Select Menu


Η ατάκα του μήνα εκ στόματος υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα χθες το βράδυ στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη Ανατροπή: «Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται».

Κι άφησε τους πάντες... σπίτσλες! Γιατί είναι άλλο για έναν υπουργό Οικονομικών να υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί και άλλο να προκαλεί το κοινό αίσθημα λέγοντας ότι η υπερβολική φορολόγηση είναι δίκαιη.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο κ. Στουρνάρας έμοιαζαν με σοφιστείες αφού επέλεξε μεμονωμένα κριτήρια π.χ φορολογικός συντελεστής 26%, αν συγκριθεί με τους μέσους όρους ΟΟΣΑ, ΕΕ είναι κάτω των εκεί μέσων όρων, άρα η φορολογία είναι δίκαιη!

Βέβαια ξέχασε σκοπίμως να συνυπολογίσει χαράτσια, υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας, φόρο επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ

Στον κ. Στουρνάρα φαίνεται 'δίκαιο' το χαράτσι που πληρώνουν οι Ελληνες για τα ακίνητα.
«Ο φόρος στα ακίνητα είναι δίκαιος γιατί σε αυτά επενδυόταν διαχρονικά η φοροδιαφυγή. Είμαστε η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που είχε μηδενικό φόρο στα ακίνητα» είπε στην ίδια εκπομπή. Αυτό που δεν εξήγησε φυσικά ο κ. Στουρνάρας είναι ότι φορολογεί τα ακίνητα όχι με κριτήρια φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά με μόνον γνώμονα το «πόσα του λείπουν».

Αν από τα ταμεία του κράτους λείπουν 4 δις ευρώ, τόσο είναι και το χαράτσι. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας δεν εξήγησε τις ευθύνες του οικονομικού επιτελείου για την φοροδιαφυγή των πλουσίων ούτε για το γεγονός ότι οι λίστες της φοροδιαφυγής έχουν μπει οριστικά στο συρτάρι.

Αυτά από τον τεχνοκράτη υπουργό, γιατί ο πολιτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αναφερόμενος στη φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακολούθησε διαφορετική γραμμή από αυτή του Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της: «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της. Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι προβλέπεται αύξηση 4% των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014».

Πάντως τόσο ο τεχνοκράτης όσο και ο πολιτικός μας στραγγίζουν κανονικότατα, απλά ο ένας είναι πολιτικάντης και ο άλλος στυγνός εκτελεστής, κάτι σαν οικονομικός δήμιος. Να τους χαιρόμαστε και τους δύο!

allnewz

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top