Select Menu

Χωρίς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης να περιλαμβάνεται στη λίστα ανακοίνωσε σήμερα τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέτρα που θα διευρύνουν τις ελευθερίες, κάνοντας λόγο λόγο για μία «ιστορική στιγμή» και «πολύ σημαντική φάση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επέκρινε την αντιπολίτευση λέγοντας πως «με μια αντιπολίτευση που στέκεται εμπόδιο στις λύσεις, δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσουμε σε ένα σύνταγμα».

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με νομοθετική ρύθμιση

1. Εκλογικός νόμος. Το κόμμα του Ερντογάν προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις. Πρώτον να συνεχιστεί το εθνικό όριο του 10%, δεύτερον να μειωθεί στο 5% και τρίτον να καταργηθεί το όριο και να εφαρμοστεί εκλογικό σύστημα στενής περιφέρειας.

2. Η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος θα επεκταθεί και θα δίνεται σε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 3% στις εκλογές. Το ισχύον ποσοστό είναι το 7%.

3. Θα αρθεί η υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να διαθέτουν οργανώσεις στο 50% των οικισμών μιας επαρχίας.

4. Θα δοθεί στα κόμματα η δυνατότητα να έχουν συμπρόεδρο, με τον όρο ότι αυτό θα αναφέρεται στο καταστατικό τους και ο αριθμός των συμπροέδρων δεν θα υπερβαίνει τους δύο.

5. Θα αρθούν τα εμπόδια για την εγγραφή μελών στα πολιτικά κόμματα. Όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου θα μπορούν να είναι μέλη κόμματος.

6. Θα παρασχεθεί δυνατότητα πολιτικής προπαγάνδας σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους. Επίσης το ίδιο δικαίωμα θα παρασχεθεί και στις προκαταρκτικές εκλογές των κομμάτων για την εκλογή υποψηφίων. Το μέτρο αφορά κυρίως τους Κούρδους.

7. Θα αυξηθούν οι ποινές για τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται εναντίον των γλώσσας, της εθνότητας, του φύλου, των πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων των πολιτών.

8. Θα θεσμοθετηθούν ποινές για όσους επιχειρούν να εμποδίσουν τους πολίτες που ακολουθούν τη θρησκευτική τους πίστη.

9. Θα αρθεί ο περιορισμός ως προς τη χρήση κάποιων γραμμάτων. Πρόκειται για θέμα που πρακτικά αφορά κυρίως τους Κούρδους και σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση γραμμάτων όπως W, Q, X.

10. Θα διασφαλιστεί η συμμετοχή ως προς τον ορισμό του τόπου και του χρόνου των διαδηλώσεων, με την τελική απόφαση να ανήκει στην κατά τόπους διοικητική αρχή.

11. Θα επιτραπεί στα ιδιωτικά σχολεία η παροχή εκπαίδευσης σε διάφορες γλώσσες, τις οποίες θα ορίσει το υπουργικό συμβούλιο.

12. Θα δοθεί η δυνατότητα για αλλαγή στα τοπωνύμια, έτσι ώστε να επανέλθουν τα παλιά τοπωνύμια. Το μέτρο αυτό αφορά τους Κούρδους, αλλά και τους Αλεβίτες.

13. Το Πανεπιστήμιο Νέβσεχιρ μετονομάζεται σε Πανεπιστήμια Χατζί Μπεκτάς Βελί. Μέτρο σχετικά με τους Αλεβίτες πρέπει να θεωρηθεί η μετονομασία.

14. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων θα τελεί υπό την προστασία νόμου.

15. Θα αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο θέμα της συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με διοικητικές αποφάσεις

  • Θα αλλάξει ο νόμος περί περιβολής στο δημόσιο, έτσι ώστε να αρθεί η απαγόρευση της μαντίλας στις υπηρεσίες του δημοσίου.
  • Καταργείται όρκος των οποίον είναι υποχρεωμένα να διαβάζουν από το 1933 οι μαθητές των δημοτικών σχολείων.
  • Επιστρέφεται στους Συροχαλδαίους ένα μοναστήρι.
  • Θα ιδρυθεί στο πλαίσιο ενός από τα υπάρχοντα κρατικά πανεπιστήμια, ινστιτούτο γλώσσας και πολιτισμού των Ρομά.

Αύριο, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις, αρχίζει στην Τουρκία το νέο κοινοβουλευτικό έτος, με τις αντιδράσεις επί των μέτρων να αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων στην εθνοσυνέλευση.

Παράλληλα όμως αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν από διάφορους χώρους. Για παράδειγμα τους τελευταίους μήνες είχε καλλιεργηθεί κλίμα αναμονής μέτρων σχετικά με τους Αλεβίτες όπως είναι το καθεστώς των χώρων λατρείας τους, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται στην Τουρκία. Αντιδράσεις αναμένεται να προέλθουν και από τους Κούρδους, παρότι τα μέτρα περιλαμβάνουν κάποια ζητήματα σχετικά με αυτούς.

Ικανοποίηση στην Κομισιόν

Καλωσόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δέσμευση του Τούρκου πρωθυπουργού για ενισχυμένο ρόλο του κοινοτικού κεκτημένου στις μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε, κληθείς να σχολιάσει το πακέτο εκδημοκρατισμού που παρουσίασε ο Ερντογάν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος, η Επιτροπή αναμένει το πλήρες κείμενο αυτού του πακέτου εκδημοκρατισμού και θα το αναλύσει διεξοδικά.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πληρούν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες της ΕΕ σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης άλλων γλωσσών εκτός της τουρκικής, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, τα μέτρα για την ισότιμη κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση, αλλά και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Αναμένουμε να υπάρξει πρόοδος σε όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Π. Στάνο, ο οποίος τόνισε ότι το πακέτο θα αντανακλάται στην έκθεση προόδου που θα υιοθετήσει η Κομισιόν στις 16 Οκτωβρίου.

ethnos.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top