει αυτό το έτος, όπως έδειξε σημερινή έρευνα.

Ο δείκτης Markit έπεσε στο 47,3 τον Οκτώβριο από 47,5 ένα μήνα νωρίτερα. Είχε χτυπήσει ένα υψηλό 44-μηνών, στο 48,7 τον Αύγουστο, αν και αυτό ακόμη παρέμενε κάτω από το 50 το οποίο αντιπροσωπεύει την αμετάβλητη παραγωγή.

Η συνεισφορά της βιομηχανίας είναι περίπου το ένα δέκατο της ελληνικής οικονομίας και συρρικνώνεται για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ως αποτέλεσμα της λιτότητας που τροφοδοτεί την ύφεση στη χώρα.

Ο δείκτης σηματοδότησε την πρώτη συνεχή πτώση από τις αρχές του 2012.

«Ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε σχεδόν οριακά κατά την διάρκεια του μήνα, εντούτοις ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών συνθέτει μια πιο απαισιόδοξη εικόνα», είπε ο οικονομολόγος της Markit, Phil Smith

Ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 50, από τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν έρθουν στο φως τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, βυθίζοντας την οικονομία της σε βαθιά στην ύφεση και οδηγώντας την Αθήνα να ζητήσει διεθνές bailout.

Μια ταχύτερη μείωση του επιπέδου των νέων παραγγελιών, εν μέρει λόγω μιας πιο αισθητής μείωσης στην εξαγωγική δραστηριότητα, έσυρε τον κύριο δείκτη χαμηλότερα, κατά την έναρξη του τέταρτου τριμήνου, δήλωσε η Markit.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων επιχειρήσεων σημείωσαν μια πτώση των εισερχόμενων νέων εργασιών και μερικές δεν ήταν σε θέση να κάνουν πληρωμές για νέες παραγγελίες.
Η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια μειώθηκαν για 49ο συνεχόμενο μήνα. Το ποσοστό των απωλειών θέσεων εργασίας στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα αυξήθηκαν και πάλι, αφού είχαν επιβραδυνθεί στο πιο χαμηλό των τελευταίων 44 μηνών, τον Σεπτέμβριο.

Περίπου το 18% των επιχειρήσεων κατήργησε θέσεις προσωπικού τον Οκτώβριο

papaioannou

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top