Select Menu

Η κυβέρνηση και ο κ.Στουρνάρας δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά προκειμένου να υλοποιήσουν τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις.

Αφού μείωσαν μισθούς, αφαίρεσαν επίδομα γάμου και άλλαξαν τις συμβάσεις εργασίας, τώρα στοχεύουν στο τελευταίο οχυρό της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της ύπαρξής του Έλληνα...Το σπίτι του!

Η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς που ξεκίνησε με ευθύνη των εγκληματικών ΜΜΕ και των αρχών που τα διευθύνουν, ήταν εξαρχής υποβολιμαία και ξεκίνησε για να πάρει το δρόμο της θεσμικής της κατοχύρωσης.  Το καθεστώς του Μνημονίου τρέχει να προλάβει το πλιάτσικο στα ακίνητα, που πάνω σε αυτά είχαν φτιάξει τους μύθους της σύγχρονης ελληνικής οικονομίας. Τώρα απλά απεικονίζουν την κοινωνική σφαγή των νεοελλήνων και χτυπάν τις καμπάνες της λεηλασίας των απλών καταθετών, ως άμεση  συνέπεια  συνυφασμένη της λειτουργίας των πλειστηριασμών.

Η θέση των πολιτών στα έδρανα των κατασχέσεων..

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις εξελίξεις αρχίζουμε  την εκτίμηση μας για τις συνέπειες στο τι θα συμβεί με τους πολίτες.

Θα βιώσουν μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον πυρήνα της ζωής τους με το Κράτος να τους κατάσχει απαραίτητα εργαλεία επιβίωσης, όπως είναι η κατοικία. Πριν από αυτό όμως θα τους έχουν πάρει μέχρι και την τελευταία οικονομία-αποταμίευση, με αποτέλεσμα όταν θα τους βρει η κατάσχεση και ο συνακόλουθoς πλειστηριασμός,  σtην κυριολεξία θα τους έχουν αφανίσει οικονομικά.

Η επίδραση στην κοινωνική ζωή θα είναι πολύ επιθετική, Οικογένειες, με γονείς, παιδιά, ηλικιωμένα μέλη, θα βρεθούν στο δρόμο δημιουργώντας μία  κατάσταση που δεν θα έχει κανένα διέξοδο.
Το καθεστώς του Μνημονίου  περνά από τη διάλυση των μεσαίων εισοδημάτων, που την πέτυχε χωρίς μεγάλο κόστος, στην καταστροφή και πλήρη διάλυση της Μεσαίας Τάξης και του κοινωνικού χώρου που την φιλοξενούσε κλπ .

Οι πολίτες, οι οικογένειές τους και οι μικροεπιχειρήσεις τους,  στην κυριολεξία θα καταστραφούν ολοκληρωτικά. Το χειρότερο είναι ότι οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων θα χρεοκοπήσουν και όσους εξυπηρετούν τώρα τα δάνεια τους ή όσους βρίσκονται εκτός δανείων αλλά έχουν απλά ένα ακίνητο στην κατοχή τους. Αυτό θα συμβεί λόγω της καθίζησης που θα υπάρξει στις τιμές των ακινήτων,  ενώ οι τράπεζες πολύ σύντομα, από τις κατασχέσεις λόγω και των τεράστιων ίδιων ζημιών που θα καταγράψουν, θα οδηγηθούν σε κατασχέσεις καταθέσεων  των πελατών τους προκειμένου να απομειώσουν τις ζημιές από την πτώση των τιμών και των αξιών των ακινήτων.

Η προσεχής κοινωνική εικόνα που θα προκύψει  από τις κατασχέσεις και του πλειστηριασμούς  θα είναι μαζικές κατασχέσεις, διάλυση οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, κατάρρευση των οικογενειακών οικονομιών.

Το πρόσχημα...

Αφού έλαβαν πρόσφατα 38 δις για την ανακεφαλαιοποίησή τους και συνολικά 160 δις από τον… Αλογοσκούφη μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες (ουσιαστικά οι 4 ''συστημικές'': Εθνική, Άλφα, Πειραιώς και Eurobank )καταβροχθίζουν δισεκατομμύρια του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων, χωρίς τελειωμό.

Έρχεται λοιπόν στις 18 Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας και στην προσπάθεια να πείσει για το πόσο "απαραίτητοι" είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων ,δηλώνει πως "αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί κινδυνεύουν οι τράπεζες με κατάρρευση".


