Select Menu


Στο «φως» έρχονται τα ονόματα χιλιάδων κατόχων αμέτρητου πλούτου σε όλο τον κόσμο, καθώς διέρρευσαν από τον κλάδο των offshore τα στοιχεία των μεγαλοκαταθετών κυρίως από τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Ανάμεσα στους κατόχους των αμύθητων περιουσιών που αναφέρει η Guardian, βρίσκονται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες και ο πρώην «άρχοντας» του real estate στο Λονδίνο, ο Αχιλλέας Καλλάκης.

Η διαρροή των περίπου δύο εκατομμυρίων email και εγγράφων κυρίως από τον φορολογικό παράδεισο των offshore, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως αναφέρει η Guardian στο δημοσίευμά της, ενώ κορυφαίος πρώην οικονομολόγος υπολογίζει ότι ο πλούτος που βρίσκεται σε φορολογικά κρησφύγετα αγγίζει περίπου τα 32 τρισ. δολάρια.Τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία των Δημοσιογράφων για την έρευνα η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την Guardian και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Ποιοι είναι οι μεγαλοκαταθέτες στους φορολογικούς παραδείσους

Ο Scott Young εκατομμυριούχος συνεργάτης του Ρώσου μεγιστάνα που εντοπίστηκε νεκρός, του Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή φυλακή, ενώ ο δικηγόρος του εμφανίζεται να ελέγχει μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην οποία ανήκει ένα πολυτελές αναπτυξιακό πλάνο στη Μόσχα με συνολική αξία περίπου 100 εκατ. δολάρια

Ο 44χρονος Έλληνας Αχιλλέας Καλλάκης ο οποίος ανήκε στον στενό κύκλο του Πρίγκηπα Αλβέρτου. Ο Καλλάκης καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη, καθώς μαζί με τον συνέταιρό του Αλεξάντερ Γουίλιαμ είχαν καταφέρει με ψευδή στοιχεία να πάρουν τραπεζικά δάνεια ύψους 922 εκατομμυρίων ευρώ. Η Guardian αποκαλύπτει ότι χρησιμοποίησε εταιρείες μαϊμού με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να πάρει τα τεράστια δάνεια από Βρετανικές και Ιρλανδικές τράπεζες. (περισσότερα για τον Αχιλλέα Καλλάκη διαβάστε ΕΔΩ).

Ένας από τους χρηματοδότες του Φρανσουά Ολάντ, ο Jean-Jacquers Augier, ο οποίος δημιούργησε μια εταιρεία διανομών στην Κίνα με έδρα τα νησιά Καϋμάν, με τον συνεταίρο του να κατέχει το 25% εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. O Augier, είπε ότι ο συνεταίρος του ήταν ο Xi Shu ένας Κινέζος επιχειρηματίας.

Οι υπόλοιποι που εμπλέκονται σε σκάνδαλα με offshore εταιρείες, είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και οι δύο κόρες του, η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ιγκορ Σουβάλοφ, ο σύζυγος μια γερουσιαστή στον Καναδά καθώς και η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες.

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας, ότι περισσότερα από 20 τρισ. δολάρια τα οποία ανήκουν σε μεγιστάνες, είναι πιθανό να βρίσκονται ασφαλισμένα σε offshore εταιρείες σε νησιά όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, όπου διασφαλίζεται η ανωνυμία των καταθετών τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθώς πλέον οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τα αρχεία της κυβέρνησης του νησιού, έχουν περισσότερα από 200 gigabytes τα οποία καλύπτουν τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή εδώ και μια δεκαετία, ενώ έχουν και πληροφορίες για άλλους φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Κουκ, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Aποκαλύπτουν και τα «Νέα» Ελληνες με offshore στις Παρθένες Νήσους

Οι έρευνες για την αποκάλυψη του μυστικού κόσμου των οφσόρ έγιναν σε δεκάδες χώρες. Πρόκειται για μια έρευνα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Εκτός από τον Guardian στην έρευνα συμμετέχουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ιταλικές, γερμανικές, γαλλικές, ουκρανική, ινδική, το BBC κλπ.

Tα Νέα αποκαλύπτουν σήμερα ότι στις Παρθένες Νήσους υπάρχουν 103 ελληνικές εταιρείες φαντάσματα με περιουσία και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά άγνωστες στις φορολογικές αρχές.

Από τις 103 οφσόρ στις Παρθένες Νήσους μόνο 4 έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με τα «Νέα». Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα, αναφέρει ότι προκαλεί μεγάλο προβληματισμό ότι οι ελληνικές οφσόρ είναι έξω από τα ραντάρ των φορολογικών αρχών.

