Select Menu

Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες δημοσιοποίησαν πόρισμα σχετικά με τα κρούσματα χρήσης μαχητικών χημικών δηλητηριωδών ουσιών στο Χαν Αλ Άσαλ στα περίχωρα του Χαλεπίου.
 Το ρωσικό ΥΠΕΞ ευελπιστεί ότι τα συμπεράσματά τους θα συμβάλουν σε λεπτομερέστερη διερεύνηση των εξελίξεων στη Συρία χωρίς να επιρριφθεί η ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση υπό συνθήκες της απουσίας σαφών αποδείξεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

«Εφιστούμε την προσοχή στη μαζική διοχέτευση στο πεδίο ενημέρωσης διάφορων υλικών, με στόχο να επιρριφθεί η ευθύνη για υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στην πολιτική ηγεσία της χώρας, πριν προκύψουν τα αποτελέσματα της διερεύνησης του ΟΗΕ. Μ’ αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται έδαφος για άσκηση βίας εναντίον της. Λαμβάνοντας υπ’ όψη αυτό το γεγονός θεωρούμε σκόπιμο να μοιραστούμε τα βασικά συμπεράσματα της ρωσικής εξέτασης των δειγμάτων, τα οποία περισυλλέχθηκαν στον τόπο των κρουσμάτων χρήσης μαχητικών χημικών δηλητηριωδών ουσιών στο Χαν Αλ Άσαλ στα περίχωρα του Χαλεπίου», αναφέρει το σχετικό σχόλιο του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η πολύνεκρη αυτή τραγωδία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άμαχοι και στρατιωτικοί του συριακού στρατού και άλλα 86 άτομα να τραυματιστούν με διαφόρων βαθμών σοβαρότητα, έγινε στις 19 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, τα κυριότερα συμπεράσματα των Ρώσων εμπειρογνωμόνων συνίσταται στα εξής: «Τα χρησιμοποιημένα πυρομαχικά δεν ανήκουν στα καθιερωμένα πολεμοφόδια του συριακού στρατού και κατασκευάστηκαν με ερασιτεχνικό τρόπο με πρότυπο και με παραμέτρους των αεριωθούμενων μη κατευθυνόμενων βλημάτων, που παράγονται στη Βόρεια Συρία από την αποκαλούμενη ταξιαρχία Bashair Al-Nasr. Εκτός απ’ αυτό, για την πυροδότηση είχε χρησιμοποιηθεί η εκρηκτική ουσία RDX. Η ουσία αυτή δεν χρησιμοποιείται στα στρατιωτικά χημικά πυρομαχικά».

Πέραν αυτού «στα δείγματα των πυρομαχικών και στα δείγματα του χώματος ανιχνεύτηκε σαρίν – ουσία παραλυτικής δράσης που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, το οποίο δεν είχε κατασκευαστεί με βιομηχανικό τρόπο και DFP, το οποίο τα χρόνια του Β’ΠΠ χρησιμοποιούταν από δυτικές χώρες για στόχους κατασκευής χημικών όπλων», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, «τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκε με αίτημα των συριακών Αρχών σε πιστοποιημένο από τον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων ρωσικό εργαστήριο, στις 9 Ιουλίου, παραδόθηκαν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε συνδυασμό με την αίτηση που του είχε υποβληθεί από τη Συρία για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διαλεύκανσης του εν λόγου συμβάντος».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η ρωσική έκθεση είναι πλήρως συγκεκριμένη και αποτελεί ένα επιστημονικό και τεχνικό έγγραφο περίπου 100 σελίδων με πολυάριθμους πίνακες και με φασματογραφίες των δειγμάτων. «Προσβλέπουμε η έκθεση αυτή να συμβάλει ουσιαστικά στη διαλεύκανση του εν λόγω συμβάντος σε επίπεδο του ΟΗΕ, η οποία δυστυχώς στην ουσία δεν έχει αρχίσει ακόμα», αναφέρει το σχόλιο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι η προσοχή όσων προσπαθούν να επιρρίψουν όλη την ευθύνη για την κατάσταση στις επίσημες αρχές της Συρίας μετατοπίστηκε πλήρως στις εξελίξεις στην Ανατολική Γούτα. «Πρόκειται για προσπάθειες προκειμένου να λησμονηθούν τα στοιχεία, που παραδόθηκαν από την επίσημη Δαμασκό στον ΟΗΕ και που αφορούν στα κρούσματα προσβολής στρατιωτικών του συριακού στρατού με δηλητηριώδεις ουσίες στις 22, 24 и 25 Αυγούστου ως αποτέλεσμα της αποκάλυψης στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας υλικών, εξοπλισμού και δοχείων με ίχνη του σαρίν.

Ως γνωστόν, η κατάσταση των προσβεβλημένων στρατιωτικών τεκμηριώθηκε από μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Ο. Σέλστρεμ. Είναι εμφανές ότι κάθε αντικειμενική διαλεύκανση του συμβάντος στην Ανατολική Γούτα στις 21 Αυγούστου δε μπορεί να καταστεί δυνατή χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη αυτά τα περιστατικά», τονίζεται στο σχόλιο.

briefingnews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top