Και ρωτάμε τον κ. Στουρνάρα, πως γίνεται οι τράπεζες να κινδυνεύουν με κατάρρευση την στιγμή που θυσαυρίζουν εν μέσω κρίσης...(με το ισχύον καθεστώς για τους πλειστηριασμούς).

Πιο συγκεκριμένα τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το α' εξάμηνο του 2013 ...


Το καθαρό αποτέλεσμα που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+5,71% στο πρώτο εξάμηνο 2013 διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ ενσωματώνοντας όφελος από αρνητική υπεραξία εξαγορών ύψους 3,8 δισ. ευρώ (naftemporiki)
Καθαρά κέρδη 2,732 δισ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 2,64 δισ. ευρώ. (protothema_)

Κερδοφορία ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, η οποία σε εξαμηνιαία βάση, έφθασε τα 344 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1.894 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων κερδών και ζημιών, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 312 εκατ. ευρώ για το α' εξάμηνο. (kerdos)


Το 2014 και σε ανύποπτο χρόνο το πλιάτσικο...
Οι μαζικές κατασχέσεις και η υπονόμευση των αξιών των ακινήτων υπονομεύουν εξίσου και τις ίδιες τις τράπεζες. Αν μία τράπεζα έδινε ένα δάνειο 100.000 ευρώ και κάλυπτε την αγορά  του ακινήτου κατά 100% δημιουργούσε μία εγγύηση του δανείου στα 100.000 ευρώ που ήταν και η αξία του ακινήτου αλλά και η περιουσία της τράπεζας. Στο άκουσμα των μαζικών κατασχέσεων οι αξίες θα χάσουν έως και το 70%  ή απλά δεν θα υπάρχει τιμή, κάτι που σημαίνει ότι η αξία-εγγύηση του δανείου των 100.000 ευρώ θα φθάσει στα 30.000 κάτι που θα εγγραφή στις ζημιές – απώλειες των τραπεζών.

Στην Αμερική στο ανάλογο παράδειγμα όπου οι πλειστηριασμοί έτυχαν της κρατικής μέριμνας και έγιναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες,  κατέρρευσαν τις τιμές των ακινήτων που  έμειναν μαζικά απούλητα και ακολούθησε η κατάρρευση δεκάδων τραπεζών που είχαν προβεί στις κατασχέσεις και είχαν υπογράψει την αυτοκτονία τους χάνοντας τις αξίες που οι ίδιες οι τράπεζες είχαν εγγυηθεί και διαμορφώσει μέσα από τις συμβάσεις των δανείων .

Κάπου σε αυτό το σημείο εξηγείτε και η πρεμούρα των ελληνικών  τραπεζών να μην “βιασθεί” το πολιτικό προσωπικό του καθεστώτος να προβεί σε κατασχέσεις...(naftemporiki)

Βέβαια αυτή η πρεμούρα είναι αντιστρόφως ανάλογη με  το ενδιαφέρον των ξέων τραπεζών που μέσω των διεθνών μηχανισμών (ΔΝΤ-Ε.Ε Γερμανία) ελέγχουν, πλέον,  πλήρως το ντόπιο παρασιτικό πολιτικό προσωπικό των κομμάτων του Μνημονίου(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κλπ) και επιβάλλουν τις μαζικές κατασχέσεις....

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονταν πάντα στους δανειολήπτες τους, δεν είχαν αποθεματικά καταθέσεων και νομικά διέπονταν από την καφρίλα ενός καθολικά διεφθαρμένου συστήματος πολιτικής εξουσίας-οικονομικών σχέσεων –δικαιοσύνης που τους επέτρεπε να κλέβουν νόμιμα ότι καρπωνόταν από το ελληνικό Κράτος.

Οι κατασχέσεις θα δημιουργήσουν ένα φαινόμενο ανάλογο του Χρηματιστηρίου του ‘90 όπου δεκάδες “παίκτες” του Χρηματιστηρίου βρέθηκαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να έχουν στα χέρια τους μετοχές που είχαν αγοράσει και που πλέον δεν είχαν καμία αξία.