Μέσω offshore το υπουργείο Αμυνας αγόραζε όπλα

Τα στοιχεία της ICIJ αποκαλύπτουν ότι μια επιχείρηση οπλικών συστημάτων που έχει αναλάβει έργα για την Πολεμική Αεροπορία συνδέεται με αδιαφανείς οντότητες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η International Hellas ΑΕ (ISI) ήταν μία από τις εταιρείες που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχαν στο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων ενός συμβολαίου ύψους 242 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή συστημάτων προστασίας των ελληνικών F-16. Η ISI παρείχε επίσης ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει συνεργαστεί με διάφορα κράτη ανά τον πλανήτη.

Ενας δικηγόρος της ISI Hellas AE, ο Νίκος Καράμπελας, είπε ότι η Bounty Investments κατέχει σήμερα το 40% της ελληνικής εταιρείας αμυντικού υλικού και ότι «έχει πλήρως ικανοποιήσει κάθε υποχρέωσή της προς τις ελληνικές φορολογικές Αρχές». Ο κ. Καράμπελας δήλωσε πως οι άλλες δύο εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους είναι «ανενεργές». Είπε δε ότι η υπεράκτια ISI Ltd. δεν έχει φορολογικές υποχρεώσεις επειδή ποτέ δεν διέθετε μία από τις εταιρείες που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχαν στο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων ενός συμβολαίου ύψους 242 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή συστημάτων προστασίας των ελληνικών F-16.

Η ISI παρείχε επίσης ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει συνεργαστεί με διάφορα κράτη ανά τον πλανήτη κεφάλαια. Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι οι εταιρείες αμυντικού υλικού δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέρος τής – σε μεγάλο βαθμό –ανεξέλεγκτης υπεράκτιας οικονομίας. «Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμβατική σχέση μεταξύ υπουργείων Αμυνας και υπεράκτιων εταιρειών κάθε μορφής πρέπει να καταδικαστεί, έστω και για λόγους διαφάνειας, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που βρίθει καταγγελιών περί διαφθοράς» είπε ο οικονομολόγος, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Αμυνας Ευάγγελος Βασιλάκος.

Μέσω offshore το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo έκανε ντιλ πολλών εκατ.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2007ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο δημιούργησε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους την υπεράκτια εταιρεία Karpathia Ltd. Χρησιμοποίησε τον ίδιο πάροχο οφσόρ υπηρεσιών που είχε και η ελληνική εταιρεία αμυντικού υλικού, την Commonwealth Trust Limited. Ως εντεταλμένοι διευθυντές της Karpathia ορίστηκαν δύο άλλες εταιρείες. Τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από την ICIJ αποκαλύπτουν ότι ο μοναδικός μέτοχος αυτής της μυστηριώδους νομικής οντότητας ήταν ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος του εμπορικού κολοσσού Jumbo, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Τον Ιούλιο του 2007 η Karpathia αγόρασε 3,5 εκατομμύρια μετατρέψιμα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Jumbo έναντι 36,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ η μετοχή της Jumbo παρέμενε στα ίδια σχεδόν επίπεδα, η Karpathia φαίνεται πως είχε μια απροσδόκητη επιτυχία: πούλησε 2,85 εκατ. μετατρέψιμα ομόλογα για 65,1 εκατ. ευρώ – έχοντας κέρδος 28,4 εκατ. ευρώ όπως δείχνουν τα έγγραφα. Οι αγοραστές των ομολόγων παρέμειναν ανώνυμοι και αποτελούν μέρος του μυστηρίου αυτής της συναλλαγής.

Πρώτο θέμα στην εφημερίδα Le Monde οι offshore

Με τίτλο «Τι είναι οι φορολογικοί παράδεισοι, Ποιοι έχουν εκεί τα χρήματά τους» η γαλλική εφημερίδα Le Monde έκανε σήμερα πρώτο θέμα τη φοροαποφυγή Γάλλων [εικόνα]


Eπίσης μεταξύ άλλων αναφορών της η εφημερίδα Le Monde παραθέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία (εδώ και εδώ), όπως ότι το κόστος της φοροδιαφυγής μέσω των offshore κοστίζει στην Γαλλία 80 δισ. ευρώ ετησίως ενώ σε Ευρωπαικό επίπεδο η χασούρα αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! (Πάνω απο 5 φορές το χρέος της Ελλάδας που είναι 385 δίσ.!!!-29/11/203)

Στην κορυφή της λίστας ένας Rothschild

Οι Ρότσιλντ δεν θα μπορούσαν να λείπουν απο αυτή την κομπίνα! Η πιο διάσημη και πιο ισχυρή οικονομικά δυναστεία, η ιστορία της οποίας είναι συνυφασμένη με εκείνη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων. (βλέπε εδώ και εδώ)

Σύμφωνα με την αποκάλυψη από τα αρχεία της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ ) ο Elie de Rothschild, δημιούργησε μια τεράστια αυτοκρατορία offshore μέσω του γαλλικού υποκαταστήματος της οικογένειας του, στην σκιά των φοινίκων των Νήσων Κουκ μεταξύ 1996 και 2003! (Δείτε το βίντεο στην Le Monde)

Η διεύθυνση της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα εμφανίζεται ως έδρα οφσορ με έδρα τις Παρθένες Νήσους!!!

