Select Menu

Κύμα φτώχειας σαρώνει την Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης, σύμφωνα με έκθεση του Ερυθρού Σταυρού, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη
Την ζοφερή εικόνα μιας Ευρώπης ανέργων και φτωχών σκιαγραφεί η τελευταία έκθεση του Ερυθρού Σταυρού που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Η λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη σε παρατεταμένη και έντονη φτώχεια και τεράστια ανεργία, επισημαίνεται στην έκθεση, εντείνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, και αυξάνει την ανισότητα και τη συλλογική απόγνωση.

Ως αιτίες για το κύμα φτώχειας που σαρώνει, ο Ερυθρός αναφέρει τις πολιτικές λιτότητας που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης την τελευταία τετραετία.

Αντίστροφη πορεία

«Την ώρα που άλλες ήπειροι πετυχαίνουν να μειώσουν τη φτώχεια, η Ευρώπη την αυξάνει» επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι αισθητά για δεκαετίες, ακόμα και αν η οικονομία βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον» προστίθεται.

«Αναρωτιόμαστε αν ως ήπειρος καταλαβαίνουμε τι μας έχει χτυπήσει» αναφέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ανεργία και κοινωνική αναταραχή

Σε 120 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν όσοι ζουν στο όριο της φτώχειας στην Ευρώπη, η ανεργία θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η παράνομη μετανάστευση θα αυξηθεί, όπως και η ξενοφοβία, προειδοποιεί ο Ερυθρός.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξημένος είναι ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας -δύο και τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου.
Σιωπηρή απόγνωση

«Διακρίνουμε σιωπηρή απόγνωση να εξαπλώνεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οδηγώντας στην κατάθλιψη, την παραίτηση και την απώλεια ελπίδας» σημειώνεται.

Εντωμεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται στα συσσίτια, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και σε παροχή ιατρικής βοήθειας.

Στη δίνη η μεσαία τάξη

Πολλοί από τη μεσαία τάξη έχουν παρασυρθεί στη δίνη της φτώχειας. Ο αριθμός των ατόμων που εξαρτώνται από τη διανομή τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού σε 22 από τις χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, αυξήθηκε κατά 75% ανάμεσα στα έτη 2009 και 2012» επισημαίνεται.
Σχετικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών, σημειώνεται ότι στις Ελληνίδες έχει διπλασιαστεί, ενώ τα ενήλικα παιδιά τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ισπανία επιστρέφουν στην πατρική εστία και αρκετές οικογένειες ζουν με ένα μόνο άτομο να εργάζεται.

thepressproject

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top