Select Menu

Η Άγκελα Μέρκελ είναι η υποψήφια που προτιμούν οι ηγέτες των γερμανικών επιχειρήσεων ενόψει των γερμανικών εκλογών την Κυριακή. Ορισμένοι εξ αυτών πιστεύουν ότι ένας μεγάλος συνασπισμός απειλεί ορισμένα θεμελιώδη επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα – οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες – δεν θα εξασφαλίσει αρκετούς ψήφους μαζί με τους παραδοσιακούς του συμμάχους ώστε να ξεπεράσει το όριο του 46% που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Γι' αυτό η συγκρότηση ενός "μεγάλου συνασπισμού" μεταξύ των δύο να εμφανίζεται ως η πιθανότερη εκδοχή.

Πολλά στελέχη πιστεύουν ότι η κα. Μέρκελ – την οποία βλέπουν ως πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις από τους άλλους υποψήφιους - απλά παρουσιάζει ένα ευαίσθητο προσωπείο, όσον αφορά την πιο αριστερόστροφη ατζέντα που κυριάρχησε στην προεκλογική μάχη. Στην ατζέντα αυτή περιλαμβάνεται η ενίσχυση των ρυθμίσεων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και ο έλεγχος της αύξησης των τιμών στα ενοίκια, δύο θέματα στα οποία η καγκελάριος έχει πάρει ιδέες και από το SPD.

Αλλά τα στελέχη των γερμανικών επιχειρήσεων φοβούνται πως ένας μεγάλος συνασπισμός μπορεί να αναγκάσει την καγκελάριο να δεσμευτεί περισσότερο στις προεκλογικές της υποσχέσεις. Συγκεκριμένα, η σημερινή γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει δημόσια τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (του λεγόμενου φόρου Tobin), τα οποία έχουν δεχθεί σκληρή κριτική από τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τόσο στη Γερμανία όσο και στην ευρύτερη Ευρώπη. Ωστόσο, κεκλεισμένων των θυρών, πολλοί πιστεύουν ότι αν συνεχίσει στην κυβέρνηση ο σημερινός συνασπισμός, η στήριξη της Μέρκελ προς ένα τέτοιο φόρο θα υποχωρήσει.

Αν σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός, μπορεί να ισχύσει το αντίθετο.

"Έχουν μια εντελώς αντίθεση άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι αγορές" ανέφερε μέλος διοικητικού συμβουλίου γερμανικής τράπεζας, αναφερόμενος στους πιθανούς συμμάχους της Μέρκελ προς τα αριστερά.

"Το SPD θέλει περισσότερες ρυθμίσεις και θα πιέσει πιο πολύ για ένα φόρο Τobin. Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν προώθησε με μεγάλη θέρμη το θέμα του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών" πρόσθεσε.

Η καγκελάριος ξάφνιασε και τους επενδυτές στην αγορά ακινήτων της χώρας, όταν ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι το κόμμα της θα στηρίξει την εισαγωγή πλαφόν στα αυξανόμενα ενοίκια, μια πηγή ανησυχίας σε ένα κράτος όπου η ενοικίαση αντί για την αγορά κατοικίας συνεχίζει να είναι ο κανόνας.

Η τάση αυτή έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τους θεσμικούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια και μπορεί να οδηγήσει αυτό το φθινόπωρο στην δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στην αγορά ακινήτων, με την Deutsche Wohnen και την GSW Immobilien να βρίσκονται σε συζητήσεις για συγχώνευση.

Ωστόσο η κίνηση της κα. Μέρκελ ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές ως μια πολιτική απόπειρα να οικειοποιηθεί ένα από τα βασικά θέματα στην εκλογική ατζέντα του SPD. Οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων λένε ότι σχεδιάζουν να συζητήσουν τις επόμενες εβδομάδες με την νέα κυβέρνηση ποια μέτρα θα ληφθούν για τους ελέγχους στα νοίκια, με έναν μεγάλο συνασπισμό να θεωρείται πιο πιθανό ότι θα πάρει πιο σκληρή στάση στην μάχη κατά της αύξησης στα ενοίκια.

Άλλοι ανησυχούν για την δαπανηρή μετάβαση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον κίνδυνο οι επιδοτήσεις να αυξήσουν περαιτέρω το ενεργειακό κόστος και θα βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας.

"Έχουμε επενδύσει πολλά τα τελευταία χρόνια για να μειώσουμε τις ενεργειακές μας απαιτήσεις. Αλλά την ίδια ώρα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί δυσανάλογα και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί" ανέφερε ο CEO της Lanxess. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να γίνει ανταγωνιστική η Γερμανία στο ενεργειακό κόστος, η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τους νόμους για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Η δημοτικότητα της κα. Μέρκελ είναι δεδομένη, όχι μόνο στο εκλογικό σώμα αλλά και στους επιχειρηματικούς ηγέτες, ορισμένοι εκ των οποίων εξέφρασαν αυτές τις μέρες με μεγάλη προθυμία τις πολιτικές τους απόψεις.

Σε ερώτηση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung για τον ποιον σκοπεύει να ψηφίσει, ο CEO της Volkswagen, Mάρτιν Ουίντερκορν δήλωσε: “Η μυστική ψήφος ισχύει και για τον επικεφαλής της VW. Αλλά πιστεύω ότι είναι γνωστό πως έχω καλή συνεργασία με την καγκελάριο”.

Η καγκελάριος μπορεί να βασίζεται και στην στήριξη της διευθύνουσας συμβούλου της Trumpf, Νίκολα Λίμπινγκερ-Καμιούλερ, κατά γενική ομολογία της πιο γνωστής γυναίκας CEO, η οποία άσκησε κριτική στο SPD και στους Πράσινους για την πρόταση τους να επιβάλουν φόρο στους πλουσίους, κάτι που, όπως δήλωσε, θα ήταν "καταστροφικό" για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα χέρια οικογενειών.

Τέλος, υπάρχει μια αίσθηση σε μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματικών ηγετών ότι πολλά από τα ζητήματα που θα κρίνουν πιο κόμμα θα έχει την εξουσία την Κυριακή θα αφορούν τις εγχώριες εξελίξεις.

Όπως αναφέρει ο CEO μιας εισηγμένης στον DAX: "Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σημαντικό για τη Γερμανία, αλλά όχι για τον υπόλοιπο κόσμο".

euro2day

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top