Μετά απο ενδελεχή έρευνα του Νίκου η Ολυμπιάδα αποκαλύπτει πως ανάμεσα στις άπειρες λίστες των offshore leaks, βρέθηκε offshore εταιρία με δηλωμένη διέυθυνση την Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα! 

Άμεσα στάλθηκε στον Διεθνή Οργανισμό ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) και σε όλα τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα το ακόλουθο email.…με άμεση συνέπεια να αποσύρουν απο την λίστα την διεύθυνση!
Αξιότιμοι κύριοι, 
Στις 15 Σεπτεμβρίου σας έστειλα ένα email σχετικά με το παράξενο γεγονός ότι στην βάση δεδομένων σας συμπεριλαμβάνεται και την ακόλουθη διεύθυνση: 
c/o Embassy of the Federal Republic of Germany P O Box 1175 101 10 Athens Greece
Σας ζήτησα εξηγήσεις, δεν έλαβα καμία απάντηση, και μερικές μέρες αργότερα η συγκεκριμένη διεύθυνση αφαιρέθηκε απο την βάση δεδομένων σας. 
Δυστυχώς για εσάς, πολλοί άνθρωποι που έχω επικοινωνήσει μαζί τους, δημοσιογράφοι κυρίως, έχουν ήδη κατεβάσει την παλιά βάση δεδομένων σε μορφή csv που είχατε στην ιστοσελίδα σας επιβεβαιώνοντας το εν λόγο περιστατικό της αφαίρεσης. 
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το παλιό αρχείο nodes.csv που αφαιρέθηκε και το οποίο περιελάμβανε την διεύθυνση που αναφέρομαι 

http://www.sendspace.com/file/vjtz3k 
Οπότε σας επαναλαμβάνω τις απορίες μου για ακόμη μια φορά: 
1. Γιατί μια διεύθυνση πρεσβείας στην Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στις βάσεις δεδομένων με τις διαρρέουσες λίστες των υπάρχοντων OFFSHORE; Διαθέτει η πρεσβεία κάποια OFFSHORE ή πρόκειτε για κάτι άλλο;
2. Γιατί αφαιρέσατε την διεύθυνση απο τις διαρρέουσες βάσεις δεδομένων μετά το email μου; 
Ελπίζω να απαντήσετε αυτή την φορά τόσο σε εμένα όσο στα Ελληνικά πολιτικά κόμματα που τους κοινοποιήθηκε το εν λόγο περιστατικό!!! 
Νίκος.
Η επιβεβαίωση απο την ICIJ και η απάντηση μας

Η ICIJ όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο email εδώ, αναγνώρισε ευθέως πως η διεύθυνση έχει αφαιρεθεί απο την νέα λίστα, και έριξε το μπαλάκι στους δημοσιογράφους της Γερμανικής Süddeutsche Zeitung  επισημαίνοντας πως ενημερώθηκαν και θα το ερευνήσουν.

Εμείς απο την άλλη, επιμείναμε και επιστρέψαμε με ακόμα ένα email, καθώς πέρα απο την συγκάλυψη που επιχειρείται, ανακαλύψαμε ακόμη μια διεύθυνση η οποία είχε αφαιρεθεί απο την λίστα, Neofitou Vamva 5 10674 Athens GREECE!

Ποιος ήταν ο ενοικιαστής του διαμερίσματος στην Νεοφύτου Βαμβά 5;

Μας το λέει το Πρώτο Θέμα σε ένα αρκετά κουτσομπολίστικο κείμενο μεταξύ άλλων εδώ...


Θα μου πείτε απο την άλλη και θα έχετε δίκιο, η πολυκατοικία έχει πολλούς επώνυμους πρώην και νύν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες...αλλά τέτοια σύμπτωση;

Απο τότε και μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενημέρωση απο την ICIJ ή την Süddeutsche Zeitung.

Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και η δικαιοσύνη, πλέον γνωρίζουν και με τον πιο επίσημο τρόπο για το ποιοί φοροδιαφεύγουν, πώς φοροδιαφεύγουν και με πόσα φοροδιαφεύγουν και καλούνται όλοι σύσσωμα να πράξουν τα δέοντα, χθές και όλας...


Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Πληροφορίες απο lemonde.frtheguardian.comicij.org

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top