Οι αξίες των ακινήτων θα βυθισθούν στην καλύτερη περίπτωση ή ακόμη και θα εξαερωθούν για περιοχές που είναι έξω από το “αγοραστικό ενδιαφέρον”. Η φούσκα του Χρηματιστηρίου του ‘90 θα ωχριά μπροστά στο νέο κοινωνικό-οικονομικό φαινόμενο που θα δημιουργήσουν οι μαζικές κατασχέσεις. Είναι πιθανό ενδεχόμενο οι τράπεζες που γνωρίζουν την λειτουργία της αγοράς και πως θα ρυθμιστεί αυτή μετά τις μαζικές κατασχέσεις να μετακυλήσουν τις τεράστιες ζημιές από την καταβύθιση των αξιών ακινήτων, στο πλιάτσικο των μικροκαταθέσεων, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο  του προγράμματος του Μνημονίου

Η σφαγή συνεχίζεται στην  αγορά ακινήτων

Στην αγορά ακινήτων με το που θα ανακοινωθεί η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από το πολιτικό προσωπικό του καθεστώτος,  οι τιμές θα καταρρεύσουν συμπαρασύροντας ένα ήδη δοκιμασμένο κομμάτι της αγοράς. Το τελευταίο διάστημα και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων οι τιμές έχουν  πέσει αρκετά . Ένα πρόσφατο παράδειγμα που συνέβη, τις προηγούμενες εβδομάδες  στην  Αθήνα (περιοχή Κυψέλη),  είναι ότι πουλήθηκε διαμέρισμα  85 τετραγωνικών, όχι νέας κατασκευής,  για  20.000 ευρώ. Σκεφτείτε ότι οι αντικειμενικές τιμές στην περιοχή για το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν 70.000 ευρώ. Πουλήθηκε δηλαδή κάτω από το μισό που είχε η αντικειμενική του αξία,  η οποία ορίζονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια πολύ κάτω από την εμπορική αξία των ακινήτων.

 Πρόκειται για τιμή διαμόρφωσης  που απεικονίζει το σημερινό (αυστηρά σημερινό) κλίμα στις αγορές ακινήτων και προϊδεάζει το τι θα γίνει με την ανακοίνωση της απελευθέρωσης των κατασχέσεων-πλειστηριασμών.

Στην ανάλυση περί της αγοράς θα πρέπει να προστεθούν και τα δεδομένα της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας, τα νεόκτιστα κτίσματα  που παραμένουν απούλητα κατά χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα και έχουν κατασκευαστεί με άλλους οικονομικούς όρους και κόστη. Επίσης στην εικόνα κατάρρευσης της αγοράς να σκεφθεί κανείς   τα ακίνητα  για εμπορική χρήση που είναι χιλιάδες και παραμένουν  αναξιοποίητα αποχαρακτηρίζοντας και συμπαρασύροντας συνολικά τις περιοχές που βρίσκονται,  τα δάνεια που εξοφλούνται κανονικά αλλά θα οι αξίες ακινήτων τους  θα έχουν την τύχη που επιφυλάσσει η αγορά κλπ.

Για παράδειγμα η πτώση των τιμών θα εμφανισθεί σε ένα νεόκτιστο διαμέρισμα της τελευταίας πενταετίας με καταστροφικούς όρους, αν το κόστος του ανέρχονταν στα 150.000 ευρώ η αξία του μετά τις κατασχέσεις θα κάτσει(;) στα 50.000 χιλιάδες ευρώ και σε μία άκρως δυσκοίλια αγορά. Στις ΗΠΑ όπου τέτοια οικονομικά εγχειρήματα, όπως οι μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί  έχουν ήδη συμβεί , μας δίνουν μέρος της εικόνας που ανάλογα θα δούμε και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στο Ντιτρόιτ οι τράπεζες «πουλάνε» ακίνητα σε εκλεκτούς τους πελάτες για 1 δολλάριο!

Για τέτοια αγορά μιλάμε!

Οι πλειστηριασμοί θα απελευθερώσουν μια συνολική ανέχεια και θα ακουμπήσουν κάθε ελληνική οικογένεια, άσχετα αν οι παπαγάλοι του καθεστώτος τολμούν να μιλούν ότι θα περιορίσουν τις συνέπειες σε λίγες χιλιάδες πολιτών ή καλύτερα λίγες χιλιάδες ακινήτων….

Οι κατασχέσεις είναι μία ασφαλής (για αυτούς) διαδικασία αρπαγής πλούτου,  φτωχοποίησης και κοινωνικής ερήμωσης της Ελλάδας...

Δεν θέλω να πω άλλα. Δεν βρίσκω άλλα λόγια ικανά να εκφράσουν την αγανάκτησή μου για το ελεεινό αυτό κατασκεύασμα και αυτούς που το καθοδηγούν, το διατάσσουν και το πατρονάρουν...

Να θεωρείτε σίγουρο από όλους όμως, ότι θα τα αρπάξουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο..

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top