Select Menu

Την ανάγκη της κοινωνίας να ξαναβρεί τον «δυναμισμό και τη δημιουργικότητα» της επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δακσκαλόπουλος. «Αρκετά ζήσαμε με το πελατειακό βόλεμα, τα δανεικά και τις επιδοτήσεις», ανέφερε και σημείωσε ότι «η μεταπολιτευτική δημοκρατία μας κατέληξε να γίνει συνώνυμη της δημοσιοϋπαλληλικής προσδοκίας, των συντεχνιακών προνομίων, του συνδικαλιστικού βολέματος, της κομματικής πελατείας». «Το σύστημα αυτό ξεγυμνώθηκε από την κρίση, αποδείχθηκε ανίκανο να την αντιμετωπίσει και άφησε την κοινωνία έρμαιο αδιέξοδων πολιτικών και οδυνηρών συνεπειών», τόνισε.

Μιλώντας στην εκδήλωση «Μαζί στην Εκκίνηση», μια πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τη νέα επιχειρηματική γενιά, ο Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε πως «πρέπει να ξανακάνουμε τη δημοκρατία μας συνώνυμη της δημιουργικότητας, της αξιοκρατίας, της προκοπής –να δημιουργήσουμε ένα νέο δημοκρατικό ιδεώδες για τους νέους μας. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε μέσα από τα κόμματα, ούτε με τον Λεβιάθαν του κράτους. Ελευθερία, δημιουργία, ανάπτυξη –οι κινητήριες αυτές δημοκρατικές αρχές– μπορούν να βρουν εύφορο πεδίο κατ’ εξοχήν στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των ενεργών πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε και στο θέμα της βίας και της ανομίας. «Μια κοινωνία εκτρέπεται στην ανομία και στον μηδενισμό της βίας, όταν αισθάνεται ότι μέσα στο κατεστημένο σύστημα δεν υπάρχει διέξοδος, δεν μπορεί να βρει προοπτική. Η δημοκρατία απειλείται πρωταρχικά από τον ίδιο της τον εαυτό –γι’ αυτό και πρέπει να αποδεικνύεται σε μόνιμη βάση ικανή να ανανεώνεται, να παράγει ιδέες, αξίες και δουλειές.


Όταν το «δημοκρατικό κατεστημένο» δεν είναι ταυτόσημο με ένα καλύτερο μέλλον, τότε απομειώνεται στα μάτια της κοινής γνώμης. Παροπλίζεται. Και αναγκάζεται να προσφύγει στον αστυνόμο και τον εισαγγελέα –που σε μία ευνομούμενη δημοκρατία πρέπει να εφαρμόζουν με συνέπεια το κράτος του Νόμου –γιατί έχει απωλέσει τα ισχυρότερα όπλα του που είναι αξιακά και ηθικά».

«Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα χρειάζεται νέους επιχειρηματίες, όπως χρειάζεται νέους επιστήμονες, νέους δημόσιους λειτουργούς –μία νέα εμπροσθοφυλακή της δουλειάς, της γνώσης και της ευθύνης. Αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος μιας σύγχρονης Ελλάδας προς το μέλλον», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος «η επιχειρηματικότητα αποτελεί τον αναγκαίο και βασικό μοχλό για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση», υπογραμμίζοντας πως αναφέρεται ιδιαίτερα σε μια «νέα επιχειρηματικότητα βασισμένη στην έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία, ικανή να παίξει τον ρόλο ενός δυναμικού πυρήνα όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής προόδου». «Γι’ αυτό και πρέπει να διασυνδεθεί με όλους τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς και να στηριχτεί συνειδητά από την πολιτεία στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης πολιτικής».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμφιθυμία» σημειώνοντας πως «από τη μία αναγνωρίζει τη σημασία και το ρόλο της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη του τόπου», αλλά «στην πράξη δεν στηρίζει θεσμούς και δομές που την ενισχύουν και την αναπτύσσουν». «Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, το οποίο να ενώνει τη νεότητα, τη γνώση και την πρωτοβουλία στην ίδια οικονομική και κοινωνική δυναμική».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στο απολαυστικό αλλά σαθρό χθες. Δεν μπορούμε, όμως, και να ανεχόμαστε πια μια κατάσταση όπου ο παραγωγικός μας ιστός καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, όπου η ανεργία πλήττει σχεδόν το 1/3 του εργατικού μας δυναμικού, όπου η φτώχεια κινδυνεύει να γίνει ενδημική, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δεν βρίσκει δουλειά και δεν έχει προοπτική», δήλωσε και συνέχισε: «Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει. Μπορεί να αλλάξει; Ναι, μπορεί. Αλλά όχι με λόγια. Όχι με υποσχέσεις. Όχι με μαγικές συνταγές. Μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από ένα ριζοσπαστικό σχεδιασμό, με σκληρή και επίμονη δουλειά, με τη συνειδητή κινητοποίηση όλων των ζωντανών δυνάμεων που διαθέτει ο τόπος».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας «νέας επιχειρηματικότητας» που «θα έχει την τόλμη να αναλαμβάνει ρίσκα», «θα είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής». «Μια επιχειρηματικότητα που δεν αλληθωρίζει προς την κρατικοδίαιτη διαπλοκή, αλλά κοιτά ίσια μπροστά», που «δεν χρειάζεται προστασία και προνόμια αλλά μόνο ανοιχτό πεδίο», πρόσθεσε και απευθυνόμενος στους νέους που βρισκόντουσαν στην αίθουσα ανέφερε πως «ενηλικιώνεστε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», αλλά «βλέπω νέους ανθρώπους που απορρίπτουν τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση».

Πρωτοβουλία για τη Νέα Επιχειρηματική Γενιά

«Η νεανική επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής αποτελεί σήμερα, σημαντικό συντελεστή, για την αναζωογόνηση της οικονομίας και προοπτική για μελλοντική ανάπτυξη». Με το βασικό αυτό μήνυμα, ο ΣΕΒ εγκαινίασε τη Δευτέρα, στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», τη στρατηγική πρωτοβουλία «Μαζί στην Εκκίνηση!» που στοχεύει στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων επιστημόνων, του πολυτιμότερου ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα μας.

Η πρωτοβουλία αφοράς τους νέους που έχουν μια «καινοτόμα ιδέα και ενδιαφέρονται για την επιχειρηματική αξιοποίησή της, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων».

Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του δικτύου επιχειρήσεων του ΣΕΒ, πολλών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», το οποίο μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραχωρούν χώρους φιλοξενίας της δράσης, στην Αθήνα και τον Βόλο.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος, ενώ μίλησαν ο Διευθυντής, Πρόεδρος του Δ.Σ. Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» Νικόλαος Κανελλόπουλος και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης. Στο σκοπό και στους στόχους της Πρωτοβουλίας του ΣΕΒ «Μαζί στην Εκκίνηση!» αναφέρθηκαν ειδικότερα η κα. Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ, Επικεφαλής Τομέα Δράσης «Επιχειρηματικότητα Νέων» και η Μάγκυ Αθανασιάδη, Young Entrepreneurship Coordinator, Τομέας Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας ΣΕΒ, ενώ στην ανάπτυξη δεξιοτήτων on-line στο πλαίσιο της δράσης, αναφέρθηκε ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Google.

kartesios

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top