Select Menu


Δημοψήφισμα για μεταβίβαση του ελέγχου της διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες προς τη δημοτική Αρχή πραγματοποιήθηκε στοΒερολίνο.

Η πρωτοβουλία απέτυχε, σε αντίθεση με τοΑμβούργο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, καθώς στο δημοψήφισμα συμμετείχε το 24% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου έναντι του 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που απαιτείτο για να έχει νομική ισχύ.

Παρά το αποτέλεσμα, η όλη ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτούμε διαφορετικά το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας.

Η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα στο Βερολίνο ανήκει στην κίνηση πολιτών «Berliner Energietisch». Πρόκειται για μια κίνηση στην οποία συμμετέχουν 55 οργανώσεις της τοπικής κοινωνίας των πολιτών η οποία έχει αμεσοδημοκρατικό και οικολογικό προσανατολισμό.

Στόχος της «Berliner Energietisch» είναι η ηλεκτρική ενέργεια στο δήμο του Βερολίνου να ελεγχθεί από μια σύγχρονη δημοτική υπηρεσία η οποία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα εξασφαλίσει ότι η ενέργεια στην πρωτεύουσα της Γερμανίας θα προέρχεται από αποκεντρωμένες και πλήρως ανανεώσιμες πηγές.

Για αυτό το σκοπό θα προωθηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα σε αντίθεση με τις επενδύσεις στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Φιλοδοξία της «Berliner Energietisch» είναι η ηλεκτρική ενέργεια να φύγει από τα χέρια των μονοπωλίωνκαι να περάσει στον έλεγχο των πολιτών μέσω καλά οργανωμένων θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος στο Βερολίνο ελέγχεται από τη σουηδική Vattenfall και η άδεια ισχύος 20 ετών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 3,4 εκατομμύρια άτομα στο Βερολίνο λήγει το επόμενο έτος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι πολίτες του Αμβούργου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλη της Γερμανίας και του κυριότερου λιμανιού της χώρας, ψήφισαν υπέρ της επιστροφής του δικτύου τους από την Vattenfall στην ιδιοκτησία του δημοσίου.

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα μπορεί να απέτυχε αλλά το παράδειγμα του Αμβούργου, αλλά και το οριακό αποτέλεσμα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής μετάβασης στην πόλη.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top