Select Menu

Ο Γερμανός φιλόσοφος γεννήθηκε σαν σήμερα, 15 Οκτωβρίου, του 1844 στο Ρέκεν της Πρωσικής Σαξονίας. Ο Νίτσε παρακολούθησε ένα σχολείο αγοριών πριν από την έναρξη των σπουδών του στη θεολογία και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης .

Παρά το γεγονός ότι δεν πήρε το διδακτορικό του, διορίστηκε τη θέση του προέδρου της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, σε ηλικία μόλις 24 .

Ανάμεσα στις ποιο διάσημες ιδέες του είναι ο Απολλώνιος / διονυσιακή διχοτόμηση , « θέληση για δύναμη » και ο θάνατος του Θεού .

Δοκίμια του αμφισβήτησαν συχνά την αξία και την αντικειμενικότητα της αλήθειας και την επιβλαβή επίδραση που πίστευε ότι η χριστιανική πίστη θα μπορούσε να έχει για την κοινωνία .

Μεγαλύτερη επιρροή έργα του Νίτσε περιλαμβάνουν Πέρα από το Καλό και το Κακό , Η Γέννηση της Τραγωδίας και η θέληση για δύναμη .

τις 3 Ιανουαρίου του 1889 υπέστη νευρική κατάρρευση, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Κάρλο Αλμπέρτο του Τορίνο. Αν και τα γεγονότα εκείνης της ημέρας δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένα, σύμφωνα με μία διαδεδομένη εκδοχή, ο Νίτσε είδε έναν αμαξά να μαστιγώνει το άλογό του και τότε με δάκρυα στα μάτια τύλιξε τα χέρια του γύρω από το λαιμό του αλόγου για να καταρρεύσει αμέσως μετά.

Τις επόμενες ημέρες απέστειλε πολυάριθμες επιστολές σε οικεία πρόσωπα, που φανέρωναν επίσης την ψυχική διαταραχή του, υπογράφοντας άλλοτε ως «ο Εσταυρωμένος» και άλλοτε ως «Διόνυσος». Στις 10 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική της Βασιλείας και λίγες ημέρες αργότερα σε κλινική της Ιένας, κατόπιν επιθυμίας της μητέρας του, όπου οι γιατροί διέγνωσαν «παραλυτική ψυχική διαταραχή».

Μετά τον θάνατό της μητέρας του το 1897, ο Νίτσε έζησε στη Βαϊμάρη μαζί με την αδελφή του. Το καλοκαίρι του 1898 υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό που οδήγησε στην επιδείνωση της κατάστασής του. Τον επόμενο χρόνο ακολούθησε ένα ακόμα σοβαρότερο εγκεφαλικό επεισόδιο και στις 25 Αυγούστου 1900 πέθανε από πνευμονία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top